Hmyz jako potrava člověka
Insects as human food
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/30418Identifikátory
SIS: 69238
Kolekce
- Kvalifikační práce [20091]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Pivnička, Karel
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Ochrana životního prostředí
Katedra / ústav / klinika
Ústav pro životní prostředí
Datum obhajoby
16. 6. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
hmyz, hlad, proteiny, vesmír, entomofagieKlíčová slova (anglicky)
insects, hunger, proteins, space, entomophagyBakalářská práce: Hmyz jako potrava člověka Augustinová Šárka Tradiční využití hmyzu jako potraviny, rozšířené v tropických a subtropických zemích, poskytuje významné nutriční, ekonomické a ekologické přínosy nejen pro venkovské komunity. Západní zaujatost proti této potravině vedla k postupnému snižování využívání hmyzu bez náhrady ztracených zdrojů výživy a dalších výhod. Nynější snaha západního světa o zabránění hladovění populace a odstranění důsledků lidského působení na životní prostředí je často marná a neefektivní. Jako jedním z možných přístupů k těmto globálním problémům by mohlo být znovuzavedení hmyzu k výživě obyvatel a dalším účelům. Ten se nabízí jako možný obnovitelný zdroj bílkovin, přičemž jeho nutriční hodnota, až 3186kJ/ 100g sušiny, často převyšuje hodnotu námi pěstovaných živočišných druhů. Obsah bílkovin v různých druzích hmyzu se pohybuje v rozsahu od 30% u červotočů až po 81% u vos rodu Polybia. Navíc kvalita těchto bílkovin je opravdu vysoká a hodnoty v nich obsažených aminokyselin překonávají doporučené vzory od FAO. Mnoho druhů obsahuje důležité minerály jako je vápník, síra, železo, fosfor, hořčík a zinek a jsou také bohaté na B vitaminy, niacin, riboflavin a thiamin, jež jsou v tropických oblastech nedostatečně zastoupeny. Implementace hmyzu jako potravy skýtá další výhody,...
Insects as a traditional source of food widespread in tropical and subtropical regions offer significant nutritional, economical and ecological gains not only to rural communities. Western bias against insects led to gradual reduction of usage of insects as food without any compensation for lost sources of nutrition and other benefits. Current efforts of the Western world to prevent starvation of population and undo the consequences of inconsiderate human interventions into the environment are often futile and ineffective. One of possible answers to these global problems could be reestablishment of insects as a food source for the native population. Insects offer a renewable source of protein with nutritional values as high as 3186kJ per 100g of solids which exceeds the values of most species traditionally cultivated. The protein content varies throughout the various insect species from 30% in wood-worms to 81% in wasps of the genus Polybia. Moreover, the quality of these proteins is very high and the high values of the amino acids contained outperform the FAO recommended designs. Many species contain important minerals such as calcium, sulfur, iron, phosphor, magnesium and zinc and are as well rich in B vitamins, niacin, riboflavin and thiamin, which are often not incorporated enough into standard meal...