Zobrazit minimální záznam

HPLC Method Development for Determination of Vitamin E in Geladrink Preparation
dc.contributor.advisorŠatínský, Dalibor
dc.creatorŠvestková, Petra
dc.date.accessioned2017-04-20T07:01:04Z
dc.date.available2017-04-20T07:01:04Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/25223
dc.description.abstractByla vyvinuta HPLC metoda pro stanovení obsahu vitaminu E acetátu v přípravku Geladrink Forte práškový nápoj - ananas. Metoda je založena na využití kolony Chromolith Performance RP-18e (100 x 4,6 mm) a UV detekce p_i 290 nm. Vitamin E acetát byl separován v přítomnosti tokolu jako vnitřního standardu od matrice přípravku. Byla využita izokratická eluce mobilní fází methanol:voda (98:2), pr_toková rychlost mobilní fáze byla 1,5 ml/min. Měření probíhalo p_i 30 řC. Systém umožnil úspěšnou separaci v čase pod 5 min. Retenční _as tokolu byl 2,337 min a vitaminu E acetátu 4,271 min. Rozlišení chromatografických píků tokolu a vitaminu E acetátu bylo 7,515. Metoda byla dále využita pro analýzu vitaminu E acetátu v přípravku Chondrotin - MSM 2600. Stanovené koncentrace vitaminu E acetátu byly přepočítány na obsah vitaminu E, který deklaruje výrobce. Klíčová slova: vitamin E acetát, HPLC, Geladrink, Chondrotin - MSM 2600cs_CZ
dc.description.abstractA HPLC method was developed for the determination of content of vitamine E acetate in preparation Geladrink Forte pulverized drink - pineapple. The method is based on using Chromolith Performance RP-18e column (100 x 4.6 mm) and UV detection at 290 nm. The vitamine E acetate was separated in the presence of internal standard tocol from ballast matrix. It was used isocratic elution of the mobile phase methanol:water (98:2) at a flow-rate of 1.5 ml/min. There was temperature 30 řC during the measurement. The system enabled successful separation in time less than 5 min. The retention time of tocol was 2.337 min and the retention time of vitamine E acetate was 4.271 min. The chromatographic resolution between tocol and vitamine E acetate was 7.515. The method was applied to analysis of vitamine E acetate in preparation Chondrotin - MSM 2600. Developed concentrations of vitamine E acetate were re-count on content of vitamine E that the producer declared. Keywords: vitamine E acetate, HPLC, Geladrink, Chondrotin - MSM 2600en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVývoj HPLC metody pro stanovení vitaminu E v přípravku geladrinkcs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-03-05
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId83664
dc.title.translatedHPLC Method Development for Determination of Vitamin E in Geladrink Preparationen_US
dc.contributor.refereeChocholouš, Petr
dc.identifier.aleph001219342
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspělcs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csByla vyvinuta HPLC metoda pro stanovení obsahu vitaminu E acetátu v přípravku Geladrink Forte práškový nápoj - ananas. Metoda je založena na využití kolony Chromolith Performance RP-18e (100 x 4,6 mm) a UV detekce p_i 290 nm. Vitamin E acetát byl separován v přítomnosti tokolu jako vnitřního standardu od matrice přípravku. Byla využita izokratická eluce mobilní fází methanol:voda (98:2), pr_toková rychlost mobilní fáze byla 1,5 ml/min. Měření probíhalo p_i 30 řC. Systém umožnil úspěšnou separaci v čase pod 5 min. Retenční _as tokolu byl 2,337 min a vitaminu E acetátu 4,271 min. Rozlišení chromatografických píků tokolu a vitaminu E acetátu bylo 7,515. Metoda byla dále využita pro analýzu vitaminu E acetátu v přípravku Chondrotin - MSM 2600. Stanovené koncentrace vitaminu E acetátu byly přepočítány na obsah vitaminu E, který deklaruje výrobce. Klíčová slova: vitamin E acetát, HPLC, Geladrink, Chondrotin - MSM 2600cs_CZ
uk.abstract.enA HPLC method was developed for the determination of content of vitamine E acetate in preparation Geladrink Forte pulverized drink - pineapple. The method is based on using Chromolith Performance RP-18e column (100 x 4.6 mm) and UV detection at 290 nm. The vitamine E acetate was separated in the presence of internal standard tocol from ballast matrix. It was used isocratic elution of the mobile phase methanol:water (98:2) at a flow-rate of 1.5 ml/min. There was temperature 30 řC during the measurement. The system enabled successful separation in time less than 5 min. The retention time of tocol was 2.337 min and the retention time of vitamine E acetate was 4.271 min. The chromatographic resolution between tocol and vitamine E acetate was 7.515. The method was applied to analysis of vitamine E acetate in preparation Chondrotin - MSM 2600. Developed concentrations of vitamine E acetate were re-count on content of vitamine E that the producer declared. Keywords: vitamine E acetate, HPLC, Geladrink, Chondrotin - MSM 2600en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990012193420106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV