Dispozice k alergiím - vliv výživy
Allergic diathesis - the effect of nutrition
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/43899Identifikátory
SIS: 106439
Kolekce
- Kvalifikační práce [6715]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Krčmová, Irena
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
8. 6. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
VÝCHOZÍ PODMÍNKY: V posledních letech je v populaci patrný nárůst alergických onemocnění. V souvislosti s tím byla popsána řada protektivních a rizikových faktorů, které mají vliv na rozvoj alergií. Vzhledem k rozsáhlosti této problematiky jsme se rozhodli věnovat tomuto tématu i v naší studii. Zaměřili jsme se na otázky týkající se výživy matky a dítěte. Cílem je porovnání vlivu některých vybraných faktorů mezi dvěma skupinami dětí (alergici a nealergici). METODY: Do českých škol jsme rozeslali celkem 2635 anonymních dotazníků. Zaměřili jsme se na děti ve věku 12 - 13 let (žáci sedmých tříd). Dotazníky vyplňovaly za děti jejich matky. Zpět se nám vrátilo 1672 vyplněných dotazníků. Podle alergických příznaků, návštěv u lékaře a eventuální terapie jsme děti rozdělili na alergiky a nealergiky. Poté jsme zkoumali vliv jednotlivých faktorů na rozvoj alergií u dětí. VÝSLEDKY: Jako rizikový statisticky významný faktor se jevila konzumace medu během těhotenství i kojení 2 - 5 x týdně. Mezi protektivní faktory jsme zařadili výlučné kojení po dobu alespoň 10 - 12 měsíců a občasnou konzumaci tvarohu během těhotenství, tyto faktory byly statisticky významné. Neprokázali jsme však žádný vliv konzumace vybraných potravin v dětství. U některých zkoumaných faktorů byl patrný jistý vliv, ale nejednalo se o...
BACKGROUND: In recent years we could see an apparent increasing number of allergic diseases in the population. In this context, it has been described a number of protective and risk factors that affect the development of allergy. With regarding to extent of this issue we decided to address the topic of allergies in our study. We focused on issues related to maternal and child nutrition. The aim is to compare the effect of some selected factors between groups of children (allergic and non-allergic children). METHODS: We sent a total of 2635 anonymous questionnaires to schools. We focused on children aged 12 - 13 years (seven grades students). Mothers filled the questionnaires in for their children. We returned 1672 completed questionnaires back. Children were divided on allergic and non-allergic by allergic symptoms, doctor visits and potential treatment. We investigated the influence of individual factors on the development of allergies among children. RESULTS: Statistically significant as a risk factor appeared to eat honey during pregnancy and breast-feeding twice or five times a week. Among the protective factors were included exclusive breastfeeding for at least 10 - 12 months and occasional eating of a curd during pregnancy, these factors were statistically significant. However, we did not...