Analýza zázvorového extraktu. II.
Analysis of Ginger root extract. II.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24272Identifikátory
SIS: 67513
Kolekce
- Kvalifikační práce [6662]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Macáková, Kateřina
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické botaniky a ekologie
Datum obhajoby
2. 6. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Zárubová, K.: Analýza zázvorového extraktu. II. [Diplomová práce] Hradec Králové 2010, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta. Cílem práce bylo ověření deklarované kvality komerčně dodávaného suchého zázvorového extraktu. Jeho standardnost je podmínkou pro jeho testování v plánovaných preklinických pokusech. Byl analyzován ethanolový extrakt z rostliny Zingiber officinale Rosc. Ke kvalitativnímu zhodnocení byla použita metoda tenkovrstvé chromatografie. Vyvíjecí soustava byla směs etheru a n-hexanu v poměru 6:4, adsobent silikagel, detekce byla provedena postřikem roztokem 1% vanilinu v kyselině chloristé a kyselině sírové 6N. Standardem byl 6-gingerol. Bylo potvrzeno, že analyzovaný vzorek obsahuje gingeroly. Byla provedena kapalinová chromatografie ke kvantitativnímu zhodnocení extraktu. Mobilní fází byla směs acetonitrilu, vody (okyselená 1 ml kyseliny fosforečné v 1000 ml vody) a methanolu v poměru 55:44:1, kolona Merck, Purospher RP-18 endcapped, 5 mm, 250×4 mm. Průtoková rychlost mobilní fáze byla 1,0 ml/min, nástřik 20 ml, UV / VIS detekce při 282 nm. Standardem byl 6-gingerol v koncentraci 1 mg / 1 ml. Bylo stanoveno 5,47 % gingerolů.
Zárubová, K.: Analysis of Ginger root extract. II. [Thesis] Hradec Králové 2010, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy. The main goal of this work was verification of the declared quality of commercially available dry ginger extract. Having a standard sample is a necessary requirement for its testing in planned preclinical trials. Ethanol extract of the plant Zingiber officinale Rosc. was analyzed. For qualitative evaluation was used TLC method. Elution system was a mixture of ether and n-hexane in the ratio 6 : 4, an adsorbent was silicagel, detection was performed by spraying with solution of 1% vanillin in perchloric acid and sulfuric acid 6N. 6-gingerol was used as a standard. It was confirmed that the analyzed sample contains gingerols. Liquid chromatography for the quantitative evaluation of the extract was performed. The mobile phase was a mixture of acetonitrile and water (acidified with 1 ml of phosphoric acid in 1000 ml of water) and methanol in the ratio 55:44:1, column was Merck Purospher RP-18 endcapped, 5 µm, 250×4 mm. Flow rate of mobile phase was 1.0 ml/min, inject volume 20 ml, UV / VIS detection at 282 nm. As a standard was used 6-gingerol in a concentration of 1 mg / 1 ml.There was determined 5,47 % of gingerols.