Stanovení Se ve vybraných potravinových doplňcích pomocí elektrochemického generování H2Se a AAS
Determination of Se in selected food supplements using electrochemical generation of H2Se and AAS
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/45610Identifikátory
SIS: 115231
Kolekce
- Kvalifikační práce [20105]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hraníček, Jakub
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Klinická a toxikologická analýza
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
8. 6. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
selen, elektrochemické generování hydridů, AASKlíčová slova (anglicky)
selenium, electrochemical hydride generation, AASCílem předkládané práce bylo prověřit účinnost elektrochemického generování selenovodíku ve spojení s atomovou absorpční spektrometrií při stanovení selenu v reálných vzorcích, konkrétně vybraných doplňcích stravy s deklarovaným obsahem selenu. Nejprve byly optimalizovány pracovní podmínky elektrochemického generování selenovodíku. V optimalizované aparatuře byly proměřeny kalibrační závislosti pro SeIV a SeVI přičemž bylo zjištěno, že pro kvantitativní stanovení selenanů je třeba využít předredukce. Podmínky provedení předredukce SeVI na SeIV byly tedy rovněž optimalizovány a z dalších kalibračních závislostí (po provedené předredukci) byly určeny základní charakteristiky stanovení těchto specií selenu. Na závěr byly stanoveny koncentrace Se v reálných vzorcích potravinových doplňků s deklarovanými obsahy SeIV a SeVI a byly diskutovány nežádoucí vlivy na takovéto stanovení.
The aim of this bachelor thesis was to verify the efficiency of electrochemical generation of H2Se in connection with atomic absorption spectrometry used to determination of selenium in real samples, specifically in selected food supplements with the declared content of selenium. Firstly, working conditions of apparatus for electrochemical generation of H2Se with atomic absorption spectrometry were optimized. Using these optimized conditions, calibration dependences for SeIV a SeVI were measured. It was found that for the quantitative determination of selenate, the prereduction step is needed. Therefore, prereduction of SeVI to SeIV was also optimized. After prereduction step, new calibrations were measured and figures of merit of determination of these selenium species were achieved from them. In conclusion, concentrations of Se in real samples of selected food supplements with the declared contents of SeIV and SeVI were determined and interference effects for such determination have been discussed.