Zobrazit minimální záznam

Interaction of Proteins with Low-molecular Substances in vitro. Effect of Glycation, Substances of Plant Origin, and Combination of these Factors on Function and Spectral Properties of Selected Proteins.
dc.contributor.advisorDršata, Jaroslav
dc.creatorTrnková, Lucie
dc.date.accessioned2021-03-26T08:08:46Z
dc.date.available2021-03-26T08:08:46Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/44220
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Katedra biochemických věd Kandidát Ing. Lucie Trnková Školitel Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Název disertační práce Interakce proteinů s nízkomolekulárními látkami in vitro. Vliv glykace, látek přírodního původu a kombinace těchto faktorů na funkci a spektrální vlastnosti vybraných bílkovin. Rostlinné polyfenolické látky se přirozeně vyskytují v lidské stravě a vyznačují se řadou biologických a farmakologických vlastností. Mají schopnost reagovat s nejrůznějšími proteiny včetně enzymů. Velký význam má jejich interakce se sérovým albuminem, jehož jednou z nejvýznamnějších funkcí je vázání, přenos a ukládání řady endogenních a exogenních nízkomolekulárních látek v krevním řečišti. Jedním z cílů práce bylo prostudovat vztahy mezi chemickou strukturou a vazebnými afinitami dvou významných skupin polyfenolických látek, konkrétně hydroxyskořicových kyselin a katechinů (flavanolů), s molekulou sérového abuminu v in vitro modelech pomocí spektrálních (UV-Vis absorpční spektroskopie, metoda zhášení fluorescence) a elektroforetických (nativní a SDS PAGE) metod. Některé polyfenoly způsobily změny v konformaci proteinu a byly zaznamenány určité vztahy mezi jejich strukturou a zjištěnými vazebnými afinitami k sérovému albuminu. Mezi...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate Ing. Lucie Trnková Supervisor Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Title of Doctoral Thesis Interaction of proteins with low-molecular substances in vitro. Effect of glycation, substances of plant origin, and combination of these factors on function and spectral properties of selected proteins. Plant polyphenolic compounds naturally occurring in human diet possess a wide range of biological and pharmacological properties. They can interact with various proteins including enzymes. Their interaction with serum albumin has a great significance because of its ability to bind, transport and store many endogenous and exogenous low-molecular compounds present in blood circulation. One of the objectives of this thesis was to study chemical structure-binding affinity relationships of two important groups of polyphenolic substances, namely hydroxycinnamic acids and catechins (flavanols), with the molecule of serum albumin in the in vitro models using spectroscopic (UV-Vis absorption spectroscopy, fluorescence quenching method) and electrophoretic (native and SDS PAGE) methods. Some polyphenols caused the changes in protein conformation and the relationships between their structures and obtained...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleInteraction of Proteins with Low-molecular Substances in vitro. Effect of Glycation, Substances of Plant Origin, and Combination of these Factors on Function and Spectral Properties of Selected Proteins.cs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-05-04
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId104839
dc.title.translatedInteraction of Proteins with Low-molecular Substances in vitro. Effect of Glycation, Substances of Plant Origin, and Combination of these Factors on Function and Spectral Properties of Selected Proteins.en_US
dc.contributor.refereePatočka, Jiří
dc.contributor.refereeMikšík, Ivan
dc.identifier.aleph001463082
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.disciplineToxicology of Natural Productsen_US
thesis.degree.disciplineToxikologie přírodních látekcs_CZ
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csToxikologie přírodních látekcs_CZ
uk.degree-discipline.enToxicology of Natural Productsen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Katedra biochemických věd Kandidát Ing. Lucie Trnková Školitel Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Název disertační práce Interakce proteinů s nízkomolekulárními látkami in vitro. Vliv glykace, látek přírodního původu a kombinace těchto faktorů na funkci a spektrální vlastnosti vybraných bílkovin. Rostlinné polyfenolické látky se přirozeně vyskytují v lidské stravě a vyznačují se řadou biologických a farmakologických vlastností. Mají schopnost reagovat s nejrůznějšími proteiny včetně enzymů. Velký význam má jejich interakce se sérovým albuminem, jehož jednou z nejvýznamnějších funkcí je vázání, přenos a ukládání řady endogenních a exogenních nízkomolekulárních látek v krevním řečišti. Jedním z cílů práce bylo prostudovat vztahy mezi chemickou strukturou a vazebnými afinitami dvou významných skupin polyfenolických látek, konkrétně hydroxyskořicových kyselin a katechinů (flavanolů), s molekulou sérového abuminu v in vitro modelech pomocí spektrálních (UV-Vis absorpční spektroskopie, metoda zhášení fluorescence) a elektroforetických (nativní a SDS PAGE) metod. Některé polyfenoly způsobily změny v konformaci proteinu a byly zaznamenány určité vztahy mezi jejich strukturou a zjištěnými vazebnými afinitami k sérovému albuminu. Mezi...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biochemical Sciences Candidate Ing. Lucie Trnková Supervisor Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. Title of Doctoral Thesis Interaction of proteins with low-molecular substances in vitro. Effect of glycation, substances of plant origin, and combination of these factors on function and spectral properties of selected proteins. Plant polyphenolic compounds naturally occurring in human diet possess a wide range of biological and pharmacological properties. They can interact with various proteins including enzymes. Their interaction with serum albumin has a great significance because of its ability to bind, transport and store many endogenous and exogenous low-molecular compounds present in blood circulation. One of the objectives of this thesis was to study chemical structure-binding affinity relationships of two important groups of polyphenolic substances, namely hydroxycinnamic acids and catechins (flavanols), with the molecule of serum albumin in the in vitro models using spectroscopic (UV-Vis absorption spectroscopy, fluorescence quenching method) and electrophoretic (native and SDS PAGE) methods. Some polyphenols caused the changes in protein conformation and the relationships between their structures and obtained...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
thesis.grade.codeP
dc.contributor.consultantBoušová, Iva
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990014630820106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV