Alergická senzitizace a potravinová alergie ( orální alergický syndrom)
Allergic sensitisation and food allergy ( oral allergic syndrom)
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/43153Identifikátory
SIS: 103344
Kolekce
- Kvalifikační práce [6664]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Andrýs, Ctirad
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
8. 6. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Kmoníčková M.: Alergická sensitizace a potravinnová alergie (orální alergický syndrom). Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských věd, Hradec Králové, 2012, 56 s. Potravinová alergie je jedním z nejrozšířenějších alergických onemocnění. V dospělé populaci je její nejčastější formou orální alergický syndrom, který vzniká na základě zkřížené reaktivity mezi pylovými alergeny a potravinovými alergeny rostlinného původu. Nyní označován jako pylově-potravinový syndrom. V rámci této diplomové práce bylo laboratorně vyšetřeno 40 pacientů na pozitivitu sIgE metodou ISAC. Výsledky měření byly hodnoceny ve vztahu k uváděným klinickým projevům s cílem stanovit vztah mezi pozitivitou sIgE a pravděpodobností výskytu klinických projevů. Nejčetnější byl výskyt klinických projevů po jablku u pacientů s pylovou alergií Bet v 1 a Aln g 1. Tento vztah mezi pozitivitou sIgE a pozitivními klinickými projevy je velice těsný a z pohledu diagnostiky přínosný. Ve vztahu mezi klinickými projevy po lískovém ořechu a pozitivitou sIgE je pravděpodobnost náhody již okolo 7% a v případě klinických projevů po broskvi je to více než 50%. V případě testování broskve jsme se setkali s množstvím falešně pozitivních výsledků, které vznikají na základě zkřížené reaktivity....
Kmoníčková M.: Allergic sensitisation and food allergy (oral allergic syndrom). Charles University in Praque, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department of Biological and Medical Science, Hradec Králové 2012, 56 p. Food allergy is one of the most spread allergic diseases. Oral allergic syndrome is the most common form of food allergy occurred at adult population which stems from a cross- reactivity between pollen allergens and food allergens of vegetable origin. Nowadays it is known as pollen-food syndrome. There has been laboratory tested 40 patients positive for sIgE by ISAC as a part of this thesis. Results were evaluated in relation to clinical manifestations reported in order to establish a positive relationship between the sIgE and probability of occurrence of clinical manifestation. The most frequent incidence of clinical symptoms have been founded after eating apple in patients with pollen allergy Bet v 1 and Aln g 1. This positive relationship between sIgE and clinical positive manifestations are very tight and in terms if diagnostic benefit. The probability of chance of clinical manifestation at patients who were eating hazelnuts and positive sIgE is 7% and at patients who were eating peaches is the probability of chance of clinical manifestation more than 50%. In the case of...