Zobrazit minimální záznam

Macrobiotic - full-fledged form of food?
dc.contributor.advisorCoufalová, Klára
dc.creatorSázavský, Jan
dc.date.accessioned2017-05-07T22:49:10Z
dc.date.available2017-05-07T22:49:10Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/46767
dc.description.abstractNázev práce: Makrobiotika - plnohodnotná forma stravování? Cíle práce: Zhodnocení makrobiotiky jako plnohodnotné náhrady konvenční stravy doporučované prezidiem a správní radou Společnosti pro výživu na základě teoretických přístupů a empirických zjištění. Charakteristika výživových složek a analýza z hlediska jejich vlivu na fyzický a psychický stav lidského organismu. Metoda:Cíle diplomové práce bylo dosaženo pomocí metody kvót, kterou byl proveden výběr výzkumného vzorku. Na základě stanovených kritérií a definovaného počtu zástupců pro výběrový soubor byli vybrání pouze ti jedinci, kteří tato kritéria splnili. Byly analyzovány makrobiotické jídelníčky u tří mužů a tří žen. Údaje získané měřením byly porovnávány s denní doporučenou dávkou. Tento model byl vybrán z toho důvodu, že šlo o nejaktuálnější verzi stravovacího modelu. Výsledky: Makrobiotická strava představuje na základě provedeného výzkumu plnohodnotnou alternativní formu stravování. Toto tvrzení se opírá o provedený výzkum se třemi muži a třemi ženami, kteří předložili k analýze týdenní jídelníčky, jejichž přepočet na nutriční hodnoty byl dostatečně obhájen. Z výsledků výzkumu bylo zjištěno, že na makrobiotiku nelze nahlížet jako na stravování, které nenabízí dostatek energie, celý její princip spočívá právě v nízkoenergetické...cs_CZ
dc.description.abstractSubject: Macrobiotic - full-valued form of nutrition? Objective: Evaluation of macrobiotics as full compensation for conventional diets recommended by the Presidium of the Board of the Society for Nutrition based on the oretical approaches and empirical findings. Characteristics of the ingredients and nutritional analysis in terms of the in impact on physical and mental condition of the human organism. Method: Objectives of the thesis was achieved using method of quotas to select research sample. On the basis of established criteria and defined number of representatives for the sample, were selected only thoseind ividuals who meet these criteria. Macrobiotic menus were analyzedat three men and at free women. The data obtained via measure ments were compared with recommended daily dose. This model was chosen as it was the most recent vision of the diet model. Results: Macrobiotic diet reprents full-fledged alternative form of nutrition, based on research carried out. This conclusion is based on research conducted with free men and free women who provided weekly menus for analysis purpose and conversion to these menus to the nutritional value was sufficiently proved. Based on the out come of the research, it was found that macrobiotics can not be regarded as nutrition offering full energy, as its...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.subjectMakrobiotikacs_CZ
dc.subjectprincipy JINcs_CZ
dc.subjectJANGcs_CZ
dc.subjectživotní stylcs_CZ
dc.subjectrostlinná stravacs_CZ
dc.subjectenergie vařenícs_CZ
dc.subjectMacrobioticsen_US
dc.subjectprinciples JINen_US
dc.subjectJANGen_US
dc.subjectlifestyleen_US
dc.subjectvegetable dieten_US
dc.subjectcookingenergyen_US
dc.titleMakrobiotika - plnohodnotná forma stravování?cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-01-18
dc.description.departmentBiomedicínská laboratořcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Physical Education and Sporten_US
dc.description.facultyFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
dc.identifier.repId119012
dc.title.translatedMacrobiotic - full-fledged form of food?en_US
dc.contributor.refereePetr, Miroslav
dc.identifier.aleph001425985
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePhysical Education and Sporten_US
thesis.degree.disciplineTělesná výchova a sportcs_CZ
thesis.degree.programPhysical Education and Sporten_US
thesis.degree.programTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta tělesné výchovy a sportu::Biomedicínská laboratořcs_CZ
uk.faculty-name.csFakulta tělesné výchovy a sportucs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Physical Education and Sporten_US
uk.faculty-abbr.csFTVScs_CZ
uk.degree-discipline.csTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.degree-discipline.enPhysical Education and Sporten_US
uk.degree-program.csTělesná výchova a sportcs_CZ
uk.degree-program.enPhysical Education and Sporten_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csNázev práce: Makrobiotika - plnohodnotná forma stravování? Cíle práce: Zhodnocení makrobiotiky jako plnohodnotné náhrady konvenční stravy doporučované prezidiem a správní radou Společnosti pro výživu na základě teoretických přístupů a empirických zjištění. Charakteristika výživových složek a analýza z hlediska jejich vlivu na fyzický a psychický stav lidského organismu. Metoda:Cíle diplomové práce bylo dosaženo pomocí metody kvót, kterou byl proveden výběr výzkumného vzorku. Na základě stanovených kritérií a definovaného počtu zástupců pro výběrový soubor byli vybrání pouze ti jedinci, kteří tato kritéria splnili. Byly analyzovány makrobiotické jídelníčky u tří mužů a tří žen. Údaje získané měřením byly porovnávány s denní doporučenou dávkou. Tento model byl vybrán z toho důvodu, že šlo o nejaktuálnější verzi stravovacího modelu. Výsledky: Makrobiotická strava představuje na základě provedeného výzkumu plnohodnotnou alternativní formu stravování. Toto tvrzení se opírá o provedený výzkum se třemi muži a třemi ženami, kteří předložili k analýze týdenní jídelníčky, jejichž přepočet na nutriční hodnoty byl dostatečně obhájen. Z výsledků výzkumu bylo zjištěno, že na makrobiotiku nelze nahlížet jako na stravování, které nenabízí dostatek energie, celý její princip spočívá právě v nízkoenergetické...cs_CZ
uk.abstract.enSubject: Macrobiotic - full-valued form of nutrition? Objective: Evaluation of macrobiotics as full compensation for conventional diets recommended by the Presidium of the Board of the Society for Nutrition based on the oretical approaches and empirical findings. Characteristics of the ingredients and nutritional analysis in terms of the in impact on physical and mental condition of the human organism. Method: Objectives of the thesis was achieved using method of quotas to select research sample. On the basis of established criteria and defined number of representatives for the sample, were selected only thoseind ividuals who meet these criteria. Macrobiotic menus were analyzedat three men and at free women. The data obtained via measure ments were compared with recommended daily dose. This model was chosen as it was the most recent vision of the diet model. Results: Macrobiotic diet reprents full-fledged alternative form of nutrition, based on research carried out. This conclusion is based on research conducted with free men and free women who provided weekly menus for analysis purpose and conversion to these menus to the nutritional value was sufficiently proved. Based on the out come of the research, it was found that macrobiotics can not be regarded as nutrition offering full energy, as its...en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, Biomedicínská laboratořcs_CZ
dc.identifier.lisID990014259850106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV