Structure and properties of nanophase separated hydrogels
Struktura a vlastnosti nanofázově separovaných hydrogelů
diplomová práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/27004/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/27004Identifikátory
SIS: 65908
Kolekce
- Kvalifikační práce [11264]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hanyková, Lenka
Fakulta / součást
Matematicko-fyzikální fakulta
Obor
Fyzika kondenzovaných soustav a materiálů
Katedra / ústav / klinika
Katedra makromolekulární fyziky
Datum obhajoby
18. 5. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultaJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Hlavním cílem této práce je studium struktury a vlastností hydrogelů připravených botnáním hydrofilních polymerních sítí ve vodě. Pro tento účel byla pomocí reakce , - diamino končeného poly(oxypropylen)-b-poly(oxyethylen)-b-poly- (oxypropylen)u s aromatickýcm diepoxidem (propoxylát diglycidyléteru Bisphenolu A) připravena série epoxidových sítí. Proces tvorby sítě byl sledován kombinací infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) a gelové permeační chromatografie (GPC). Dynamická mechanická analýza (DMA) ani diferenční skanovací kalorimetrie (DSC) nepotvrdily, že by v sítích došlo k nanofázové separaci. Naproti tomu, u hydrogelů byla pomocí maloúhlového rozptylu neutronů (SANS) nanofázově separovaná struktura prokázána. SANS experimentální data byly úspěšně fitovány použitím Teubner-Streyova modelu, který je založen na lokálně lamelární struktuře nanodomén s vysokým nebo nízkým obsahem vody a byly stanoveny parametry modelu. Příčinou vzniku nanofázové separované struktury je velký rozdíl v interakci složek sítě s vodou. Vliv vody na termické přechody v hydrogelech je studován pomocí DSC.
A central goal of this work is study of structure and mechanical and thermal properties of hydrogels prepared by swelling of hydrophilic polymer networks in water. To this purpose series of epoxy networks was prepared by reaction of ,- diamino terminated poly(oxypropylene)-b-poly(oxyethylene)-b-poly(oxypropylene)- with aromatic diepoxide (Bisphenol A propoxylate diglycidyl ether). Network formation process was monitored by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and gel permeation chromatography (GPC). Nanophase separation in the networks prepared has not been found by dynamic mechanical analysis (DMA) or differential scanning calorimetry (DSC). On the other hand, nanophase separated structure of the hydrogels has been revealed by small-angle neutron scattering (SANS). SANS data were fitted well using Teubner-Strey model based on the locally lamellar structure of water-rich and water-poor nanodomains and values of model parameters are determined. Formation of nanophase separated structure is attributed to high difference in the interaction of network components with water. Influence of water on thermal transitions in hydrogels is studied by DSC.