Zobrazit minimální záznam

Thermal analysis of interaction of epidermal lipids IV
dc.contributor.advisorMusilová, Marie
dc.creatorKomárková, Radka
dc.date.accessioned2017-04-20T01:20:35Z
dc.date.available2017-04-20T01:20:35Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/24202
dc.description.abstractTermální analýza interakcí epidermálních lipidů IV Radka Komárková, diplomová práce, červen 2009 Abstrakt Hlavní funkcí kůže je ochrana organismu před chemickým a mechanickým poškozením. Kůže se skládá z několika vrstev, z nichž nejvýznamnější bariéru tvoří nejsvrchnější část stratum corneum. Stratum corneum obsahuje buňky vyplněné keratinem, které jsou obklopené lipidovou matrix. Hlavní složkou lipidové matrix jsou ceramidy (50%), cholesterol (25%) a mastné kyseliny (10%). V současnosti se řada výzkumných prací zaměřuje na přípravu in vitro lipidických membrán a cílem této práce je zjistit, zda může koncentrace vody ovlivnit hydrataci lipofilních složek lipidické membrány. Použily jsme vzorky, které měly konstantní složení lipidické směsi (cholesterol : ceramid 14S24,1:5) a lišily se obsahem vody (75%, 50% a 25%).Tyto vzorky byly podrobeny několika cyklům chlazení a ohřevů pomocí DSC, kde byl prokázán pouze jeden směsný pík lipidické směsi. Všechny vzorky vykazovaly interakci s vodou, avšak u vzorku s 25% obsahem, to bylo spíše na hranici analytické chyby.cs_CZ
dc.description.abstractThermal analysis of interaction of epidermal lipids IV Radka Komárková, diploma paper, June 2009 Abstract Main function of skin is protect organism in face of chemical and mechanical damage. Skin is composed of several layers, and most considerable barrier of which forges most upper part stratum corneum. Stratum corneum contains cells fill in with keratin, which are surrounded lipid matrix. Main components of lipid matrix are ceramides (50%), cholesterol (25%) and fatty acids (10%). At present are many experimental works specialized up to preperation in vitro lipid membrane and aim of our work is find out, whether concentration of water can influence hydration lipophilic components of lipid membrane. We used samples, which had constant composition lipid mixture (cholesterol : ceramid 14S24, 1:5) and they differentiated content of water (75%, 50% and 25%). This samples were remit to several cycles of cool down and warming up by the help of DSC, where was establishment only one mixed peak of lipid mixture. All samples showed out interaction with water, however sample with 25% substantiality, it was rather on limits of analytic mistake.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleTermální analýza interakcí epidermálních lipidů IVcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-06-02
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId52083
dc.title.translatedThermal analysis of interaction of epidermal lipids IVen_US
dc.contributor.refereeDoležal, Pavel
dc.identifier.aleph001134778
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTermální analýza interakcí epidermálních lipidů IV Radka Komárková, diplomová práce, červen 2009 Abstrakt Hlavní funkcí kůže je ochrana organismu před chemickým a mechanickým poškozením. Kůže se skládá z několika vrstev, z nichž nejvýznamnější bariéru tvoří nejsvrchnější část stratum corneum. Stratum corneum obsahuje buňky vyplněné keratinem, které jsou obklopené lipidovou matrix. Hlavní složkou lipidové matrix jsou ceramidy (50%), cholesterol (25%) a mastné kyseliny (10%). V současnosti se řada výzkumných prací zaměřuje na přípravu in vitro lipidických membrán a cílem této práce je zjistit, zda může koncentrace vody ovlivnit hydrataci lipofilních složek lipidické membrány. Použily jsme vzorky, které měly konstantní složení lipidické směsi (cholesterol : ceramid 14S24,1:5) a lišily se obsahem vody (75%, 50% a 25%).Tyto vzorky byly podrobeny několika cyklům chlazení a ohřevů pomocí DSC, kde byl prokázán pouze jeden směsný pík lipidické směsi. Všechny vzorky vykazovaly interakci s vodou, avšak u vzorku s 25% obsahem, to bylo spíše na hranici analytické chyby.cs_CZ
uk.abstract.enThermal analysis of interaction of epidermal lipids IV Radka Komárková, diploma paper, June 2009 Abstract Main function of skin is protect organism in face of chemical and mechanical damage. Skin is composed of several layers, and most considerable barrier of which forges most upper part stratum corneum. Stratum corneum contains cells fill in with keratin, which are surrounded lipid matrix. Main components of lipid matrix are ceramides (50%), cholesterol (25%) and fatty acids (10%). At present are many experimental works specialized up to preperation in vitro lipid membrane and aim of our work is find out, whether concentration of water can influence hydration lipophilic components of lipid membrane. We used samples, which had constant composition lipid mixture (cholesterol : ceramid 14S24, 1:5) and they differentiated content of water (75%, 50% and 25%). This samples were remit to several cycles of cool down and warming up by the help of DSC, where was establishment only one mixed peak of lipid mixture. All samples showed out interaction with water, however sample with 25% substantiality, it was rather on limits of analytic mistake.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011347780106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV