Zobrazit minimální záznam

A study of the properties of tablets from coprocessed dry binder based on directly compressible starch and lactose.
dc.contributor.advisorMužíková, Jitka
dc.creatorMoučková, Eva
dc.date.accessioned2017-03-17T11:33:43Z
dc.date.available2017-03-17T11:33:43Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/3222
dc.description.abstractPráce se zabývala studiem vlastností tablet ze směsného suchého pojiva StarLac. Studovala se pevnost a doba rozpadu tablet v závislosti na lisovací síle, přídavku dvou mazadel (stearan hořečnatý, stearylfumarát sodný) ve dvou koncentracích (0,4 a 0,8%) a 50% přídavku modelové účinné látky kyseliny askorbové. Použité lisovací síly byly 15, 16 a 17 kN, v případě tabletovin s léčivem jen 16 kN. Přídavek stearanu hořečnatého v koncentraci 0,4% pevnost snížil, ale v koncentraci 0,8% nesnížil. Totéž platí pro stearylfumarát sodný v případě lisovací síly 17 kN. Přídavek mazadel prodloužil dobu rozpadu, v případě Pruvu méně. Přídavek kyseliny askorbové snížil pevnost tablet, doba rozpadu se zkrátila. StarLac poskytuje pevnější výlisky bez i se stearanem s kratší dobou rozpadu než fyzikální směs Starch 1500 a Pharmatosy DCL 15.cs_CZ
dc.description.abstractThe paper deals with the study of the properties of tablets from coprocessed dry binder StarLac. The properties under study included the tensile strength and disintegration time in dependence on compression force, addition of two lubricants (magnesii stearas, sodium stearylfumarate) in two concentrations (0,4. 0,8%) and a 50% addition of the active ingredient ascorbic acid. The compression forces were 15, 16, 17 kN, in the case of the tableting material with the active ingredient only 16 kN. The addition of magnesii stearas in a concentration of 0,4% increased the tensile strength, but in a concentration of 0,8% didn't. The same result is in the case of sodium stearyl fumarate for compression force 17 kN. The addition of lubricants increased the disintegration time of tablets, less in the case of Pruv. The addition of ascorbic acid decreased the tensile strength of tablets, the disintegration time was shorten. StarLac without and with magnesii stearas too offers the tablets with higher tensile strength and with shorter disintegration time then the physical mixture of Starch 1500 and Pharmatose DCL 15.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleStudium vlastností tablet ze směsného suchého pojiva na bázi přímo lisovatelného škrobu a laktózycs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2006
dcterms.dateAccepted2006-02-16
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId17854
dc.title.translatedA study of the properties of tablets from coprocessed dry binder based on directly compressible starch and lactose.en_US
dc.contributor.refereeŘehula, Milan
dc.identifier.aleph000397856
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspělcs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csPráce se zabývala studiem vlastností tablet ze směsného suchého pojiva StarLac. Studovala se pevnost a doba rozpadu tablet v závislosti na lisovací síle, přídavku dvou mazadel (stearan hořečnatý, stearylfumarát sodný) ve dvou koncentracích (0,4 a 0,8%) a 50% přídavku modelové účinné látky kyseliny askorbové. Použité lisovací síly byly 15, 16 a 17 kN, v případě tabletovin s léčivem jen 16 kN. Přídavek stearanu hořečnatého v koncentraci 0,4% pevnost snížil, ale v koncentraci 0,8% nesnížil. Totéž platí pro stearylfumarát sodný v případě lisovací síly 17 kN. Přídavek mazadel prodloužil dobu rozpadu, v případě Pruvu méně. Přídavek kyseliny askorbové snížil pevnost tablet, doba rozpadu se zkrátila. StarLac poskytuje pevnější výlisky bez i se stearanem s kratší dobou rozpadu než fyzikální směs Starch 1500 a Pharmatosy DCL 15.cs_CZ
uk.abstract.enThe paper deals with the study of the properties of tablets from coprocessed dry binder StarLac. The properties under study included the tensile strength and disintegration time in dependence on compression force, addition of two lubricants (magnesii stearas, sodium stearylfumarate) in two concentrations (0,4. 0,8%) and a 50% addition of the active ingredient ascorbic acid. The compression forces were 15, 16, 17 kN, in the case of the tableting material with the active ingredient only 16 kN. The addition of magnesii stearas in a concentration of 0,4% increased the tensile strength, but in a concentration of 0,8% didn't. The same result is in the case of sodium stearyl fumarate for compression force 17 kN. The addition of lubricants increased the disintegration time of tablets, less in the case of Pruv. The addition of ascorbic acid decreased the tensile strength of tablets, the disintegration time was shorten. StarLac without and with magnesii stearas too offers the tablets with higher tensile strength and with shorter disintegration time then the physical mixture of Starch 1500 and Pharmatose DCL 15.en_US
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990003978560106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV