Státní zdravotní dozor v oboru hygieny výživy
Public Health Control System in the Field of Nutrition and Food Hygiene.
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/29125Identifikátory
SIS: 51496
Kolekce
- Kvalifikační práce [6663]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Martiník, Karel
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Zdravotní laborant
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
15. 9. 2009
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
V první části bakalářské práce jsou uvedeny obecné informace, týkající se hygieny výživy jako samostatného hygienického oboru. Jsou zde vymezeny základní pojmy, výčet nejčastěji se vyskytujících alimentárních nákaz (onemocnění z potravin) včetně jejich prevence. Zmíněno je též rozdělení kompetencí při dozoru nad bezpečností potravin, základní legislativní podklady, ze kterých je při provádění státního zdravotního dozoru čerpáno. Uveden je i postup při provádění státního zdravotního dozoru a typy kontrol. V druhé části práce je ukázka postupu provádění státního zdravotního dozoru v terénu - tedy v provozovnách stravovacích služeb
In the first part of this bachelor graduation theses is introduced general information on food hygiene as a specific part of hygiene. The basic concepts and foodborne diseases are specified, including the most common causal organisms and preventative measures. The main competent authorities in the field of food safety are mentioned, as well as the legislative framework for official controls. There are also described principles and types of official controls. In the second part, there is concretely described, how the official control in public catering premises is carried out, step by step.