dc.contributor.advisor | Dršata, Jaroslav | |
dc.creator | Trnková, Lucie | |
dc.date.accessioned | 2021-03-26T08:08:46Z | |
dc.date.available | 2021-03-26T08:08:46Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/44220 | |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Katedra biochemických věd Kandidát Ing. Lucie Trnková Školitel Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Název disertační práce Interakce proteinů s nízkomolekulárními látkami in vitro. Vliv glykace, látek přírodního původu a kombinace těchto faktorů na funkci a spektrální vlastnosti vybraných bílkovin. Rostlinné polyfenolické látky se přirozeně vyskytují v lidské stravě a vyznačují se řadou biologických a farmakologických vlastností. Mají schopnost reagovat s nejrůznějšími proteiny včetně enzymů. Velký význam má jejich interakce se sérovým albuminem, jehož jednou z nejvýznamnějších funkcí je vázání, přenos a ukládání řady endogenních a exogenních nízkomolekulárních látek v krevním řečišti. Jedním z cílů práce bylo prostudovat vztahy mezi chemickou strukturou a vazebnými afinitami dvou významných skupin polyfenolických látek, konkrétně hydroxyskořicových kyselin a katechinů (flavanolů), s molekulou sérového abuminu v in vitro modelech pomocí spektrálních (UV-Vis absorpční spektroskopie, metoda zhášení fluorescence) a elektroforetických (nativní a SDS PAGE) metod. Některé polyfenoly způsobily změny v konformaci proteinu a byly zaznamenány určité vztahy mezi jejich strukturou a zjištěnými vazebnými afinitami k sérovému albuminu. Mezi... | cs_CZ |
dc.description.abstract | Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate Ing. Lucie Trnková Supervisor Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Title of Doctoral Thesis Interaction of proteins with low-molecular substances in vitro. Effect of glycation, substances of plant origin, and combination of these factors on function and spectral properties of selected proteins. Plant polyphenolic compounds naturally occurring in human diet possess a wide range of biological and pharmacological properties. They can interact with various proteins including enzymes. Their interaction with serum albumin has a great significance because of its ability to bind, transport and store many endogenous and exogenous low-molecular compounds present in blood circulation. One of the objectives of this thesis was to study chemical structure-binding affinity relationships of two important groups of polyphenolic substances, namely hydroxycinnamic acids and catechins (flavanols), with the molecule of serum albumin in the in vitro models using spectroscopic (UV-Vis absorption spectroscopy, fluorescence quenching method) and electrophoretic (native and SDS PAGE) methods. Some polyphenols caused the changes in protein conformation and the relationships between their structures and obtained... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Interaction of Proteins with Low-molecular Substances in vitro. Effect of Glycation, Substances of Plant Origin, and Combination of these Factors on Function and Spectral Properties of Selected Proteins. | cs_CZ |
dc.type | dizertační práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2012 | |
dcterms.dateAccepted | 2012-05-04 | |
dc.description.department | Katedra biochemických věd | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Biochemical Sciences | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 104839 | |
dc.title.translated | Interaction of Proteins with Low-molecular Substances in vitro. Effect of Glycation, Substances of Plant Origin, and Combination of these Factors on Function and Spectral Properties of Selected Proteins. | en_US |
dc.contributor.referee | Patočka, Jiří | |
dc.contributor.referee | Mikšík, Ivan | |
dc.identifier.aleph | 001463082 | |
thesis.degree.name | Ph.D. | |
thesis.degree.level | doktorské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Toxicology of Natural Products | en_US |
thesis.degree.discipline | Toxikologie přírodních látek | cs_CZ |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
uk.thesis.type | dizertační práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických věd | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciences | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Toxikologie přírodních látek | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Toxicology of Natural Products | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Prospěl/a | cs_CZ |
thesis.grade.en | Pass | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Katedra biochemických věd Kandidát Ing. Lucie Trnková Školitel Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Název disertační práce Interakce proteinů s nízkomolekulárními látkami in vitro. Vliv glykace, látek přírodního původu a kombinace těchto faktorů na funkci a spektrální vlastnosti vybraných bílkovin. Rostlinné polyfenolické látky se přirozeně vyskytují v lidské stravě a vyznačují se řadou biologických a farmakologických vlastností. Mají schopnost reagovat s nejrůznějšími proteiny včetně enzymů. Velký význam má jejich interakce se sérovým albuminem, jehož jednou z nejvýznamnějších funkcí je vázání, přenos a ukládání řady endogenních a exogenních nízkomolekulárních látek v krevním řečišti. Jedním z cílů práce bylo prostudovat vztahy mezi chemickou strukturou a vazebnými afinitami dvou významných skupin polyfenolických látek, konkrétně hydroxyskořicových kyselin a katechinů (flavanolů), s molekulou sérového abuminu v in vitro modelech pomocí spektrálních (UV-Vis absorpční spektroskopie, metoda zhášení fluorescence) a elektroforetických (nativní a SDS PAGE) metod. Některé polyfenoly způsobily změny v konformaci proteinu a byly zaznamenány určité vztahy mezi jejich strukturou a zjištěnými vazebnými afinitami k sérovému albuminu. Mezi... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate Ing. Lucie Trnková Supervisor Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Title of Doctoral Thesis Interaction of proteins with low-molecular substances in vitro. Effect of glycation, substances of plant origin, and combination of these factors on function and spectral properties of selected proteins. Plant polyphenolic compounds naturally occurring in human diet possess a wide range of biological and pharmacological properties. They can interact with various proteins including enzymes. Their interaction with serum albumin has a great significance because of its ability to bind, transport and store many endogenous and exogenous low-molecular compounds present in blood circulation. One of the objectives of this thesis was to study chemical structure-binding affinity relationships of two important groups of polyphenolic substances, namely hydroxycinnamic acids and catechins (flavanols), with the molecule of serum albumin in the in vitro models using spectroscopic (UV-Vis absorption spectroscopy, fluorescence quenching method) and electrophoretic (native and SDS PAGE) methods. Some polyphenols caused the changes in protein conformation and the relationships between their structures and obtained... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických věd | cs_CZ |
thesis.grade.code | P | |
dc.contributor.consultant | Boušová, Iva | |
uk.publication-place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |
dc.identifier.lisID | 990014630820106986 | |