Zobrazit minimální záznam

Insects as human food
dc.contributor.advisorFrouz, Jan
dc.creatorAugustinová, Šárka
dc.date.accessioned2017-04-21T05:31:55Z
dc.date.available2017-04-21T05:31:55Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/30418
dc.description.abstractBakalářská práce: Hmyz jako potrava člověka Augustinová Šárka Tradiční využití hmyzu jako potraviny, rozšířené v tropických a subtropických zemích, poskytuje významné nutriční, ekonomické a ekologické přínosy nejen pro venkovské komunity. Západní zaujatost proti této potravině vedla k postupnému snižování využívání hmyzu bez náhrady ztracených zdrojů výživy a dalších výhod. Nynější snaha západního světa o zabránění hladovění populace a odstranění důsledků lidského působení na životní prostředí je často marná a neefektivní. Jako jedním z možných přístupů k těmto globálním problémům by mohlo být znovuzavedení hmyzu k výživě obyvatel a dalším účelům. Ten se nabízí jako možný obnovitelný zdroj bílkovin, přičemž jeho nutriční hodnota, až 3186kJ/ 100g sušiny, často převyšuje hodnotu námi pěstovaných živočišných druhů. Obsah bílkovin v různých druzích hmyzu se pohybuje v rozsahu od 30% u červotočů až po 81% u vos rodu Polybia. Navíc kvalita těchto bílkovin je opravdu vysoká a hodnoty v nich obsažených aminokyselin překonávají doporučené vzory od FAO. Mnoho druhů obsahuje důležité minerály jako je vápník, síra, železo, fosfor, hořčík a zinek a jsou také bohaté na B vitaminy, niacin, riboflavin a thiamin, jež jsou v tropických oblastech nedostatečně zastoupeny. Implementace hmyzu jako potravy skýtá další výhody,...cs_CZ
dc.description.abstractInsects as a traditional source of food widespread in tropical and subtropical regions offer significant nutritional, economical and ecological gains not only to rural communities. Western bias against insects led to gradual reduction of usage of insects as food without any compensation for lost sources of nutrition and other benefits. Current efforts of the Western world to prevent starvation of population and undo the consequences of inconsiderate human interventions into the environment are often futile and ineffective. One of possible answers to these global problems could be reestablishment of insects as a food source for the native population. Insects offer a renewable source of protein with nutritional values as high as 3186kJ per 100g of solids which exceeds the values of most species traditionally cultivated. The protein content varies throughout the various insect species from 30% in wood-worms to 81% in wasps of the genus Polybia. Moreover, the quality of these proteins is very high and the high values of the amino acids contained outperform the FAO recommended designs. Many species contain important minerals such as calcium, sulfur, iron, phosphor, magnesium and zinc and are as well rich in B vitamins, niacin, riboflavin and thiamin, which are often not incorporated enough into standard meal...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectinsectsen_US
dc.subjecthungeren_US
dc.subjectproteinsen_US
dc.subjectspaceen_US
dc.subjectentomophagyen_US
dc.subjecthmyzcs_CZ
dc.subjecthladcs_CZ
dc.subjectproteinycs_CZ
dc.subjectvesmírcs_CZ
dc.subjectentomofagiecs_CZ
dc.titleHmyz jako potrava člověkacs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-16
dc.description.departmentInstitute for Environmental Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav pro životní prostředícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId69238
dc.title.translatedInsects as human fooden_US
dc.contributor.refereePivnička, Karel
dc.identifier.aleph001279851
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOchrana životního prostředícs_CZ
thesis.degree.disciplineEnvironmental Protectionen_US
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Ústav pro životní prostředícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Institute for Environmental Studiesen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOchrana životního prostředícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnvironmental Protectionen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csBakalářská práce: Hmyz jako potrava člověka Augustinová Šárka Tradiční využití hmyzu jako potraviny, rozšířené v tropických a subtropických zemích, poskytuje významné nutriční, ekonomické a ekologické přínosy nejen pro venkovské komunity. Západní zaujatost proti této potravině vedla k postupnému snižování využívání hmyzu bez náhrady ztracených zdrojů výživy a dalších výhod. Nynější snaha západního světa o zabránění hladovění populace a odstranění důsledků lidského působení na životní prostředí je často marná a neefektivní. Jako jedním z možných přístupů k těmto globálním problémům by mohlo být znovuzavedení hmyzu k výživě obyvatel a dalším účelům. Ten se nabízí jako možný obnovitelný zdroj bílkovin, přičemž jeho nutriční hodnota, až 3186kJ/ 100g sušiny, často převyšuje hodnotu námi pěstovaných živočišných druhů. Obsah bílkovin v různých druzích hmyzu se pohybuje v rozsahu od 30% u červotočů až po 81% u vos rodu Polybia. Navíc kvalita těchto bílkovin je opravdu vysoká a hodnoty v nich obsažených aminokyselin překonávají doporučené vzory od FAO. Mnoho druhů obsahuje důležité minerály jako je vápník, síra, železo, fosfor, hořčík a zinek a jsou také bohaté na B vitaminy, niacin, riboflavin a thiamin, jež jsou v tropických oblastech nedostatečně zastoupeny. Implementace hmyzu jako potravy skýtá další výhody,...cs_CZ
uk.abstract.enInsects as a traditional source of food widespread in tropical and subtropical regions offer significant nutritional, economical and ecological gains not only to rural communities. Western bias against insects led to gradual reduction of usage of insects as food without any compensation for lost sources of nutrition and other benefits. Current efforts of the Western world to prevent starvation of population and undo the consequences of inconsiderate human interventions into the environment are often futile and ineffective. One of possible answers to these global problems could be reestablishment of insects as a food source for the native population. Insects offer a renewable source of protein with nutritional values as high as 3186kJ per 100g of solids which exceeds the values of most species traditionally cultivated. The protein content varies throughout the various insect species from 30% in wood-worms to 81% in wasps of the genus Polybia. Moreover, the quality of these proteins is very high and the high values of the amino acids contained outperform the FAO recommended designs. Many species contain important minerals such as calcium, sulfur, iron, phosphor, magnesium and zinc and are as well rich in B vitamins, niacin, riboflavin and thiamin, which are often not incorporated enough into standard meal...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Ústav pro životní prostředícs_CZ
dc.identifier.lisID990012798510106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV