Antiradikálová aktivita extraktů Fagopyri herba
Antiradical activity of Fagopyri herba extracts.
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24626Identifikátory
SIS: 51931
Kolekce
- Kvalifikační práce [6713]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Siatka, Tomáš
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie
Datum obhajoby
2. 6. 2009
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Petra Mikšátková Druhy rodu Fagopyrum (Polygonaceae), z nichž jsou v praxi nejpoužívanější především Fagopyrum esculentum Moench (pohanka obecná) a Fagopyrum tataricum Gaertn. (pohanka tatarská) obsahují řadu látek, které vykazují řadu účinků na živý organismus. Působí například antikancerogenně, hypotenzivně, snižují lomivost krevních kapilár, normalizují jejich permeabilitu, ovlivňují vývoj atherosklerózy. Pro své výhodné nutriční hodnoty se tyto druhy používají jako potravina. Většina těchto vlastností je důsledkem výrazného antioxidačního účinku skupiny obsahových látek, flavonoidů. Antioxidační aktivita drogy Fagopyri herba byla stanovena dvěma metodami, metodou zhášení radikálu DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl) a metodou zhášení superoxidu generovaného neenzymaticky. Metodou zhášení DPPH byla stanovena aktivita methanolového extraktu drogy a lyofilizá- tu vodného extraktu. Po porovnání hodnot IC50 se standardy klesala antioxidační aktivita v tomto pořadí: hyperosid (IC50 = 0,004 mg/ml) ≥ rutin (IC50 = 0,005 mg/ml) › methanolový extrakt (IC50 = 0,105 mg/ml) › lyofilizát vodného extraktu (IC50 = 0,2945 mg/ml). Metodou zhášení superoxidu byla stanovena antiradikálová aktivita lyofilizátu vodného extraktu. Po porovnání se standardy klesala aktivita v pořadí: rutin (IC50 = 0,0242 mg/ml) ›...
0 Abstract Petra Mikšátková Fagopyrum sp. (Polygonaceae), especially Fagopyrum esculentum Moench (common buckwheat) and Fagopyrum tataricum Gaertn (tartary buckwheat), which are most frequently used, contain some substances affecting living organism. They have an anticarcinogenic and hypotensive effect. They reduce fragility of blood vessels and also affect the progress of atherosclerosis. For their nutritional value they are used as food. Most of these properties are result of an antioxidant activity of a group of substances, flavonoids. Antioxidant activity of Fagopyri herba was evaluated by two methods using the free radical 2,2,-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and superoxide. By the DPPH assay, the methanol extract and the lyophilized water extract were evaluated. Their IC50 were compared with standards and the antioxidant activity decreased in the order: hyperosid (IC50 = 0,004 mg/ml) ≥ rutin (IC50 = 0,005 mg/ml) › methanol extract (IC50 = 0,105 mg/ml) › lyophilized water extract (IC50 = 0,2945 mg/ml). By the superoxide assay the lyophilized water extract was evaluated. When compared with standards, antioxidant activity decreased in this order: rutin (IC50 = 0,0242 mg/ml) › ascorbic acid (IC50 = 0,0692 mg/ml) › trolox (IC50 = 0,1192 mg/ml) › lyophilized water extract (IC50 = 0,3169 mg/ml).