Zobrazit minimální záznam

Stabilita vitamínů v intralipidových emulzích a degradace kyseliny askorbové
dc.contributor.advisorSolich, Petr
dc.creatorKhýnová, Lucie
dc.date.accessioned2017-04-20T06:59:21Z
dc.date.available2017-04-20T06:59:21Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/25216
dc.description.abstractPodvýživa je stav, ve kterém nedostatek energie, proteinů a ostatních živin má znatelně nepříznivý dopad na tkáně, jejich funkci a složení1 . Parenterální výživa je alternativní metoda poskytování nutriční podpory pro pacienty prostřednictvím žilního systému3 . Směsi parenterální výživy se skládají z tuků, sacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků, elektrolytů a tekutin. Vitamíny jsou považovány za nejméně stabilní složky v parenterálních směsích, a tudíž by měly být přidány bezprostředně před aplikací infuze. Cílem mé práce bylo získat informace o stabilitě vitamínů ve směsi Intralipid® v závislosti na různých skladovacích podmínkách a na době skladování. Vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích byly testovány ve směsi Intralipid® emulze (Fresenius Kabi) se substancí Solvitio® N obsahující vitamíny rozpustné ve vodě a s emulzí obsahující vitamíny rozpustné v tucích-Vitlipid® N. Celkem bylo připraveno šest 50ml injekčních stříkaček. Každá z nich byla naplněna 47 ml Intralipidové směsi a uzavřena. Testování chemické a fyzikální stability bylo provedeno v čase nula, po 7, 14 a 29 dnech skladování v lednici následované 24 a 48 hodinovým skladováním těchto směsí při okolní teplotě. Provedené fyzikální testy zahrnovaly měření hodnot pH, osmolality, mikroskopii, a měření velikosti částic laserovou...cs_CZ
dc.description.abstractMalnutrition is a state in which a deficiency of energy, protein and other nutrients causes measurable adverse effects on tissue, body form, composition, function or clinical outcome1 . Parenteral nutrition (PN) is an alternative method of providing nutritional support for patients via the intravenous route3 . PN admixtures consist of fats, carbohydrates, proteins, vitamins, trace elements, electrolytes and fluids. Vitamins are believed to be among the least stable ingredients in PN mixtures and should be added immediately before commencing infusion. The purpose of this thesis was to obtain more punctual information on stability of the vitamins in Intralipid® emulsion depending on different storage conditions and different time. Water-soluble vitamins and fat-soluble vitamins were investigated in the mixture of Intralipid® emulsion (Fresenius Kabi) with Solvitio® N (water-soluble vitamins) and Vitlipid® N (fat-soluble vitamins) Adult Injections. There were prepared six 50ml Luer- Lock Syringes in total. Each of them was filled with 47 ml of the Intralipid® mixture and closed by Multi-Ad Luer-Lock Syringe cap. Assessing the chemical and physical stability was carried out after: zero time, 7, 14 and 29 days in a refrigerator followed by 24 and 48 hours storage at ambient temperature and day-light...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStability of Vitamins in Intralipid Emulsions and Degradation of Ascorbic Aciden_US
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-05-13
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId86373
dc.title.translatedStabilita vitamínů v intralipidových emulzích a degradace kyseliny askorbovécs_CZ
dc.contributor.refereeNováková, Lucie
dc.identifier.aleph001382480
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspělcs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csPodvýživa je stav, ve kterém nedostatek energie, proteinů a ostatních živin má znatelně nepříznivý dopad na tkáně, jejich funkci a složení1 . Parenterální výživa je alternativní metoda poskytování nutriční podpory pro pacienty prostřednictvím žilního systému3 . Směsi parenterální výživy se skládají z tuků, sacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků, elektrolytů a tekutin. Vitamíny jsou považovány za nejméně stabilní složky v parenterálních směsích, a tudíž by měly být přidány bezprostředně před aplikací infuze. Cílem mé práce bylo získat informace o stabilitě vitamínů ve směsi Intralipid® v závislosti na různých skladovacích podmínkách a na době skladování. Vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích byly testovány ve směsi Intralipid® emulze (Fresenius Kabi) se substancí Solvitio® N obsahující vitamíny rozpustné ve vodě a s emulzí obsahující vitamíny rozpustné v tucích-Vitlipid® N. Celkem bylo připraveno šest 50ml injekčních stříkaček. Každá z nich byla naplněna 47 ml Intralipidové směsi a uzavřena. Testování chemické a fyzikální stability bylo provedeno v čase nula, po 7, 14 a 29 dnech skladování v lednici následované 24 a 48 hodinovým skladováním těchto směsí při okolní teplotě. Provedené fyzikální testy zahrnovaly měření hodnot pH, osmolality, mikroskopii, a měření velikosti částic laserovou...cs_CZ
uk.abstract.enMalnutrition is a state in which a deficiency of energy, protein and other nutrients causes measurable adverse effects on tissue, body form, composition, function or clinical outcome1 . Parenteral nutrition (PN) is an alternative method of providing nutritional support for patients via the intravenous route3 . PN admixtures consist of fats, carbohydrates, proteins, vitamins, trace elements, electrolytes and fluids. Vitamins are believed to be among the least stable ingredients in PN mixtures and should be added immediately before commencing infusion. The purpose of this thesis was to obtain more punctual information on stability of the vitamins in Intralipid® emulsion depending on different storage conditions and different time. Water-soluble vitamins and fat-soluble vitamins were investigated in the mixture of Intralipid® emulsion (Fresenius Kabi) with Solvitio® N (water-soluble vitamins) and Vitlipid® N (fat-soluble vitamins) Adult Injections. There were prepared six 50ml Luer- Lock Syringes in total. Each of them was filled with 47 ml of the Intralipid® mixture and closed by Multi-Ad Luer-Lock Syringe cap. Assessing the chemical and physical stability was carried out after: zero time, 7, 14 and 29 days in a refrigerator followed by 24 and 48 hours storage at ambient temperature and day-light...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990013824800106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV