Zobrazit minimální záznam

Oxidative damage to proteins
dc.contributor.advisorBoušová, Iva
dc.creatorBártová, Jana
dc.date.accessioned2017-04-27T08:53:32Z
dc.date.available2017-04-27T08:53:32Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/35408
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Jana Bártová Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Název diplomové práce: Oxidační poškození proteinů Kyselina chlorná je silné oxidační činidlo, které využívají fagocytující buňky k usmrcení pohlcené bakterie. Pokud dojde k vylití obsahu fagocytu do okolí, může dojít k poškození okolních struktur včetně proteinů. Katechiny patří do skupiny flavonoidů, jejichž antioxidační vlastnosti byly demonstrovány v mnoha studiích. Moje diplomová práce byla zaměřená na potenciální vliv osmi přírodních derivátů katechinu na oxidační poškození lidského sérového albuminu (HSA) kyselinou chlornou. Použila jsem dvě spektrofotometrické (stanovení karbonylů a chloraminů) a tři elektroforetické metody (nativní PAGE, SDS-PAGE, imunoblotting). Při stanovení chloraminů jsem sledovala závislost účinku antioxidantu na jeho koncentraci (0-3 mM) a ze získaných dat jsem pomocí programu GraphPad Prism vypočítala hodnoty EC50 pro jednotlivé katechiny. Nejúčinnější sloučeninou byl katechin, jehož EC50 byla 4,8 µM. Z výsledků vyplývá, že antioxidační schopnost klesá s rostoucím počtem hydroxylových skupin v molekule flavonoidu. Karbonylové skupiny jsou vhodným markerem probíhající oxidace proteinu. Nejsilnější protektivní účinek...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Jana Bártová Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Title of diploma thesis: Oxidative damage to proteins Hypochlorous acid is a strong oxidant, which is used by phagocytic cells to kill ingested bacteria. Surrounding structures including proteins may be damaged in case the content of a phagocyte is spilled to the vicinity. Catechins belong to a group of flavonoids whose antioxidant properties were demonstrated in many studies. My diploma thesis was focused on a potential effect of eight naturally occurring derivatives of catechin towards oxidative damage of human serum albumin (HSA) by hypochlorous acid. I used two spectrophotometric (determination of carbonyl groups and chloramines) and three electrophoretic methods (native PAGE, SDS-PAGE, immunoblotting). Dependence of an antioxidant effect on its concentration (0-3 mM) was observed during determination of chloramines and obtained data were used for calculation of EC50 values of individual catechins using program GraphPad Prism. The most effective compound was catechin whose EC50 was 4.8 µM. Results suggest that antioxidant ability decreases with increasing number of hydroxyl groups in the molecule of flavonoid. Carbonyl groups are a...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleOxidační poškození proteinůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-09-21
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId64335
dc.title.translatedOxidative damage to proteinsen_US
dc.contributor.refereeZemanová, Lucie
dc.identifier.aleph001386486
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biochemických věd Kandidát: Jana Bártová Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Název diplomové práce: Oxidační poškození proteinů Kyselina chlorná je silné oxidační činidlo, které využívají fagocytující buňky k usmrcení pohlcené bakterie. Pokud dojde k vylití obsahu fagocytu do okolí, může dojít k poškození okolních struktur včetně proteinů. Katechiny patří do skupiny flavonoidů, jejichž antioxidační vlastnosti byly demonstrovány v mnoha studiích. Moje diplomová práce byla zaměřená na potenciální vliv osmi přírodních derivátů katechinu na oxidační poškození lidského sérového albuminu (HSA) kyselinou chlornou. Použila jsem dvě spektrofotometrické (stanovení karbonylů a chloraminů) a tři elektroforetické metody (nativní PAGE, SDS-PAGE, imunoblotting). Při stanovení chloraminů jsem sledovala závislost účinku antioxidantu na jeho koncentraci (0-3 mM) a ze získaných dat jsem pomocí programu GraphPad Prism vypočítala hodnoty EC50 pro jednotlivé katechiny. Nejúčinnější sloučeninou byl katechin, jehož EC50 byla 4,8 µM. Z výsledků vyplývá, že antioxidační schopnost klesá s rostoucím počtem hydroxylových skupin v molekule flavonoidu. Karbonylové skupiny jsou vhodným markerem probíhající oxidace proteinu. Nejsilnější protektivní účinek...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate: Jana Bártová Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. Title of diploma thesis: Oxidative damage to proteins Hypochlorous acid is a strong oxidant, which is used by phagocytic cells to kill ingested bacteria. Surrounding structures including proteins may be damaged in case the content of a phagocyte is spilled to the vicinity. Catechins belong to a group of flavonoids whose antioxidant properties were demonstrated in many studies. My diploma thesis was focused on a potential effect of eight naturally occurring derivatives of catechin towards oxidative damage of human serum albumin (HSA) by hypochlorous acid. I used two spectrophotometric (determination of carbonyl groups and chloramines) and three electrophoretic methods (native PAGE, SDS-PAGE, immunoblotting). Dependence of an antioxidant effect on its concentration (0-3 mM) was observed during determination of chloramines and obtained data were used for calculation of EC50 values of individual catechins using program GraphPad Prism. The most effective compound was catechin whose EC50 was 4.8 µM. Results suggest that antioxidant ability decreases with increasing number of hydroxyl groups in the molecule of flavonoid. Carbonyl groups are a...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990013864860106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV