Biologické účinky flavonoidů. IV.
Biological activity of flavonoids. IV.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/33157Identifikátory
SIS: 80991
Kolekce
- Kvalifikační práce [6664]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Mladěnka, Přemysl
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie
Datum obhajoby
2. 6. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Pavlína Vlčková Biologické účinky flavonoidů Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Farmacie Flavonoidy jsou v širším slova smyslu všudypřítomné rostlinné pigmenty. Jsou to nejvíce zastoupené antioxidanty v běžné potravě. Nacházejí se např. v cibuli, jablcích, čokoládě, čaji a víně. Tato práce byla zaměřena na shromáždění nových poznatků o biologické aktivitě a mechanismech působení nejčastěji se vyskytujících flavonoidů: flavonolu kvercetinu, jeho glykosidu rutinu a flavanonových glykosidů hesperidinu a diosminu a extraktů tyto flavonoidy obsahujícíh. Kromě antioxidačního působení jsou flavonoidy velmi dobrými inhibitory apoptózy a vykazují tak silné cytoprotektivní působení a jsou schopny potlačit různé druhy nádorového bujení. Dále mohou být využívány k léčbě diabetu mellitu, kardiovaskulárních onemocnění, onemocnění jater, nervových poruch, při GIT potížích a bakteriálních, virových, fungálních a parazitárních infekcí. Účinky se liší podle konkrétního typu flavonoidu. Kvercetin by podle výsledků mnoha studií mohl mít potenciál v léčbě různých typů rakoviny. Rutin je skvělý antioxidant a je využitelný v léčbě běžně se vyskytujících onemocnění jako diabetes a žaludeční vředy. Diosmin a hesperidin jsou nejúčinnější v kombinaci, což bylo potvrzeno v...
Pavlína Vlčková Biologické účinky flavonoidů Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Farmacie Flavonoids in the broad sense of the term are ubiquitous plant pigments. They are the most represented antioxidants in common diet. Flavonoids are found, for example in the onions, apples, chocolate, tea and wine. This work was aimed at gathering new findings on biological activity and mechanism of action of the most frequently occurring flavonoids: the flavonol quercetin, its glycoside rutin and flavanone glycosides hesperidin and diosmin and extracts containing these flavonoids. In addition to the antioxidant activity, flavonoids are very good inhibitors of apoptosis show a strong cytoprotective activity and are able to suppress various kinds of cancerous growth. They may also be used in diabetes mellitus therapy, therapy of cardiovascular and hepatic diseases, neural and GIT disorders and bacterial, viral, fungal and parasitic infections. The effects differ according to a particular type of flavonoids. Quercetin, according to the results of many studies, could have potential in the treatment of different types of cancer. Rutin is a great antioxidant and is featured in the treatment of commonly encountered diseases such as diabetes and gastric ulcers. Diosmin...