Optimalizace výživy u stárnoucích lidí-hodnocení účinku diety
The Optimalization of Nutrition for Elderly People-Evaluating the Impact of Diet
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/45779Identifikátory
SIS: 81389
Kolekce
- Kvalifikační práce [6664]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kuchařová, Monika
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Zdravotní laborant
Katedra / ústav / klinika
Katedra biofyziky a fyzikální chemie
Datum obhajoby
7. 6. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Název: Optimalizace výživy u stárnoucích lidí - hodnocení účinků diety Souhrn: Bakalářská práce se zabývá otázkou výživy a užívání diet u stárnoucích osob. Teoretická část je zaměřena na stručné zpracování pojmů stárnutí a stáří v oboru gerontologie. Daná část obsahuje, mimo jiné i popis projevů stáří zejména na vzhled, pohyb a mentalitu. Další oddíl informuje o "správné" výživě v průběhu celého života, jelikož stárneme v okamžiku, kdy přicházíme na svět. V závěru teoretické části nalezneme základní informace o dietách, malnutrici, obezitě a diabetes mellitus. Empirická část prezentuje výsledky výzkumného šetření. Průzkumu se zúčastnilo 18 respondentů z dietologické poradny UROCONT s.r.o. v Pardubicích a 46 respondentů společnosti Flora. Cílem práce bylo porovnat data mužů a žen ve stanovených věkových kategoriích. Zjistit jak se liší Body Mass Indexu (BMI), poměr pas/boky (WHR), procentuální zastoupení tuků (PBF) u pacientů postižených diabetem a u pacientů zdravých. Klíčová slova: stárnutí, stáří, výživa, dieta, obezita, malnutrice, diabetes mellitus,WHR, PBF, BMI, obvod pasu
Title: The Optimization of Nutrition for Elderly People-Evaluation of the Effectiveness of Diet Summary: This bachelor thesis deals with a question of nutrition and using diets in aging persons. The theoretical part focuses on explaining term of aging and old age in the field of gerontology. This part contains, inter alia, a description of the manifestations of aging on the appearance, movement and mentality. The next section informs about the "right" nutrition throughout life, as we age the moment we are born. In conclusion the theoretical part we find basic information on diet, malnutrition, obesity and diabetes mellitus. The empirical section presents the results of the survey. The survey involved 18 respondents from dietary counseling UROCONT Ltd. in Pardubice and 46 respondents of Flora. The aim of the study was to compare the data of men and women within the age categories. Learn how different Body Mass Index (BMI), Waist to Hip Ratio (WHR), Percent Body Fat (PBF) in patients affected by diabetes and patients healthy. Key words: aging, age, nutrition, diet, obesity, malnutrition, diabetes mellitus, WHR, PBF, BMI, waist circumference