dc.contributor.advisor | Anděl, Michal | |
dc.creator | Pitáková, Barbora | |
dc.date.accessioned | 2018-09-12T10:55:19Z | |
dc.date.available | 2018-09-12T10:55:19Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/30083 | |
dc.description.abstract | Čaj je hned po vodě nejčastěji požívaným nápojem na světě. Má své dějiny, kulturu a je mu připisována i jedinečná uzdravující síla. Jeho pití je rozšířeno po celém světě. V této práci jsem se pokusila podat náhled na dosavadní znalosti o vlivu čaje na lidský organismus. Přesto že je čaj konzumován v tak velké míře po celém světě, nemáme o jeho zdravotních účincích ucelené znalosti. Dosud nemáme k dispozici komplexní studie, ze kterých by bylo možno vyvodit závěry obecně aplikovatelné v medicínské praxi. V poslední době se ale na poli výzkumu účinku čaje na lidský organismus usilovně pracuje a je možné, že by v budoucnu čaj mohl být zařazen i do moderní terapie některých onemocnění. Dosavadní výsledky studií zabývajících se vlivem čaje na organismus poskytují naději, že čaj a jeho složky mají potenciál využitelný v prevenci a terapii lidských onemocnění, neboť vykazuje účinky antioxidační, protizánětlivé, účinky antikancerogenní a dále i vlastnosti příznivě ovlivňující obezitu a komplikace diabetu. Tyto vlastnosti a účinky, pokud by se je podařilo aplikovat a využít v klinické praxi prevence a terapie příslušných civilizačních onemocnění, by mohly přinést pro pacienty výrazný benefit. Je však třeba ještě klinických a epidemiologických studií, které by tyto naděje potvrdily. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Tea-right after water-is the most widely used beverage worldwide. Tea has its history, culture and probably also a unique healing power. Tea has been drunk all over the world. The goal of my work was to submit a preview of current knowledge about influence of tea on human body. Though consumed in a large extent around the world, we do not dispose of comprehensive knowledge of its effects on our health. By now, there have not been any complex studies which would lead to some conclusions generally applicable in medical practice. Recently a vast research of the effects of tea has been carried out and it might be possible that the tea could class also with modern therapy of some diseases. The resent results of studies which deal with the effects of tea on human body hold out hopes for potential use of tea and its components in prevention and therapy of human diseases because the tea embodies antioxidant, antiinflammatory and anticarcinogenic effects and furthermore some features influencing obesity and diabetes complications. These features and effects-in case of application and usage in clinical practice of prevention and therapy of relevant civilization diseasescould be of outstanding benefit for patients. It is, however, necessary to carry out clinical and epidemiological studies which would confirm these hopes. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.title | Čaj, jeho historie a vliv na zdraví | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2010 | |
dcterms.dateAccepted | 2010-01-22 | |
dc.description.department | Ústav hygieny | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Hygiene | en_US |
dc.description.faculty | Third Faculty of Medicine | en_US |
dc.description.faculty | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 49660 | |
dc.title.translated | Tea, historical context and health aspects | en_US |
dc.identifier.aleph | 001188380 | |
thesis.degree.name | MUDr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | - | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | - | en_US |
thesis.degree.program | General Medicine | en_US |
thesis.degree.program | Všeobecné lékařství | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 3. lékařská fakulta::Ústav hygieny | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Third Faculty of Medicine::Department of Hygiene | en_US |
uk.faculty-name.cs | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Third Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 3.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | - | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | - | en_US |
uk.degree-program.cs | Všeobecné lékařství | cs_CZ |
uk.degree-program.en | General Medicine | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Čaj je hned po vodě nejčastěji požívaným nápojem na světě. Má své dějiny, kulturu a je mu připisována i jedinečná uzdravující síla. Jeho pití je rozšířeno po celém světě. V této práci jsem se pokusila podat náhled na dosavadní znalosti o vlivu čaje na lidský organismus. Přesto že je čaj konzumován v tak velké míře po celém světě, nemáme o jeho zdravotních účincích ucelené znalosti. Dosud nemáme k dispozici komplexní studie, ze kterých by bylo možno vyvodit závěry obecně aplikovatelné v medicínské praxi. V poslední době se ale na poli výzkumu účinku čaje na lidský organismus usilovně pracuje a je možné, že by v budoucnu čaj mohl být zařazen i do moderní terapie některých onemocnění. Dosavadní výsledky studií zabývajících se vlivem čaje na organismus poskytují naději, že čaj a jeho složky mají potenciál využitelný v prevenci a terapii lidských onemocnění, neboť vykazuje účinky antioxidační, protizánětlivé, účinky antikancerogenní a dále i vlastnosti příznivě ovlivňující obezitu a komplikace diabetu. Tyto vlastnosti a účinky, pokud by se je podařilo aplikovat a využít v klinické praxi prevence a terapie příslušných civilizačních onemocnění, by mohly přinést pro pacienty výrazný benefit. Je však třeba ještě klinických a epidemiologických studií, které by tyto naděje potvrdily. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Tea-right after water-is the most widely used beverage worldwide. Tea has its history, culture and probably also a unique healing power. Tea has been drunk all over the world. The goal of my work was to submit a preview of current knowledge about influence of tea on human body. Though consumed in a large extent around the world, we do not dispose of comprehensive knowledge of its effects on our health. By now, there have not been any complex studies which would lead to some conclusions generally applicable in medical practice. Recently a vast research of the effects of tea has been carried out and it might be possible that the tea could class also with modern therapy of some diseases. The resent results of studies which deal with the effects of tea on human body hold out hopes for potential use of tea and its components in prevention and therapy of human diseases because the tea embodies antioxidant, antiinflammatory and anticarcinogenic effects and furthermore some features influencing obesity and diabetes complications. These features and effects-in case of application and usage in clinical practice of prevention and therapy of relevant civilization diseasescould be of outstanding benefit for patients. It is, however, necessary to carry out clinical and epidemiological studies which would confirm these hopes. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny | cs_CZ |
thesis.grade.code | 2 | |
dc.identifier.lisID | 990011883800106986 | |