Zobrazit minimální záznam

The Effect of Consumption of Ethanol on Formation of Fatty Acid Ethyl Esters for the Purposes of Detection of Residual Alcohol in Blood
dc.contributor.advisorStřítecká, Hana
dc.creatorStrachoňová, Jana
dc.date.accessioned2017-04-21T03:38:40Z
dc.date.available2017-04-21T03:38:40Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/29988
dc.description.abstractHladina ethanolu v krvi se běžně využívá pro určení předešlého požití alkoholu, avšak pouze po dobu 4-6hod. Nicméně jeho rychlá eliminace z krevního oběhu ho vylučuje pro stanovení předchozího požití alkoholu po době delší jak 6-8 hod od požití. Oproti tomu sérové hladiny ethyl esteru mastných kyselin jsou detekovatelné jak v případě, kdy je ethanol ještě v krevním oběhu, tak i v době, kdy je z krevního oběhu již zcela odstraněn. Z tohoto hlediska se ethyl esteru mastných kyselin jeví jako vhodnější marker pro detekci předchozího užití alkoholu.cs_CZ
dc.description.abstractBlood ethanol is a widely accepted marker for recent ethanol intake (within the last 4-6 h). However, the rapid elimination of ethanol from the body nearly always makes it impossible to assess ethanol ingestion beyond the most recent 6-8h. But serum fatty acid ethyl ester (FAEE) is detectable in the blood both when ethanol is presented and long after ethanol has been removed from the circulation. For this FAEE should be better marker for prior ethanol intake.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectEthanolen_US
dc.subjectFatty Acid Ethyl Esteren_US
dc.subjectGC-MSen_US
dc.subjectEthanolcs_CZ
dc.subjectEthyl ester mastných kyselincs_CZ
dc.subjectGC-MScs_CZ
dc.titleVliv požití ethanolu na tvorbu ethylesterů mastných kyselin pro účely průkaznosti zbytkového alkoholu v krvics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2009
dcterms.dateAccepted2009-09-09
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId37313
dc.title.translatedThe Effect of Consumption of Ethanol on Formation of Fatty Acid Ethyl Esters for the Purposes of Detection of Residual Alcohol in Blooden_US
dc.contributor.refereeFürbach, Martin
dc.identifier.aleph001133961
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csHladina ethanolu v krvi se běžně využívá pro určení předešlého požití alkoholu, avšak pouze po dobu 4-6hod. Nicméně jeho rychlá eliminace z krevního oběhu ho vylučuje pro stanovení předchozího požití alkoholu po době delší jak 6-8 hod od požití. Oproti tomu sérové hladiny ethyl esteru mastných kyselin jsou detekovatelné jak v případě, kdy je ethanol ještě v krevním oběhu, tak i v době, kdy je z krevního oběhu již zcela odstraněn. Z tohoto hlediska se ethyl esteru mastných kyselin jeví jako vhodnější marker pro detekci předchozího užití alkoholu.cs_CZ
uk.abstract.enBlood ethanol is a widely accepted marker for recent ethanol intake (within the last 4-6 h). However, the rapid elimination of ethanol from the body nearly always makes it impossible to assess ethanol ingestion beyond the most recent 6-8h. But serum fatty acid ethyl ester (FAEE) is detectable in the blood both when ethanol is presented and long after ethanol has been removed from the circulation. For this FAEE should be better marker for prior ethanol intake.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990011339610106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV