Zobrazit minimální záznam

Use of microwave technique for the assessment of hydration status in dialysis patient
dc.contributor.advisorLopot, František
dc.creatorBrožíková, Zuzana
dc.date.accessioned2017-04-20T18:27:59Z
dc.date.available2017-04-20T18:27:59Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/28075
dc.description.abstractÚkolem této bakalářské práce bylo ověřit možnosti využití mikrovlnného senzoru k hodnocení stavu hydratace dialyzovaných pacientů. Za tímto účelem bylo třeba zhodnotit dosavadní metody sledování tekutinové bilance a stanovování optimální podialyzační hmotnosti ("suché váhy") dialyzovaných pacientů, seznámit se se současnou přístrojovou technikou monitorující krevní objem a prostudovat možnosti mikrovlnné technologie v oblasti sledování změn hydratace tkání. Pro potvrzení využitelnosti této originální metody bylo provedeno GHz měření in vivo, které bylo rozděleno do tří částí - měření u skupiny zdravých osob, měření u skupiny dialyzovaných pacientů v průběhu hemodialýzy (HD) a doplňující měření. Při přiložení senzoru na předloktí byly sledovány změny rezonanční frekvence, činitele jakosti nebo-li Q faktoru a změny amplitudy. U zdravých jedinců se hodnotil vliv pohlaví, stáří a BMI (body mass index). U dialyzovaných pacientů byla hodnocena hlavně korelace změn sledovaných GHz parametrů oproti údajům o celkové dosažené ultrafiltraci indikované dialyzačním přístrojem. U obou skupin bylo měření doplněno bioimpedančním spektroskopickým vyšetřením. Doplňující měření prověřovalo faktory, které by mohly ovlivňovat reprodukovatelnost a výsledné hodnoty (teplota těla v místě přikládání senzoru, měření na různých...cs_CZ
dc.description.abstractThe task of this work was to evaluate the possibility of using microwave sensors to assess hydration status in dialysis patients. For this purpose it was necessary to evaluate existing methods of monitoring fluid balance and determining the optimal postdialysis weight (dry weight) in dialysis patients, become acquainted with contemporary equipment techniques for monitoring blood volume and study the possibilities of microwave technology for monitoring of changes in tissue hydration. To confirm the usefulness of this original method was performed in GHz measurements in vivo, which was divided into three parts - measuring a group of healthy subjects, measuring a group of dialysis patients during hemodialysis (HD) and additional measurements. When the sensor were applicated on the forearm changes in resonant frequency, quality factor or Q-factor and the amplitude changes were observed. In healthy subjects assessed the effects of sex, age and BMI (body mass index). In dialysis patients were evaluated correlations of observed GHz parameters changes compared with data obtained by ultrafiltration indicated by dialysis machine. Both groups were supplemented by bioimpedance spectroscopic examination. Additional measurements was verifying factors that could affect the reproducibility and the resulting value (the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titlePoužití mikrovlnné techniky k hodnocení míry hydratace dialyzovaných pacientůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-24
dc.description.departmentInstitute of Biophysics and Informatics First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
dc.description.departmentÚstav biofyziky a informatiky 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId88659
dc.title.translatedUse of microwave technique for the assessment of hydration status in dialysis patienten_US
dc.contributor.refereeSlovák, Petr
dc.identifier.aleph001294768
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineZdravotnická technikacs_CZ
thesis.degree.disciplineMedical technicsen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Ústav biofyziky a informatiky 1. LF UK v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Institute of Biophysics and Informatics First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csZdravotnická technikacs_CZ
uk.degree-discipline.enMedical technicsen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csÚkolem této bakalářské práce bylo ověřit možnosti využití mikrovlnného senzoru k hodnocení stavu hydratace dialyzovaných pacientů. Za tímto účelem bylo třeba zhodnotit dosavadní metody sledování tekutinové bilance a stanovování optimální podialyzační hmotnosti ("suché váhy") dialyzovaných pacientů, seznámit se se současnou přístrojovou technikou monitorující krevní objem a prostudovat možnosti mikrovlnné technologie v oblasti sledování změn hydratace tkání. Pro potvrzení využitelnosti této originální metody bylo provedeno GHz měření in vivo, které bylo rozděleno do tří částí - měření u skupiny zdravých osob, měření u skupiny dialyzovaných pacientů v průběhu hemodialýzy (HD) a doplňující měření. Při přiložení senzoru na předloktí byly sledovány změny rezonanční frekvence, činitele jakosti nebo-li Q faktoru a změny amplitudy. U zdravých jedinců se hodnotil vliv pohlaví, stáří a BMI (body mass index). U dialyzovaných pacientů byla hodnocena hlavně korelace změn sledovaných GHz parametrů oproti údajům o celkové dosažené ultrafiltraci indikované dialyzačním přístrojem. U obou skupin bylo měření doplněno bioimpedančním spektroskopickým vyšetřením. Doplňující měření prověřovalo faktory, které by mohly ovlivňovat reprodukovatelnost a výsledné hodnoty (teplota těla v místě přikládání senzoru, měření na různých...cs_CZ
uk.abstract.enThe task of this work was to evaluate the possibility of using microwave sensors to assess hydration status in dialysis patients. For this purpose it was necessary to evaluate existing methods of monitoring fluid balance and determining the optimal postdialysis weight (dry weight) in dialysis patients, become acquainted with contemporary equipment techniques for monitoring blood volume and study the possibilities of microwave technology for monitoring of changes in tissue hydration. To confirm the usefulness of this original method was performed in GHz measurements in vivo, which was divided into three parts - measuring a group of healthy subjects, measuring a group of dialysis patients during hemodialysis (HD) and additional measurements. When the sensor were applicated on the forearm changes in resonant frequency, quality factor or Q-factor and the amplitude changes were observed. In healthy subjects assessed the effects of sex, age and BMI (body mass index). In dialysis patients were evaluated correlations of observed GHz parameters changes compared with data obtained by ultrafiltration indicated by dialysis machine. Both groups were supplemented by bioimpedance spectroscopic examination. Additional measurements was verifying factors that could affect the reproducibility and the resulting value (the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav biofyziky a informatiky 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990012947680106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV