dc.contributor.advisor | Dittrich, Milan | |
dc.creator | Rufferová, Lenka | |
dc.date.accessioned | 2017-05-07T21:47:59Z | |
dc.date.available | 2017-05-07T21:47:59Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/46534 | |
dc.description.abstract | V diplomové práci je v teoretické části pojednáno o polymerech kyseliny mléčné, o jejich výrobě, vlastnostech, degradaci či biologickém odbourávání. Je zde zmíněno i využití těchto polymerů v praxi a jejich potenciál pro využití v medicíně. Bylo sledováno chování oligoesteru kyseliny DL-mléčné a glykolové ve vodném prostředí v průběhu jejich degradace při 37řC po dobu sedmi dnů. Jednotlivé vzorky se lišily hmotností (50, 100, 150 a 250 mg) a dobou, po kterou bylo sledováno jejich chování v prostředí vody. Sledovanými parametry byly stupeň bobtnání, stupeň eroze a číslo kyselosti. Výsledky měření byly porovnány s výsledky chování oligomeru za stejných podmínek, ale při 7řC (výsledky poskytla moje kolegyně Veronika Hašková). Výsledky potvrdily v některých případech souvislost mezi bobtnáním a číslem kyselosti v průběhu degradace oligoesteru. Zároveň byl patrný rozdíl v chování při různých teplotách. Při 37řC probíhalo bobtnání i eroze intenzivněji než při 7řC. | cs_CZ |
dc.description.abstract | In theoretical part this thesis deals with lactic acid polymers, their production, their characteristics, degradation and biological degradation. Also the use of these polymers in practice and the potential for their use in medicine are mentioned here. During seven days time the behavior of the DL-lactic acid oligoester and glycolic acid oligoester in aqueous environment was observed in the process of their degradation at the temperature of 37řC. The individual samples differed in their weight (50, 100, 150 and 250 mg) and in the length of the period of time, during which the behavior in the aqueous environment was observed. Three parameters were chosen as object of the observation: swelling degree, erosion degree and the acidity number. The results of the measurement were compared with the results of the observation of the behavior of the oligomer under identical conditions, but at the temperature of 7řC (those results were provided by my colleague Veronika Hašková). In some cases the results confirmed a correlation between the swelling degree and the acidity number in the course of the degradation of the oligoester. At the same time there was an evident difference in the behavior at the two different temperatures. The swelling and erosion of studied material proceeded at 37řC more intensively... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Příspěvek ke studiu mechanismu botnání oligoesteru kyseliny DL-mléčné a glykolové | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2012 | |
dcterms.dateAccepted | 2012-06-04 | |
dc.description.department | Department of Pharmaceutical Technology | en_US |
dc.description.department | Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 99235 | |
dc.title.translated | Contribution to the evaluation swelling mechanism of DL-lactic and glycolic acid oligoester | en_US |
dc.contributor.referee | Šnejdrová, Eva | |
dc.identifier.aleph | 001470964 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | V diplomové práci je v teoretické části pojednáno o polymerech kyseliny mléčné, o jejich výrobě, vlastnostech, degradaci či biologickém odbourávání. Je zde zmíněno i využití těchto polymerů v praxi a jejich potenciál pro využití v medicíně. Bylo sledováno chování oligoesteru kyseliny DL-mléčné a glykolové ve vodném prostředí v průběhu jejich degradace při 37řC po dobu sedmi dnů. Jednotlivé vzorky se lišily hmotností (50, 100, 150 a 250 mg) a dobou, po kterou bylo sledováno jejich chování v prostředí vody. Sledovanými parametry byly stupeň bobtnání, stupeň eroze a číslo kyselosti. Výsledky měření byly porovnány s výsledky chování oligomeru za stejných podmínek, ale při 7řC (výsledky poskytla moje kolegyně Veronika Hašková). Výsledky potvrdily v některých případech souvislost mezi bobtnáním a číslem kyselosti v průběhu degradace oligoesteru. Zároveň byl patrný rozdíl v chování při různých teplotách. Při 37řC probíhalo bobtnání i eroze intenzivněji než při 7řC. | cs_CZ |
uk.abstract.en | In theoretical part this thesis deals with lactic acid polymers, their production, their characteristics, degradation and biological degradation. Also the use of these polymers in practice and the potential for their use in medicine are mentioned here. During seven days time the behavior of the DL-lactic acid oligoester and glycolic acid oligoester in aqueous environment was observed in the process of their degradation at the temperature of 37řC. The individual samples differed in their weight (50, 100, 150 and 250 mg) and in the length of the period of time, during which the behavior in the aqueous environment was observed. Three parameters were chosen as object of the observation: swelling degree, erosion degree and the acidity number. The results of the measurement were compared with the results of the observation of the behavior of the oligomer under identical conditions, but at the temperature of 7řC (those results were provided by my colleague Veronika Hašková). In some cases the results confirmed a correlation between the swelling degree and the acidity number in the course of the degradation of the oligoester. At the same time there was an evident difference in the behavior at the two different temperatures. The swelling and erosion of studied material proceeded at 37řC more intensively... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990014709640106986 | |