Zobrazit minimální záznam

Osmolality of parenteral preparations. Sodium lactate.
dc.contributor.advisorŠklubalová, Zdeňka
dc.creatorBaňková, Kateřina
dc.date.accessioned2017-04-27T01:13:40Z
dc.date.available2017-04-27T01:13:40Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/33554
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Kateřina Baňková Název diplomové práce: Osmolalita parenterálních přípravků. Mléčnan sodný. V této práci byla sledována hustota a osmolalita vodných roztoků mléčnanu sodného v koncentračním rozsahu 0,02 - 1,00 mol/kg (molalita) resp. mol/l (molarita). Při konstantní teplotě byla zjištěna lineární závislost hustoty na látkové koncentraci. Závislost hustoty na stoupající teplotě v rozmezí 15 - 40 řC byla popsána rovnicemi kvadratické regrese. S využitím hustoty roztoků při 20 řC byly generovány rovnice lineární regrese k vzájemným převodům mezi molalitou a molaritou. Experimentálně zjištěná osmolalita molálních roztoků byla využita k odhadu molálního osmotického koeficientu. Jeho hodnota se zvyšující se koncentrací klesá. Pro molární roztoky mléčnanu sodného byly studovány metody odhadu osmolarity roztoků a výsledky porovnávány s měřenou osmolalitou. Nejpřesnější výsledky poskytla tzv. aktuální osmolarita využívající měřenou osmolalitu, hustotu roztoku a měrný specifický objem rozpuštěné látky. Pro mléčnan sodný lze doporučit průměrnou hodnotu měrného specifického objemu 0,705 ml/g.cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of: Department of Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Kateřina Baňková Title of Thesis: Osmolality of parenteral preparations. Sodium lactate. In this work, density and osmolality of aqueous solutions of sodium lactate in a concentration range of 0,02 - 1,00 mol/kg (molality), resp. mol/l (molarity) was studied. The linear density dependence on the substance concentration was found at constant temperature. The dependence of density on increasing temperature in the range of 15 - 40 řC was described by the quadratic regression equations. Using the solution density at 20 řC, the equations of linear regression for the mutual conversion between molality and molarity were generated. The experimentally determined osmolality of the molal solution was used to estimate the molal osmotic coefficient. Its value increases with decrease in the solution concentration. For molar solutions of sodium lactate, methods of estimation of osmolarity of the solutions were investigated and results were compared with the measured osmolality. The most accurate results provided the so-called actual osmolarity, which employes the measured osmolality, the density of the solution and the partial specific...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleOsmolalita parenterálních přípravků. Mléčnan sodný.cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-01
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId81145
dc.title.translatedOsmolality of parenteral preparations. Sodium lactate.en_US
dc.contributor.refereeŠnejdrová, Eva
dc.identifier.aleph001365217
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Posluchač: Kateřina Baňková Název diplomové práce: Osmolalita parenterálních přípravků. Mléčnan sodný. V této práci byla sledována hustota a osmolalita vodných roztoků mléčnanu sodného v koncentračním rozsahu 0,02 - 1,00 mol/kg (molalita) resp. mol/l (molarita). Při konstantní teplotě byla zjištěna lineární závislost hustoty na látkové koncentraci. Závislost hustoty na stoupající teplotě v rozmezí 15 - 40 řC byla popsána rovnicemi kvadratické regrese. S využitím hustoty roztoků při 20 řC byly generovány rovnice lineární regrese k vzájemným převodům mezi molalitou a molaritou. Experimentálně zjištěná osmolalita molálních roztoků byla využita k odhadu molálního osmotického koeficientu. Jeho hodnota se zvyšující se koncentrací klesá. Pro molární roztoky mléčnanu sodného byly studovány metody odhadu osmolarity roztoků a výsledky porovnávány s měřenou osmolalitou. Nejpřesnější výsledky poskytla tzv. aktuální osmolarita využívající měřenou osmolalitu, hustotu roztoku a měrný specifický objem rozpuštěné látky. Pro mléčnan sodný lze doporučit průměrnou hodnotu měrného specifického objemu 0,705 ml/g.cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of: Department of Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D. Student: Kateřina Baňková Title of Thesis: Osmolality of parenteral preparations. Sodium lactate. In this work, density and osmolality of aqueous solutions of sodium lactate in a concentration range of 0,02 - 1,00 mol/kg (molality), resp. mol/l (molarity) was studied. The linear density dependence on the substance concentration was found at constant temperature. The dependence of density on increasing temperature in the range of 15 - 40 řC was described by the quadratic regression equations. Using the solution density at 20 řC, the equations of linear regression for the mutual conversion between molality and molarity were generated. The experimentally determined osmolality of the molal solution was used to estimate the molal osmotic coefficient. Its value increases with decrease in the solution concentration. For molar solutions of sodium lactate, methods of estimation of osmolarity of the solutions were investigated and results were compared with the measured osmolality. The most accurate results provided the so-called actual osmolarity, which employes the measured osmolality, the density of the solution and the partial specific...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990013652170106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV