Zobrazit minimální záznam

Principles of HACCP in school catering
dc.contributor.advisorDlouhý, Pavel
dc.creatorIštvánková, Marcela
dc.date.accessioned2018-09-11T10:17:36Z
dc.date.available2018-09-11T10:17:36Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/30889
dc.description.abstractPráce byla zaměřena na posouzení současné situace v uplatňování zásad na principech HACCP v praxi školních jídelen okresu Sokolov. Sběr dat probíhal v roce 2009 v náhodně vybraných 20 školních jídelnách (30 % zařízení regionu). Šetření se zaměřilo na kvalitu dokumentace HACCP, skutečné uvedení stanovených postupů do praxe a aktuální hygienickou úroveň jídelen. Z 20 prověřovaných provozoven stravovacích služeb pouze 4 zařízení (20 %) skutečně uplatňovala zásady HACCP v praxi. Předložená dokumentace HACCP byla v těchto jídelnách vyhovující jak po stránce formálního naplnění všech legislativních požadavků, tak i z hlediska obsahu. Pracovnice těchto jídelen odpovědné za systém HACCP prokazovaly velmi dobrou orientaci v problematice HACCP, správně uvedly systém HACCP do praxe a ovlivnily aktivní přístup personálu jídelen k uplatňování zásad HACCP. Systém HACCP považovali zaměstnanci těchto zařízení za dobrý návod k hygienicky nezávadnému provozu jídelny a účinný prostředek k prosazování oprávněných hygienických požadavků u nadřízených. Zařízení, která uplatňovala zásady HACCP byla shledána bez hygienických závad, z ostatních 16 jídelen pouze 1 provozovna plně odpovídala hygienickým požadavkům. Vyhodnocení získaných výsledků jednoznačně prokázalo souvislost mezi zvládnutím HACCP a dobrou hygienickou úrovní...cs_CZ
dc.description.abstractThe thesis concentrates on the examination of the current situation regarding the application of the HACCP principles in the school canteens in the region Sokolov. Data collection was proceeding over the year 2009 in the 20 canteens chosen at random (30% of the food service facilities in the region). The research focussed on the quality of the HACCP documentation, actual implementation of the stated principles and current level of hygiene quality in the canteens. Only 4 out of 20 examined food service facilities (20 %) applied the principles in practice. In these canteens the presented HACCP documentation met the legislative requirements concerning the formal fulfilment as well as the content itself. Employees of these canteens responsible for the HACCP system proved to be well-informed about HACCP, put the system into practice correctly and had a positive influence over the canteen staff as regards to their active application of the HACCP principles. Employees of these facilities considered the HACCP principles as instructions helping them to keep the canteens hygienically safe as well as useful means enabling them to enforce the legitimate hygiene requirements. The facilities applying the HACCP principles were found hygienically safe, out of 16 remaining canteens only 1canteen fully met the hygiene...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleUplatňování zásad založených na principech HACCP v praxi školních jídelencs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-06-25
dc.description.departmentÚstav hygienycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Hygieneen_US
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId67567
dc.title.translatedPrinciples of HACCP in school cateringen_US
dc.identifier.aleph001403632
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVeřejné zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.disciplinePublic Healthen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::Ústav hygienycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::Department of Hygieneen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVeřejné zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-discipline.enPublic Healthen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPráce byla zaměřena na posouzení současné situace v uplatňování zásad na principech HACCP v praxi školních jídelen okresu Sokolov. Sběr dat probíhal v roce 2009 v náhodně vybraných 20 školních jídelnách (30 % zařízení regionu). Šetření se zaměřilo na kvalitu dokumentace HACCP, skutečné uvedení stanovených postupů do praxe a aktuální hygienickou úroveň jídelen. Z 20 prověřovaných provozoven stravovacích služeb pouze 4 zařízení (20 %) skutečně uplatňovala zásady HACCP v praxi. Předložená dokumentace HACCP byla v těchto jídelnách vyhovující jak po stránce formálního naplnění všech legislativních požadavků, tak i z hlediska obsahu. Pracovnice těchto jídelen odpovědné za systém HACCP prokazovaly velmi dobrou orientaci v problematice HACCP, správně uvedly systém HACCP do praxe a ovlivnily aktivní přístup personálu jídelen k uplatňování zásad HACCP. Systém HACCP považovali zaměstnanci těchto zařízení za dobrý návod k hygienicky nezávadnému provozu jídelny a účinný prostředek k prosazování oprávněných hygienických požadavků u nadřízených. Zařízení, která uplatňovala zásady HACCP byla shledána bez hygienických závad, z ostatních 16 jídelen pouze 1 provozovna plně odpovídala hygienickým požadavkům. Vyhodnocení získaných výsledků jednoznačně prokázalo souvislost mezi zvládnutím HACCP a dobrou hygienickou úrovní...cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis concentrates on the examination of the current situation regarding the application of the HACCP principles in the school canteens in the region Sokolov. Data collection was proceeding over the year 2009 in the 20 canteens chosen at random (30% of the food service facilities in the region). The research focussed on the quality of the HACCP documentation, actual implementation of the stated principles and current level of hygiene quality in the canteens. Only 4 out of 20 examined food service facilities (20 %) applied the principles in practice. In these canteens the presented HACCP documentation met the legislative requirements concerning the formal fulfilment as well as the content itself. Employees of these canteens responsible for the HACCP system proved to be well-informed about HACCP, put the system into practice correctly and had a positive influence over the canteen staff as regards to their active application of the HACCP principles. Employees of these facilities considered the HACCP principles as instructions helping them to keep the canteens hygienically safe as well as useful means enabling them to enforce the legitimate hygiene requirements. The facilities applying the HACCP principles were found hygienically safe, out of 16 remaining canteens only 1canteen fully met the hygiene...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygienycs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990014036320106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV