Cooking and Dining in Times of War and Peace: Changing Contexts and Modes of Food Production, Preparation and Consumption in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina
Vaření a stolování za časů války a míru: Proměny kontextů a módů produkce, přípravy a konzumace jídla v Srebrenici, Bosně a Hercegovině
dissertation thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/39717Identifiers
Study Information System: 127455
Collections
- Kvalifikační práce [6810]
Author
Advisor
Referee
Šístek, František
Halbich, Marek
Faculty / Institute
Faculty of Humanities
Discipline
General Anthropology
Department
PhD General Anthropology
Date of defense
11. 4. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studiíLanguage
English
Grade
Pass
Keywords (Czech)
Antropologie jídla, subsitenční strategie, produkce, příprava a konzumace potravy, sociální změna, válka v BiH 1992-1995, identita, Srebrenica, Bosna a HercegovinaKeywords (English)
Anthropology of food, subsistence strategies, production, preparation and consumption of food, social change, war in BiH 1992-1995, identity, Srebrenica, Bosnia and HerzegovinaCooking and Dining in Times of War and Peace: Changing Contexts and Modes of Food Production, Preparation and Consumption in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina Mgr. Markéta Slavková Abstrakt (čeština) Tento projekt otevírá téma ozbrojeného konfliktu a následného post-konfliktního rozvoje v bývalé Jugoslávii, přičemž problematiku netradičně analyzuje skrze subdisciplínu antropologie jídla. V centru zájmu stojí způsoby produkce, přípravy a konzumace potravy v Srebrenici, BaH v kontextu dramatických změn, kterými region prošel zhruba za posledních několik desetiletí. Jídlo je podmínkou reprodukce, primární formou interakce se světem, mediátor socializace, znak identity a sociální koheze a v neposlední řadě i nástroj moci. V tomto smyslu Farquhar podotýká, že "mantra": 'Jsi to, co jíš,' je i nadále tématizovaná v rámci společenských věd (Farquhar, 2006: 146). Na druhou stranu, otázkou zůstává, co se děje se vztahem mezi sociálním aktérem a jeho/její potravou, když hladoví - za podmínek všeobecného materiálního nedostatku, který nastává v době války. Tento projekt se snaží nalézt odpovědi na zvýše zmíněné otázky na základě dlouhodobého etnografického výzkumu.
Cooking and Dining in Times of War and Peace: Changing Contexts and Modes of Food Production, Preparation and Consumption in Srebrenica, Bosnia and Herzegovina Mgr. Markéta Slavková Abstract (English) This project opens up the topic of armed conflict and subsequent post-conflict development in the Former Yugoslavia from a non-traditional perspective - that of the anthropology of food. At the centre of attention there stand the ways in which the production, preparation and consumption of food were and are carried out in Srebrenica, BiH in the context of the dramatic changes that the region has undergone over the last few decades. Food is the precondition of reproduction, a primary form of interaction with the world, a mediator of socialization, a sign of identity and social cohesion but also a tool of power. In this sense, Farquhar notes that the "mantra" 'You are what you eat,' continues to be thematized by social sciences (Farquhar, 2006: 146). On the other hand, the question of the relationship between social actors and their "daily bread" in conditions of starvation and overall material scarcity in wartime has not been satisfyingly answered. This project, based on long-term ethnographic fieldwork, addresses these issues more closely, affording greater insight into them.