Predispoziční faktory vzniku alergií XIII.
Predisposing factors of allergies XIII.
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24250Identifikátory
SIS: 51757
Kolekce
- Kvalifikační práce [6713]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Voxová, Barbora
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
1. 6. 2009
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Marcela Houdková Predispoziční faktory vzniku alergií XIII. Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Studijní obor : Farmacie Cíl práce Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv možných rizikových faktorů na rozvoj alergického onemocnění. Metody Porovnání dat získaných z dotazníků z roku 2002 a 2005, které se týkaly nemocných i zdravých dětí narozených v letech 1989 - 1990 a 1992 - 1993. Výsledky Statisticky významné výsledky jsme získali u těchto rizikových faktorů: porod císařským řezem; porodní hmotnost dítěte větší než 5,5kg; první kontakt s dítětem okamžitě po porodu, po ošetření dítěte, během prvních šesti hodin a po jednom dni; konzumace masa 4-6x týdně a občas ve dvou letech věku dítěte, 1-3x týdně při přestupu dítěte ze školky do školy a konzumace masa 4-6x týdně a 1-3x týdně za poslední dva roky. Též jsme prokázali statisticky významné hodnoty u doby výhradního kojení a doby kojení s příkrmy. Závěry Porod císařským řezem se ukázal býti významným rizikovým faktorem pro vznik alergie. Možný vliv může mít i zvyšující se četnost konzumace masa. Protektivní vliv na rozvoj alergií jsme zaznamenali též u včasného kontaktu dítěte s matkou ihned po porodu. U kojení nelze jednoznačně určit, zda má jeho délka pozitivní či negativní vliv. Termín porodu a...
Marcela Houdková Predisposing factors of allergies XIII. Thesis Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralové. Field of study : Pharmaceutical Background Thesis objective was to evaluate the impact of possible risk factors for the development of allergic disease. Methods Comparison of data collected from Questionnaires from years 2002 and 2005, involving patiens and healthy children born in years 1989 -1990 and 1992-1993. Results We found out statistically significant outcomes by the following risk factors: abdominal delivery; child's birth weight more than 5,5 kg; a child's first immediately after birth, after child's treatment, during the first six hours and after one day; the meat consumption 4 - 6 times per week and sometimes in two years of age, 1 - 3 times a week for the transfer of children from kindergarten to school, and the meat consumption 4 - 6 times a week and 1 - 3 times a week for the last two years. Also, we have approved statistically significant value for the period of exclusive breast- feeding and breast-feeding period with the trimming. Conclusion Abdominal delivery proved a significant risk factor for the emergence of allergie. The potential impact may be increasing the frequency meat consumption. Protective influence on the development of allergies we...