Zobrazit minimální záznam

Contribution to the evaluation swelling mechanism of DL-lactic and glycolic acid oligoester
dc.contributor.advisorDittrich, Milan
dc.creatorRufferová, Lenka
dc.date.accessioned2017-05-07T21:47:59Z
dc.date.available2017-05-07T21:47:59Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/46534
dc.description.abstractV diplomové práci je v teoretické části pojednáno o polymerech kyseliny mléčné, o jejich výrobě, vlastnostech, degradaci či biologickém odbourávání. Je zde zmíněno i využití těchto polymerů v praxi a jejich potenciál pro využití v medicíně. Bylo sledováno chování oligoesteru kyseliny DL-mléčné a glykolové ve vodném prostředí v průběhu jejich degradace při 37řC po dobu sedmi dnů. Jednotlivé vzorky se lišily hmotností (50, 100, 150 a 250 mg) a dobou, po kterou bylo sledováno jejich chování v prostředí vody. Sledovanými parametry byly stupeň bobtnání, stupeň eroze a číslo kyselosti. Výsledky měření byly porovnány s výsledky chování oligomeru za stejných podmínek, ale při 7řC (výsledky poskytla moje kolegyně Veronika Hašková). Výsledky potvrdily v některých případech souvislost mezi bobtnáním a číslem kyselosti v průběhu degradace oligoesteru. Zároveň byl patrný rozdíl v chování při různých teplotách. Při 37řC probíhalo bobtnání i eroze intenzivněji než při 7řC.cs_CZ
dc.description.abstractIn theoretical part this thesis deals with lactic acid polymers, their production, their characteristics, degradation and biological degradation. Also the use of these polymers in practice and the potential for their use in medicine are mentioned here. During seven days time the behavior of the DL-lactic acid oligoester and glycolic acid oligoester in aqueous environment was observed in the process of their degradation at the temperature of 37řC. The individual samples differed in their weight (50, 100, 150 and 250 mg) and in the length of the period of time, during which the behavior in the aqueous environment was observed. Three parameters were chosen as object of the observation: swelling degree, erosion degree and the acidity number. The results of the measurement were compared with the results of the observation of the behavior of the oligomer under identical conditions, but at the temperature of 7řC (those results were provided by my colleague Veronika Hašková). In some cases the results confirmed a correlation between the swelling degree and the acidity number in the course of the degradation of the oligoester. At the same time there was an evident difference in the behavior at the two different temperatures. The swelling and erosion of studied material proceeded at 37řC more intensively...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titlePříspěvek ke studiu mechanismu botnání oligoesteru kyseliny DL-mléčné a glykolovécs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-06-04
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId99235
dc.title.translatedContribution to the evaluation swelling mechanism of DL-lactic and glycolic acid oligoesteren_US
dc.contributor.refereeŠnejdrová, Eva
dc.identifier.aleph001470964
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV diplomové práci je v teoretické části pojednáno o polymerech kyseliny mléčné, o jejich výrobě, vlastnostech, degradaci či biologickém odbourávání. Je zde zmíněno i využití těchto polymerů v praxi a jejich potenciál pro využití v medicíně. Bylo sledováno chování oligoesteru kyseliny DL-mléčné a glykolové ve vodném prostředí v průběhu jejich degradace při 37řC po dobu sedmi dnů. Jednotlivé vzorky se lišily hmotností (50, 100, 150 a 250 mg) a dobou, po kterou bylo sledováno jejich chování v prostředí vody. Sledovanými parametry byly stupeň bobtnání, stupeň eroze a číslo kyselosti. Výsledky měření byly porovnány s výsledky chování oligomeru za stejných podmínek, ale při 7řC (výsledky poskytla moje kolegyně Veronika Hašková). Výsledky potvrdily v některých případech souvislost mezi bobtnáním a číslem kyselosti v průběhu degradace oligoesteru. Zároveň byl patrný rozdíl v chování při různých teplotách. Při 37řC probíhalo bobtnání i eroze intenzivněji než při 7řC.cs_CZ
uk.abstract.enIn theoretical part this thesis deals with lactic acid polymers, their production, their characteristics, degradation and biological degradation. Also the use of these polymers in practice and the potential for their use in medicine are mentioned here. During seven days time the behavior of the DL-lactic acid oligoester and glycolic acid oligoester in aqueous environment was observed in the process of their degradation at the temperature of 37řC. The individual samples differed in their weight (50, 100, 150 and 250 mg) and in the length of the period of time, during which the behavior in the aqueous environment was observed. Three parameters were chosen as object of the observation: swelling degree, erosion degree and the acidity number. The results of the measurement were compared with the results of the observation of the behavior of the oligomer under identical conditions, but at the temperature of 7řC (those results were provided by my colleague Veronika Hašková). In some cases the results confirmed a correlation between the swelling degree and the acidity number in the course of the degradation of the oligoester. At the same time there was an evident difference in the behavior at the two different temperatures. The swelling and erosion of studied material proceeded at 37řC more intensively...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990014709640106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV