Cytotoxicita beauvericinu, citrininu, deoxynivalenolu a T-2 toxinu stanovena metodou in vitro v buňkách Vero
Cytotoxicita beauvericinu, citrininu, deoxynivalenolu a T-2 toxinu stanovena metodou in vitro v buňkách Vero
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24228Identifikátory
SIS: 51901
Kolekce
- Kvalifikační práce [6662]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vopršalová, Marie
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakologie a toxikologie
Datum obhajoby
3. 6. 2009
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Mykotoxiny jsou sekundární metabolity plísní. Jimi kontaminované potraviny a krmení jsou velkou hrozbou pro lidské zdraví a dobrý stav chovaného zvířectva. Požití mykotoxinů může způsobit celou řadu závažných zdravotních problémů, od akutní otravy až po dlouhodobé a chronické poruchy zdraví. Nicméně jejich význam z hlediska ovlivnění bezpečné výživy není všeobecně znám, protože existuje jen malé množství informací o vzájemné interakci mykotoxinů a jejich toxicitě. Předpokládá se, že mykotoxiny se stejným mechanismem účinku budou mít aditivní efekt, naopak, některé jejich interakce mohou toxicitu snižovat. Pochopení působení mykotoxinů v in vitro systémech nám může pomoci v předpovídání výsledku jejich vzájemného působení. Cílem této studie bylo získat cytotoxická data (hodnoty EC50) toxinů z rodů Penicillium a Fusarium, jmenovitě mykotoxinů BEA, CIT, DON a T-2 toxinu. Za tímto účelem byla stanovena životaschopnost Vero buněk v přítomnosti těchto čtyř mykotoxinů za použití testu cytotoxicity pomocí neutrální červeně. Všechny testované mykotoxiny snižovaly životaschopnost buněk v závislosti na koncentraci a času inkubace. Jednotlivé mykotoxiny redukovaly životaschopnost Vero buněk v následujícím pořadí: CIT< BEA< DON< T-2 toxin. Abychom otestovaly vzájemné interakce zkoumaných mykotoxinů a jejich...
Mycotoxins are secondary metabolites of moulds. Contamination of food and feed by mycotoxins is a major problem for human and animal health. Ingestion of mycotoxins may cause a range of toxic responses, from acute toxicity to long term or chronic health disorders. Several mycotoxins, either from the same or from different fungal species, occur simultaneously in plant products. However, its implication for food safety assessment is generally not known, as there is relatively little information on the interaction between concomitantly occurring mycotoxins and the consequence for the toxicity. Mycotoxins with similar mode of action would be expected to have at least additive effects. Conversely, some interactions could have subtractive effects. An understanding mode of action in simple in vitro systems can provide a rational basses for predicting interactions between mycotoxins. The aim of this study was to obtain cytotoxicity data (EC50 values) of Penicillium and Fusarium mycotoxins, nominally BEA, CIT, DON and T-2 toxin. For this purpose, Vero cells viability was evaluated in the presence of these four mycotoxins using the NR assay. All mycotoxins tested diminished cell viability in a concentration and incubation time-dependent manner on Vero cells. Individual mycotoxins increase cytotoxicity as...