Zobrazit minimální záznam

Formulation and granulometry of vegetable oils nanoemulsions
dc.contributor.advisorDittrich, Milan
dc.creatorMuchová, Julie
dc.date.accessioned2017-04-26T21:52:17Z
dc.date.available2017-04-26T21:52:17Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/32802
dc.description.abstractV teoretické části této práce jsou definovány nanoemulze, je popsána jejich příprava a výroba, fyzikální vlastnosti a využití. V další části je pozornost věnována koloidním nosičům aktivních látek, funkčním potravinám a charakteristikám rostlinných olejů. Těžiště práce je v experimentu. Byla připravena řada submikronových emulzí typu o/v obsahujících ve vnitřní fázi různé rostlinné oleje. Nanoemulze byly připraveny pomocí dispergace vsádkovým nebo kontinuálním homogenizátorem typu stator-rotor. Vzorky připravené modifikací složení a postupu byly hodnoceny z hlediska granulometrických charakteristik, především podílu nadmikronových částic. Bylo prokázáno, že teplota nemá silný vliv na měřenou charakteristiku. Se zvyšováním koncentrace emulze se snižuje účinnost procesu dispergace. Jako vhodný se projevil emulgátor ze směsí lecitinu a polysorbátu 20. Modifikace složení olejové fáze látkami snižujícími její viskozitu a mezipovrchové napětí se nesetkala s úspěchem. Modelové aktivní látky inkorporované do vnitřní fáze neovlivnily negativně granulometrické parametry. Intenzita homogenizace regulovaná poloměrem rotoru nebo frekvencí jeho otáček je nejsilnějším faktorem ovlivňujícím velikost částic. Došlo se k závěru, že je možno využít laboratorní zařízení daného typu pro přípravu kvalitních...cs_CZ
dc.description.abstractIn the theoretical part of this thesis are presented definitions of nanoemulsions, there are described their preparation and production methods, physical properties and their application are also included. In the next part is attention paid to colloidal carriers of active ingredients, functional foods, and characteristics of vegetable oils. The focus of the work is on the experimental part. There were prepared many submicron emulsions of the o/w type containing various vegetable oils in the inner phase. These nanoemulsions were prepared by using dispersion method by batch type or continous type homogenizers of the stator-rotor principle. The samples prepared by composition and process changes were evaluated on the granulometry point of view, especially was monitored the fraction of upper micron size. It was proven that temperature doesn't influence the measured characteristics. If the concentration of the emulze is rising the efficiency of the dispersion process is decreasing. As an appropriate emulsifier was found the mixture of lecithin and polysorbate 20. The adjustment of inner phase in the viscosity and tensioactivity by the additives was not successful. Model active substances incorporated into inner phase did not influence negatively granulometric parameters. The strongest factor influencing...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleFormulace a granulometrie nanoemulzí rostlinných olejůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-01
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId81132
dc.title.translatedFormulation and granulometry of vegetable oils nanoemulsionsen_US
dc.contributor.refereeŠnejdrová, Eva
dc.identifier.aleph001365180
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV teoretické části této práce jsou definovány nanoemulze, je popsána jejich příprava a výroba, fyzikální vlastnosti a využití. V další části je pozornost věnována koloidním nosičům aktivních látek, funkčním potravinám a charakteristikám rostlinných olejů. Těžiště práce je v experimentu. Byla připravena řada submikronových emulzí typu o/v obsahujících ve vnitřní fázi různé rostlinné oleje. Nanoemulze byly připraveny pomocí dispergace vsádkovým nebo kontinuálním homogenizátorem typu stator-rotor. Vzorky připravené modifikací složení a postupu byly hodnoceny z hlediska granulometrických charakteristik, především podílu nadmikronových částic. Bylo prokázáno, že teplota nemá silný vliv na měřenou charakteristiku. Se zvyšováním koncentrace emulze se snižuje účinnost procesu dispergace. Jako vhodný se projevil emulgátor ze směsí lecitinu a polysorbátu 20. Modifikace složení olejové fáze látkami snižujícími její viskozitu a mezipovrchové napětí se nesetkala s úspěchem. Modelové aktivní látky inkorporované do vnitřní fáze neovlivnily negativně granulometrické parametry. Intenzita homogenizace regulovaná poloměrem rotoru nebo frekvencí jeho otáček je nejsilnějším faktorem ovlivňujícím velikost částic. Došlo se k závěru, že je možno využít laboratorní zařízení daného typu pro přípravu kvalitních...cs_CZ
uk.abstract.enIn the theoretical part of this thesis are presented definitions of nanoemulsions, there are described their preparation and production methods, physical properties and their application are also included. In the next part is attention paid to colloidal carriers of active ingredients, functional foods, and characteristics of vegetable oils. The focus of the work is on the experimental part. There were prepared many submicron emulsions of the o/w type containing various vegetable oils in the inner phase. These nanoemulsions were prepared by using dispersion method by batch type or continous type homogenizers of the stator-rotor principle. The samples prepared by composition and process changes were evaluated on the granulometry point of view, especially was monitored the fraction of upper micron size. It was proven that temperature doesn't influence the measured characteristics. If the concentration of the emulze is rising the efficiency of the dispersion process is decreasing. As an appropriate emulsifier was found the mixture of lecithin and polysorbate 20. The adjustment of inner phase in the viscosity and tensioactivity by the additives was not successful. Model active substances incorporated into inner phase did not influence negatively granulometric parameters. The strongest factor influencing...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990013651800106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV