Zobrazit minimální záznam

Nutrition in Gouty Arthritis: from Past to Present, the Real Possibilities of Influence by Nutrition and the Consequences of strict diet restriction
dc.contributor.advisorPavelka, Karel
dc.creatorLátalová, Ivana
dc.date.accessioned2017-04-27T22:44:06Z
dc.date.available2017-04-27T22:44:06Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/38767
dc.description.abstractJedná se o krátkou práci věnovanou onemocnění zvané dna. Práci je možné rozčlenit na 3 části. První část práce se věnuje vývoji onemocnění a jeho léčbě. Dále je popsána současná farmakologická léčba dny a nejnovější léky na tuto nemoc. Protože je práce zpracována jako závěrečná v oboru nutriční terapie, tvoří její velkou část dietní opatření a dieta, která je vhodná k dodržování při tomto onemocnění. Součástí práce je i výzkum mezi pacienty s onemocněním dna. Tito pacienti byli dotázáni na znalosti o jejich onemocnění, věk, pohlaví a dodržování diety. Výzkum vyhodnocuje, zda pacienti konzumují alkoholické nápoje. Projekt hledal i jednotlivé lékaře podle profesí, u kterých se pacienti se dnou léčí. Údaje pro výzkum byly získány anonymně od pacientů v lékárně. Výzkum byl vyhodnocen s pomocí grafů. Výsledky získané tímto výzkumem nejsou příliš optimistické. Pacienti mají neúplné informace. Dietu většinou nedodržují. Většina pacientů se přiznala i ke konzumaci alkoholických nápojů. Závěrem práce je konstatování, že by bylo možné zlepšit zdravotní stav pacientů trpících dnou dodržováním dietního režimu a zásad zdravého životního stylu. Klíčová slova: dna, nutriční terapie, výživa, dieta, revmatologiecs_CZ
dc.description.abstractIt is a short work devoted to a disease called gout. The work can be divided into 3 parts. The first part deals with the development of the disease and its treatment. It is also described recent pharmacological treatment of gout and the latest drugs for this disease. Because the work is treated as final in the field of nutrition therapy constitutes a large part of dietary management and diet, which is appropriate to comply with this disease. The work also includes research on disease among patients with gout. These patients were asked about their knowledge of the disease, age, gender and adherence to the diet. The research evaluates whether patients consumed alcoholic beverages. The project also sought individual doctor by profession, in which patients with gout treated. Research data were obtained anonymously from patients at the pharmacy. The research was evaluated using graphs. Results obtained in this research are not very optimistic. Patients have incomplete information. They are usually do not comply with diet. Most patients also admitted to drinking alcoholic beverages. Finally, work is a statement that it would be possible to improve the health status of patients suffering from gout, by following dietary regimen and compliance with the principles of a healthy lifestyle. Key words: Gout,...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleVýživa při dně - od historie po současnost, reálné možnosti ovlivnění výživou a důsledky plnění přísných stravovacích omezenícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-13
dc.description.departmentInstitute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
dc.description.departmentÚstav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId97102
dc.title.translatedNutrition in Gouty Arthritis: from Past to Present, the Real Possibilities of Influence by Nutrition and the Consequences of strict diet restrictionen_US
dc.contributor.refereeŽák, Aleš
dc.identifier.aleph001372402
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Institute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csJedná se o krátkou práci věnovanou onemocnění zvané dna. Práci je možné rozčlenit na 3 části. První část práce se věnuje vývoji onemocnění a jeho léčbě. Dále je popsána současná farmakologická léčba dny a nejnovější léky na tuto nemoc. Protože je práce zpracována jako závěrečná v oboru nutriční terapie, tvoří její velkou část dietní opatření a dieta, která je vhodná k dodržování při tomto onemocnění. Součástí práce je i výzkum mezi pacienty s onemocněním dna. Tito pacienti byli dotázáni na znalosti o jejich onemocnění, věk, pohlaví a dodržování diety. Výzkum vyhodnocuje, zda pacienti konzumují alkoholické nápoje. Projekt hledal i jednotlivé lékaře podle profesí, u kterých se pacienti se dnou léčí. Údaje pro výzkum byly získány anonymně od pacientů v lékárně. Výzkum byl vyhodnocen s pomocí grafů. Výsledky získané tímto výzkumem nejsou příliš optimistické. Pacienti mají neúplné informace. Dietu většinou nedodržují. Většina pacientů se přiznala i ke konzumaci alkoholických nápojů. Závěrem práce je konstatování, že by bylo možné zlepšit zdravotní stav pacientů trpících dnou dodržováním dietního režimu a zásad zdravého životního stylu. Klíčová slova: dna, nutriční terapie, výživa, dieta, revmatologiecs_CZ
uk.abstract.enIt is a short work devoted to a disease called gout. The work can be divided into 3 parts. The first part deals with the development of the disease and its treatment. It is also described recent pharmacological treatment of gout and the latest drugs for this disease. Because the work is treated as final in the field of nutrition therapy constitutes a large part of dietary management and diet, which is appropriate to comply with this disease. The work also includes research on disease among patients with gout. These patients were asked about their knowledge of the disease, age, gender and adherence to the diet. The research evaluates whether patients consumed alcoholic beverages. The project also sought individual doctor by profession, in which patients with gout treated. Research data were obtained anonymously from patients at the pharmacy. The research was evaluated using graphs. Results obtained in this research are not very optimistic. Patients have incomplete information. They are usually do not comply with diet. Most patients also admitted to drinking alcoholic beverages. Finally, work is a statement that it would be possible to improve the health status of patients suffering from gout, by following dietary regimen and compliance with the principles of a healthy lifestyle. Key words: Gout,...en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990013724020106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV