Vliv požití ethanolu na tvorbu ethylesterů mastných kyselin pro účely průkaznosti zbytkového alkoholu v krvi
The Effect of Consumption of Ethanol on Formation of Fatty Acid Ethyl Esters for the Purposes of Detection of Residual Alcohol in Blood
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/29988Identifikátory
SIS: 37313
Kolekce
- Kvalifikační práce [20091]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Fürbach, Martin
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Klinická a toxikologická analýza
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
9. 9. 2009
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Ethanol, Ethyl ester mastných kyselin, GC-MSKlíčová slova (anglicky)
Ethanol, Fatty Acid Ethyl Ester, GC-MSHladina ethanolu v krvi se běžně využívá pro určení předešlého požití alkoholu, avšak pouze po dobu 4-6hod. Nicméně jeho rychlá eliminace z krevního oběhu ho vylučuje pro stanovení předchozího požití alkoholu po době delší jak 6-8 hod od požití. Oproti tomu sérové hladiny ethyl esteru mastných kyselin jsou detekovatelné jak v případě, kdy je ethanol ještě v krevním oběhu, tak i v době, kdy je z krevního oběhu již zcela odstraněn. Z tohoto hlediska se ethyl esteru mastných kyselin jeví jako vhodnější marker pro detekci předchozího užití alkoholu.
Blood ethanol is a widely accepted marker for recent ethanol intake (within the last 4-6 h). However, the rapid elimination of ethanol from the body nearly always makes it impossible to assess ethanol ingestion beyond the most recent 6-8h. But serum fatty acid ethyl ester (FAEE) is detectable in the blood both when ethanol is presented and long after ethanol has been removed from the circulation. For this FAEE should be better marker for prior ethanol intake.