Zobrazit minimální záznam

Analysis of citrus flavonoids in pharmaceuticals and food supplements by capillary zone electrophoresis
dc.contributor.advisorPospíšilová, Marie
dc.creatorMartincová, Andrea
dc.date.accessioned2017-04-26T23:07:13Z
dc.date.available2017-04-26T23:07:13Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/33118
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Bc. Andrea Martincová Školitel: doc. RNDr. Marie Pospíšilová, CSc. Název diplomové práce: Analýza citrusových flavonoidů ve farmaceutických přípravcích a potravních doplňcích metodou kapilární zónové elektroforézy. V této práci byla vyvinuta metoda kapilární zónové elektroforézy s UV detekcí pro stanovení a separaci kyseliny askorbové a čtyřech flavonoidů hesperidinu, diosminu, rutinu a troxerutinu. Analýza byla prováděna v křemenné kapiláře (vnitřní průměr 50 μm, celková délka 31,2 cm a efektivní délce 21 cm) s UV detekcí při 280 nm. Vzorky byly dávkovány hydrodynamickým tlakem 50 mbar po dobu 6 s. Optimální složení pracovního elektrolytu bylo 40 mM borátový pufr s 25% (v/v) MeOH, pH* 9,5. Separace probíhala při vloženém napětí 25 kV a teplotě 25 řC. Jako vnitřní standard byla zvolena kyselina skořicová. Kalibrační závislost byla lineární v rozmezí od 0,05 mg/ml do 0,50 mg/ml pro hesperidin (r = 0,9996), diosmin (r = 0,9998), rutin (r = 0,9995), troxerutin (r = 0,9997) a od 0,10 mg/ml do 1,00 mg/ml pro kyselinu askorbovou (r = 0,9994). Tato validovaná metoda byla úspěšně použita pro analýzy farmaceutických přípravků a potravních doplňků HemoStop ProBio (sR = 1,01 - 3,12%), tobolky; Ascorutin,...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Bc. Andrea Martincová Supervisor: doc. RNDr. Marie Pospíšilová, CSc. Title of Diploma Thesis: Analysis of citrus flavonoids in pharmaceuticals and food supplements by capillary zone electrophoresis. A method based on capillary zone electrophoresis (CZE) with UV detection for the separation and determination of ascorbic acid and four flavonoids hesperidin, diosmin, rutin and troxerutin was developed. The analysis was carried out in a fused-silica capillary (50 μm i. d., total length 31,2 cm, and length to the detector 21 cm) with UV detection at 280 nm. The samples were injected hydrodynamically at 50 mbar for 6 s. Optimal background electrolyte was 40 mM borate buffer with 25% (v/v) of methanol, pH* 9,5. The separation voltage was 25 kV and temperature 25 řC. Cinnamic acid was chosen as the internal standard. The calibration dependences were linear in the range from 0,05 mg/ml to 0,50 mg/ml for hesperidin (r = 0,9996), diosmin (r = 0,9998), rutin (r = 0,9995), troxerutin (r = 0,9997) and from 0,10 mg/ml to 1,00 mg/ml for ascorbic acid (r = 0,9994). This validated method has been successfully applied for the analysis of commercially available pharmaceuticals and food supplements HemoStop...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleAnalýza citrusových flavonoidů ve farmaceutických přípravcích a potravních doplňcích metodou kapilární zónové elektroforézycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-01
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId80881
dc.title.translatedAnalysis of citrus flavonoids in pharmaceuticals and food supplements by capillary zone electrophoresisen_US
dc.contributor.refereeŠafra, Jiří
dc.identifier.aleph001365186
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSpecialist in Laboratory Methodsen_US
thesis.degree.disciplineOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
thesis.degree.programHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.degree.programZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
uk.degree-discipline.enSpecialist in Laboratory Methodsen_US
uk.degree-program.csZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.degree-program.enHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Bc. Andrea Martincová Školitel: doc. RNDr. Marie Pospíšilová, CSc. Název diplomové práce: Analýza citrusových flavonoidů ve farmaceutických přípravcích a potravních doplňcích metodou kapilární zónové elektroforézy. V této práci byla vyvinuta metoda kapilární zónové elektroforézy s UV detekcí pro stanovení a separaci kyseliny askorbové a čtyřech flavonoidů hesperidinu, diosminu, rutinu a troxerutinu. Analýza byla prováděna v křemenné kapiláře (vnitřní průměr 50 μm, celková délka 31,2 cm a efektivní délce 21 cm) s UV detekcí při 280 nm. Vzorky byly dávkovány hydrodynamickým tlakem 50 mbar po dobu 6 s. Optimální složení pracovního elektrolytu bylo 40 mM borátový pufr s 25% (v/v) MeOH, pH* 9,5. Separace probíhala při vloženém napětí 25 kV a teplotě 25 řC. Jako vnitřní standard byla zvolena kyselina skořicová. Kalibrační závislost byla lineární v rozmezí od 0,05 mg/ml do 0,50 mg/ml pro hesperidin (r = 0,9996), diosmin (r = 0,9998), rutin (r = 0,9995), troxerutin (r = 0,9997) a od 0,10 mg/ml do 1,00 mg/ml pro kyselinu askorbovou (r = 0,9994). Tato validovaná metoda byla úspěšně použita pro analýzy farmaceutických přípravků a potravních doplňků HemoStop ProBio (sR = 1,01 - 3,12%), tobolky; Ascorutin,...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Bc. Andrea Martincová Supervisor: doc. RNDr. Marie Pospíšilová, CSc. Title of Diploma Thesis: Analysis of citrus flavonoids in pharmaceuticals and food supplements by capillary zone electrophoresis. A method based on capillary zone electrophoresis (CZE) with UV detection for the separation and determination of ascorbic acid and four flavonoids hesperidin, diosmin, rutin and troxerutin was developed. The analysis was carried out in a fused-silica capillary (50 μm i. d., total length 31,2 cm, and length to the detector 21 cm) with UV detection at 280 nm. The samples were injected hydrodynamically at 50 mbar for 6 s. Optimal background electrolyte was 40 mM borate buffer with 25% (v/v) of methanol, pH* 9,5. The separation voltage was 25 kV and temperature 25 řC. Cinnamic acid was chosen as the internal standard. The calibration dependences were linear in the range from 0,05 mg/ml to 0,50 mg/ml for hesperidin (r = 0,9996), diosmin (r = 0,9998), rutin (r = 0,9995), troxerutin (r = 0,9997) and from 0,10 mg/ml to 1,00 mg/ml for ascorbic acid (r = 0,9994). This validated method has been successfully applied for the analysis of commercially available pharmaceuticals and food supplements HemoStop...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990013651860106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV