dc.contributor.advisor | Střítecká, Hana | |
dc.creator | Strachoňová, Jana | |
dc.date.accessioned | 2017-04-21T03:38:40Z | |
dc.date.available | 2017-04-21T03:38:40Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/29988 | |
dc.description.abstract | Hladina ethanolu v krvi se běžně využívá pro určení předešlého požití alkoholu, avšak pouze po dobu 4-6hod. Nicméně jeho rychlá eliminace z krevního oběhu ho vylučuje pro stanovení předchozího požití alkoholu po době delší jak 6-8 hod od požití. Oproti tomu sérové hladiny ethyl esteru mastných kyselin jsou detekovatelné jak v případě, kdy je ethanol ještě v krevním oběhu, tak i v době, kdy je z krevního oběhu již zcela odstraněn. Z tohoto hlediska se ethyl esteru mastných kyselin jeví jako vhodnější marker pro detekci předchozího užití alkoholu. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Blood ethanol is a widely accepted marker for recent ethanol intake (within the last 4-6 h). However, the rapid elimination of ethanol from the body nearly always makes it impossible to assess ethanol ingestion beyond the most recent 6-8h. But serum fatty acid ethyl ester (FAEE) is detectable in the blood both when ethanol is presented and long after ethanol has been removed from the circulation. For this FAEE should be better marker for prior ethanol intake. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Ethanol | en_US |
dc.subject | Fatty Acid Ethyl Ester | en_US |
dc.subject | GC-MS | en_US |
dc.subject | Ethanol | cs_CZ |
dc.subject | Ethyl ester mastných kyselin | cs_CZ |
dc.subject | GC-MS | cs_CZ |
dc.title | Vliv požití ethanolu na tvorbu ethylesterů mastných kyselin pro účely průkaznosti zbytkového alkoholu v krvi | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2009 | |
dcterms.dateAccepted | 2009-09-09 | |
dc.description.department | Department of Analytical Chemistry | en_US |
dc.description.department | Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 37313 | |
dc.title.translated | The Effect of Consumption of Ethanol on Formation of Fatty Acid Ethyl Esters for the Purposes of Detection of Residual Alcohol in Blood | en_US |
dc.contributor.referee | Fürbach, Martin | |
dc.identifier.aleph | 001133961 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
thesis.degree.program | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
thesis.degree.program | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Analytical Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
uk.degree-program.cs | Klinická a toxikologická analýza | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Clinical and Toxicological Analysis | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Hladina ethanolu v krvi se běžně využívá pro určení předešlého požití alkoholu, avšak pouze po dobu 4-6hod. Nicméně jeho rychlá eliminace z krevního oběhu ho vylučuje pro stanovení předchozího požití alkoholu po době delší jak 6-8 hod od požití. Oproti tomu sérové hladiny ethyl esteru mastných kyselin jsou detekovatelné jak v případě, kdy je ethanol ještě v krevním oběhu, tak i v době, kdy je z krevního oběhu již zcela odstraněn. Z tohoto hlediska se ethyl esteru mastných kyselin jeví jako vhodnější marker pro detekci předchozího užití alkoholu. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Blood ethanol is a widely accepted marker for recent ethanol intake (within the last 4-6 h). However, the rapid elimination of ethanol from the body nearly always makes it impossible to assess ethanol ingestion beyond the most recent 6-8h. But serum fatty acid ethyl ester (FAEE) is detectable in the blood both when ethanol is presented and long after ethanol has been removed from the circulation. For this FAEE should be better marker for prior ethanol intake. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990011339610106986 | |