Zobrazit minimální záznam

Information Awarness and Experience of Common People with Food Allergy
dc.contributor.advisorHošťálková, Monika
dc.creatorStropková, Romana
dc.date.accessioned2017-05-16T02:43:40Z
dc.date.available2017-05-16T02:43:40Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/54560
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřena na problematiku potravinové alergie. Cílem práce bylo zjistit, jak dalece je populace v této oblasti informovaná, jaké má zkušenosti s potravinovou alergií ve smyslu přítomnosti příznaků na sobě samém, či blízké osobě a dále informovanost rodiny v péči o malého alergika. V teoretické části popisuji definice potravinové alergie a jí podobných reakcí. Následuje anatomické a fyziologické přiblížení trávicího a imunitního systému, které jsou v této diagnóze úzce provázány. Nedílnou součástí teoretické části jsou příčiny, projevy alergie, diagnostika, léčba a prevence. Význam probiotik a prebiotik, který se liší různými názory odborníků a výsledky určitých studií. V závěru této kapitoly je zmínka o novém antigenu a edukaci laické veřejnosti. V empirické části je popsána charakteristika výzkumného souboru a metodika kvantitativního výzkumného šetření. Pro sběr dat jsem zvolila metodu anonymního dotazníku. Zároveň v této části popisuji výsledky dotazníkového šetření. Z tohoto šetření vyplývá, že většina respondentů ví co to je potravinová alergie a má představu o tom co ji může vyvolat a jak se projevuje. Větší polovina respondentů uvádí zkušenost s potravinovou alergií. Menší podíl dotázaných uvádí zkušenost i s dietou. V rodině pečuje o dětského alergika 25 respondentů....cs_CZ
dc.description.abstractThe bachelor thesis is focused on the problems of the food allergies. The aim was to discover how much the population is informed in this field, if the population has experienced the food allergies, having found the symptoms present on themselves or their friends, family. And finally the awareness of these allergies in a family taking care of an allergic person is studied. In the theoretical part the definitions of the food allergies and similar reactions are explained. It is followed by anatomical and physiological descriptions of digestive and immune systems which are closely related to the food allergy. The causes and symptoms of the food allergies, diagnostics, treatment and prevention are integral to the theoretical part. The importance of probiotics and prebiotics which differs in scientists' opinions and in results of scientific studies is also studied. In the end of this chapter a new antigen and the education of the general public are mentioned. In the empirical part the characteristics of research assignment and methods of the research are described. I chose a questionnaire as a method for data collection. I deal with the results of the questionnaires in this part too. Research shows that the majority of respondents knows what the food allergy is and have an idea of its causes and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectalergiecs_CZ
dc.subjectintolerancecs_CZ
dc.subjectpotravinové alergenycs_CZ
dc.subjectdietacs_CZ
dc.subjectimunitacs_CZ
dc.subjecttrávicí traktcs_CZ
dc.subjectAllergyen_US
dc.subjectIntoleranceen_US
dc.subjectFood Allergensen_US
dc.subjectDieten_US
dc.subjectImunityen_US
dc.subjectdigestive Tracten_US
dc.titleInformovanost a zkušenosti laické veřejnosti s potravinovou alergiícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-06-06
dc.description.departmentInstitute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
dc.description.departmentÚstav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId119967
dc.title.translatedInformation Awarness and Experience of Common People with Food Allergyen_US
dc.contributor.refereeStrnadová, Alice
dc.identifier.aleph001594690
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineGeneral Nurseen_US
thesis.degree.disciplineVšeobecná sestracs_CZ
thesis.degree.programOšetřovatelstvícs_CZ
thesis.degree.programNursingen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::Institute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVšeobecná sestracs_CZ
uk.degree-discipline.enGeneral Nurseen_US
uk.degree-program.csOšetřovatelstvícs_CZ
uk.degree-program.enNursingen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csBakalářská práce je zaměřena na problematiku potravinové alergie. Cílem práce bylo zjistit, jak dalece je populace v této oblasti informovaná, jaké má zkušenosti s potravinovou alergií ve smyslu přítomnosti příznaků na sobě samém, či blízké osobě a dále informovanost rodiny v péči o malého alergika. V teoretické části popisuji definice potravinové alergie a jí podobných reakcí. Následuje anatomické a fyziologické přiblížení trávicího a imunitního systému, které jsou v této diagnóze úzce provázány. Nedílnou součástí teoretické části jsou příčiny, projevy alergie, diagnostika, léčba a prevence. Význam probiotik a prebiotik, který se liší různými názory odborníků a výsledky určitých studií. V závěru této kapitoly je zmínka o novém antigenu a edukaci laické veřejnosti. V empirické části je popsána charakteristika výzkumného souboru a metodika kvantitativního výzkumného šetření. Pro sběr dat jsem zvolila metodu anonymního dotazníku. Zároveň v této části popisuji výsledky dotazníkového šetření. Z tohoto šetření vyplývá, že většina respondentů ví co to je potravinová alergie a má představu o tom co ji může vyvolat a jak se projevuje. Větší polovina respondentů uvádí zkušenost s potravinovou alergií. Menší podíl dotázaných uvádí zkušenost i s dietou. V rodině pečuje o dětského alergika 25 respondentů....cs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis is focused on the problems of the food allergies. The aim was to discover how much the population is informed in this field, if the population has experienced the food allergies, having found the symptoms present on themselves or their friends, family. And finally the awareness of these allergies in a family taking care of an allergic person is studied. In the theoretical part the definitions of the food allergies and similar reactions are explained. It is followed by anatomical and physiological descriptions of digestive and immune systems which are closely related to the food allergy. The causes and symptoms of the food allergies, diagnostics, treatment and prevention are integral to the theoretical part. The importance of probiotics and prebiotics which differs in scientists' opinions and in results of scientific studies is also studied. In the end of this chapter a new antigen and the education of the general public are mentioned. In the empirical part the characteristics of research assignment and methods of the research are described. I chose a questionnaire as a method for data collection. I deal with the results of the questionnaires in this part too. Research shows that the majority of respondents knows what the food allergy is and have an idea of its causes and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990015946900106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV