dc.contributor.advisor | Šklubalová, Zdeňka | |
dc.creator | Kocurová, Kateřina | |
dc.date.accessioned | 2017-05-08T11:34:12Z | |
dc.date.available | 2017-05-08T11:34:12Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/49003 | |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D., PharmDr. Tomáš Andrýsek Ph.D., MBA Posluchač: Kateřina Kocurová Název diplomové práce: Optimalizace mikroemulzních koncentrátů vhodných pro enkapsulaci do měkkých želatinových tobolek. V teoretické části práce seznamuje s mikroemulzemi, tekutými krystaly a želatinovými tobolkami. Náplní experimentální části byla příprava směsi pro měkké želatinové tobolky, která obsahuje Maizin 35-1 a/nebo Polyglycerol-3- oleat jako lipofilní složku v různých množstvích. Byla měřena velikost částic a disperzita jednotlivých směsí metodou laserové difrakce (Mastersizer S) a dále zjišťována viskozita směsí na rotačním viskozimetru (Brookfield DV-II+ RV). Na základě výsledků měření fyzikálních vlastností směsí a jejich porovnání bylo zjištěno, že nejvhodnější lipofilní komponentou pro vemulgování do mikroemulzního koncentrátu pro měkké želatinové tobolky je Polyglycerol-3- oleat v koncentraci 42,07 %. Vytváří poměrně malé částice, s úzkou distribucí a malou polydisperzitou. Ve směsi se 40 % vody vytváří vysoce viskózní soustavu, vhodnou k využití v měkkých želatinových tobolkách. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D., PharmDr. Tomáš Andrýsek Ph.D., MBA Student: Kateřina Kocurová Title of Thesis: Optimalization of microemulsion pre-concentrates suitable for encapsulation into soft gelatin capsules. The theoretical part of this study focuses on microemulsions, liquid crystals and gelatin capsules. The scope of the experimental part was the preparation of a mixture for soft gelatin capsules. The mixture contained Maizin 35-1 and/or Polyglycerol-3-oleate as a lipophilic component in various amounts. The size of particles and the dispersity of the individual mixtures was measured by laser diffraction method (Mastersizer S). Furthermore, viscosity of the mixtures was investigated using rotational viscometer (Brookfield DV-II+ RV). Based on the results of the measurements of physical properties of the mixtures and their comparison, it was recognized that Polyglycerol-3-oleate in 42,07 % concentration is the best lipophilic component for emulgation into the microemulsion pre-concentrates for soft gelatin capsules. This concentration produces relatively small particles which have a narrow distribution and a small polydispersity. In the mixture with 40 % of water,... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Optimalizace mikroemulzních koncentrátů vhodných pro enkapsulaci do měkkých želatinových tobolek. | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2011 | |
dcterms.dateAccepted | 2011-09-22 | |
dc.description.department | Department of Pharmaceutical Technology | en_US |
dc.description.department | Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 81148 | |
dc.title.translated | Optimization of microemulsion pre-concentrates suitable for encapsulation into soft gelatin capsules. | en_US |
dc.contributor.referee | Dittrich, Milan | |
dc.identifier.aleph | 001388867 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D., PharmDr. Tomáš Andrýsek Ph.D., MBA Posluchač: Kateřina Kocurová Název diplomové práce: Optimalizace mikroemulzních koncentrátů vhodných pro enkapsulaci do měkkých želatinových tobolek. V teoretické části práce seznamuje s mikroemulzemi, tekutými krystaly a želatinovými tobolkami. Náplní experimentální části byla příprava směsi pro měkké želatinové tobolky, která obsahuje Maizin 35-1 a/nebo Polyglycerol-3- oleat jako lipofilní složku v různých množstvích. Byla měřena velikost částic a disperzita jednotlivých směsí metodou laserové difrakce (Mastersizer S) a dále zjišťována viskozita směsí na rotačním viskozimetru (Brookfield DV-II+ RV). Na základě výsledků měření fyzikálních vlastností směsí a jejich porovnání bylo zjištěno, že nejvhodnější lipofilní komponentou pro vemulgování do mikroemulzního koncentrátu pro měkké želatinové tobolky je Polyglycerol-3- oleat v koncentraci 42,07 %. Vytváří poměrně malé částice, s úzkou distribucí a malou polydisperzitou. Ve směsi se 40 % vody vytváří vysoce viskózní soustavu, vhodnou k využití v měkkých želatinových tobolkách. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: Doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová Ph.D., PharmDr. Tomáš Andrýsek Ph.D., MBA Student: Kateřina Kocurová Title of Thesis: Optimalization of microemulsion pre-concentrates suitable for encapsulation into soft gelatin capsules. The theoretical part of this study focuses on microemulsions, liquid crystals and gelatin capsules. The scope of the experimental part was the preparation of a mixture for soft gelatin capsules. The mixture contained Maizin 35-1 and/or Polyglycerol-3-oleate as a lipophilic component in various amounts. The size of particles and the dispersity of the individual mixtures was measured by laser diffraction method (Mastersizer S). Furthermore, viscosity of the mixtures was investigated using rotational viscometer (Brookfield DV-II+ RV). Based on the results of the measurements of physical properties of the mixtures and their comparison, it was recognized that Polyglycerol-3-oleate in 42,07 % concentration is the best lipophilic component for emulgation into the microemulsion pre-concentrates for soft gelatin capsules. This concentration produces relatively small particles which have a narrow distribution and a small polydispersity. In the mixture with 40 % of water,... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990013888670106986 | |