Chelatace železnatých a železitých iontů flavonoidy
Chelation of ferrous and ferric ions by flavonoids
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/35623Identifikátory
SIS: 67525
Kolekce
- Kvalifikační práce [6673]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jahodář, Luděk
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické botaniky a ekologie
Datum obhajoby
2. 6. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
10. Abstrakt Stonawská, M. Chelatace železnatých a železitých iontů flavonoidy. Diplomová práce 2010/2011, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, 58 s. Železo je pro lidský organismus velmi důležitý prvek. Účastní se buněčného dýchání, redoxních reakcí a využívá se k syntéze krevního a svalového barviva. Poruchy metabolismu železa se projevují jeho nedostatkem nebo nadbytkem. Lidský organismus má při nadbytku železa nedostačující mechanismus vylučování železa - hromadí se v buňkách a zprostředkovává tvorbu kyslíkatých radikálů, které způsobují peroxidaci lipidů buněčných membrán. Nadbytek železa se léčí pomocí chelátorů Fe, což jsou látky, vytvářející se železem komplex, který je následně vylučován. Nejpoužívanějším chelátorem je deferoxamin, který má ale celou řadu nevýhod. Proto hledáme nové železochelatační struktury, které se budou moci podávat i perorálně. Flavonoidy jsou rostlinné polyfenoly. Z chemického hlediska to jsou glykosidicky vázané deriváty fenylchromanu. Mají antioxidační účinky - reagují s volnými radikály a chelatují některé ionty kovů. V této studii jsme se zaměřili na výzkum chelatační aktivity flavonoidů kvercetinu, rutinu, epikatechinu, hesperetinu, hesperidinu a apigeninu. Pro srovnání jsme použili standardní chelátor deferoxamin. Chelatační účinnost jsme...
11. Abstract Stonawská, M. Chelation of ferrous and ferric ions by flavonoids. Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, 58 pp. The iron is a very important element for human organism. It participates in a cellular respiration, redox reactions and it is used for the synthesis of blood and muscle pigments. Disorders of iron metabolism are manifested by deficiency or surplus. The iron overloaded human body has insufficient mechanism for iron excretion - the iron is accumulated in the cells and mediates the creation of oxygen radicals, that cause lipid peroxidation of cell membranes. The iron surplus is treated with iron chelators, which are substances forming a complex with iron, which is excreted. The most commonly used chelator is deferoxamine, but it has many disadvantages. For these reasons, we are looking for new iron-chelating structures, which will be able to be administered orally. Flavonoids are plant polyphenols. From the chemical point of view they are glycosidically linked derivatives of phenylchroman. They have antioxidant effects - they interact with free radicals and chelate some metal ions. In this study, we focused on research of chelating activity of flavonoids quercetin, rutin, epicatechin, hesperetin, hesperidin and apigenin. For comparison, we used the standard...