Obsah fosfátů v potravinách a jejich vliv na osteoporózu
Phosphates containing food and their implications for osteoporosis
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/31306Identifikátory
SIS: 89018
Kolekce
- Kvalifikační práce [3193]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Černá, Milena
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
-
Katedra / ústav / klinika
Ústav hygieny
Datum obhajoby
15. 11. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Obsah fosfátů v potravinách a jejich vliv na osteoporózu Fosfáty jsou soli kyseliny fosforečné. Jsou obsaženy v přírodních potravinách jako jsou ořechy, luštěniny, obilniny, vnitřnosti a maso. Průmyslově se přidávají do potravin jako aditiva pro své chemické vlastnosti. Ze všech existujících aditiv asi 16 obsahuje fosfáty a tím významně zvyšují přívod fosforu do organismu. Obvyklý denní příjem fosforu je asi 1g. Zvýšený přívod fosforu do organismu tvoří kyselé prostředí v ledvinách a kalcio-fosfátové komplexy a tím dochází k odstraňování kalcia z těla a tím k demineralizaci kostí. "Éčka" s obsahem fosfátu jsou nejčastěji obsažena v masných výrobcích, tavených sýrech, cukrovinkách, pekárenských výrobcích, kolových nápojích, mražených a instantních potravinách. Nejčastěj užívané aditivum je E 338 - kyselina fosforečná. Osteporóza je systémovým onemocněním skeletu charakterizované malým množství kostní hmoty a zhoršení mikroarchitektury kostní tkáně s výsledným zvýšením lomivosti a rizika zlomenin. V Česku se udává na 600 000 pacientů léčených pro osteoporózu.
Phosphates containing food and their implications for osteoporosis Phosphates are salts of phosphoric acid resulting from the secession of three acidic hydrogen from it. Phosphates are found in natural foods such as nuts, legumes, cereals, meat and offal. Phosphorus is also being added to foods industrially for its' various chemical properties. From more than 1 500 "E's" I found 16 that contain phosphates and thus significantly increase the supply of phosphorus in the body. Usual daily intake of phosphorus is about 1 g. Increased intake of phosphorus forms an acidic environment in the kidney and calcium phosphate complexes, and thus leads to calcium removing from the body and bone demineralization. "E's" containing phosphates are frequently found in meat products, processed cheese, confectionery, bakery products, cola beverages, frozen and instant foods. Most commonly used additive is E-338 phosphoric acid. Osteoporosis is a systemic skeletal disease characterized by a small amount of bone mass and de- terioration of bone micro-architecture resulting in increased fragility and fracture risk. The Czech Republic declares to have 600 000 patients treated for osteoporosis.