Alergeny přírodního původu
Allergens of natural origin
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24604Identifiers
Study Information System: 51927
Collections
- Kvalifikační práce [6664]
Author
Advisor
Referee
Jílek, Petr
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmacognosy
Date of defense
2. 6. 2009
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Kateřina Kavková Alergeny přírodního původu Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Studijní obor: Farmacie Cílem této diplomové práce je zpracování přehledu o rostlinách a přírodních látkách způsobujících kontaktní, vzdušné a potravinové alergie. Četnost jejich výskytu dokumentují hlášené případy, nejvíce z oblasti Evropy, Asie a Ameriky, kde je této problematice věnována pozornost. Nejvíce alergií způsobuje díky obsahu seskviterpenických laktonů čeleď Asteraceae (10,8 %), druhá nejčastěji zastoupená je čeleď Lamiaceae (7,2 %) s obsahem alergenních silic a třetí místo obsadily shodně čeledi Anacardiaceae a Fabaceae (6 %). V porovnání s předchozími pracemi - za období 1995 - 1998 a 2001 - 2003 výskyt alergií vyvolaný alergeny rostlin čeledi Asteraceae klesl, naopak se zvýšil počet subjektů pozitivně reagujících na kosmetické přípravky a vonné látky. Případy hypersenzitivity na propolis a latex byly zaznamenány v menší míře než v předešlém období. Alergeny mají původ v říši rostlinné i živočišné. Jednotlivé hlášené případy popisují identifikaci hlavních alergenů, jejich diagnostiku, terapii vzniklých potíží a doporučují následné postupy, včetně prevence. Tabulková část a doplňkové informace shrnují nové poznatky z období 2004 - 2009, které byly čerpány z...
Kateřina Kavková The aim of this diploma thesis is to create the summary of plants and natural compounds which can cause contact, inhalant or food allergies. Their incidence is documented by case reports, the most of them came from Europe, Asia and America where are these problems solved and science in these regions pays attention to allergies in general. Asteraceae family is the most often cause of allergy (10,8 %) thanks to sesquiterpene lactones, on the second place there is Lamiaceae family (7,2 %) with the content of fragrances and oils. The next position is engaged by families Anacardiaceae and Fabaceae (6 %). In the comparison with previous studies Asteraceae allergy is on the decline, but the number of subject positive to cosmetics and fragrances is increasing. Less amount of articles discuss about propolis and latex sensitivity. Source of allergies can be found in plants and animals as well. Particular case reports describe allergy and its diagnosis, identification of main allergens, therapy of resulting problems and eventually recommend next arrangements including prevention. The tables with complemented information present new pieces of knowledge incorporated to scientific periodics and journals from 2004 till 2009. The most of cited articles was published in Contact Dermatitis.