Antioxidační vlastnosti extraktů z květů Sambucus nigra.
Antioxidant properties of Sambucus nigra flower extracts.
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/52839Identifikátory
SIS: 115294
Kolekce
- Kvalifikační práce [6717]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Dušek, Jaroslav
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmakognozie
Datum obhajoby
23. 9. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Antioxidant, Sambucus nigra, květyKlíčová slova (anglicky)
Antioxidants, Sambucus nigra, flowers1. Abstrakt Cílem této práce bylo prokázat a stanovit antioxidační aktivitu extraktů květů bezu černého (Samucus nigra L.) a sestavit přehled jejich obsahových látek a účinků. Sambuci flos je často využívaný v terapii a potravinářství. Hlavními obsahovými látkami jsou flavonoidy, fenolické kyseliny, triterpeny, dále jsou ve květech obsaženy steroly, sliz, silice, třísloviny. Nejvýznamnější jsou flavonoidy, konkrétně rutin a kvercetin, které mohou vykazovat antioxidační, antivirové, protizánětlivé a antikancerogenní vlastnosti. Květy se používají zejména pro diuretické, diaforetické, expektorační, analgetické účinky. Ke stanovení antioxidační aktivity methanolových extraktů květů ze dvou sběrů byla použita metoda DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl). Výsledky antioxidační aktivity byly vyjádřeny v hodnotách IC50 (koncentrace extraktu, která způsobí 50% redukci radikálu). Zjištěné průměrné hodnoty IC50 byly 0,79 mg/ml a 0,83 mg/ml. Jednotlivé hodnoty IC50 se s vývojem květu plynule měnily, pohybovaly se mezi 1,086 mg/ml a 0,701 mg/ml u obou sběrů. Odchylky mohou být způsobeny pokračující syntézou sekundárních metabolitů.
1. Abstract Purpose of this thesis was to prove and determine antioxidant activity of flower extracts from black elder (Sambucus nigra L.) and compile summary of their content substances and effects. Sambuci flos is often used in natural therapy and food industry. The main content substances are flavonoids, phenolic acids, triterpenoids, further are contained in flowers sterols, mucilage, essential oils, tannins. Flavonoids are the most significant, specifically rutin and kvercetin, because they can show antioxidant, antiviral, anti-inflammatory and anticancer properties. Flowers are used mainly for their diuretic, diaforetic, expectorant, analgetic effects. Method DPPH (2,2-difenyl-1- pikrylhydrazyl) was used for determination antioxidant activity of methanolic flower extracts. Results of antioxidant activity were expressed as IC50 values (concentration of extract which causes 50% reduction of radical). The average observed IC50values were 0,79 mg/ml and 0,83 mg/ml. The individual IC50values have changed fluently during development of flowers, they range from 1,086 mg/ml and 0,701 mg/ml in both collections. Deviations can be caused by ongoing synthesis of the secondary metabolites.