Vývoj nové pyruvát-selektivní elektrody pro kontrolu kvality vína
Vývoj nové pyruvát-selektivní elektrody pro kontrolu kvality vína
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/54833Identifikátory
SIS: 118964
Kolekce
- Kvalifikační práce [6671]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Sklenářová, Hana
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
24. 9. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Lucie Zelená Školitelé: Prof. Maria da Conceição Branco da Silva, Dr. Célia Maria Pinto Gomes Amorim; Katedra analytické chemie, Farmaceutická fakulta, Univerzita Porto. Prof. RNDr. Petr Solich, CSc; Katedra analytické chemie, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Univerzita Karlova v Praze. Název diplomové práce: Vývoj nové pyruvát-selektivní elektrody pro kontrolu kvality vína Pyruvát a další organické kyseliny mohou ovlivňovat vlastnosti vína jako je například chuť, barva, vůně nebo stabilita. Nové rychlé, levné, jednoduché a citlivé metody pro kontrolu kvality vína jsou neustále vyvíjeny. Cílem této práce byl vývoj nové selektivní elektrody pro potenciometrické stanovení pyruvátu ve vzorcích vína. Studovány byly elektrody s PVC membránami, ve kterých byl jako ionofor použit chlorid 5,10,15,20-tetrafenyl-21H,23H-porfin manganitý. Během optimalizace složení membrán bylo testováno několik rozpouštědel a lipofilních aditiv. Nejzajímavější výsledky ukázala membrána obsahující 2-nitrodifenylether jako rozpouštědlo a tetrakis(2-chlorofenyl)borát draselný jako aditivum. Elektrody s nejlepšími vlastnostmi jsou stále předmětem studia.
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Lucie Zelená Supervisors: Prof. Maria da Conceição Branco da Silva, Dr. Célia Maria Pinto Gomes Amorim; Department of Analytical chemistry, Faculty of Pharmacy, University of Porto. Prof. RNDr. Petr Solich, CSc; Department of Analytical Chemistry, Faculty of Pharmacy, Charles University in Prague. Title of master's thesis: Development of a new pyruvate-selective electrode for wine control Pyruvate and other organic acids can influence the properties of wines as for example flavor, color, aroma or stability. New fast, low-cost, simple and sensitive methods have been developed for wine quality control. A development of a new selective electrode for potentiometric determination of pyruvate in wine samples was the aim of this work. Sensors based on PVC membrane using 5,10,15,20-Tetraphenyl-21H,23H-porphine manganese (III) chloride as ionophore were under study. Several solvent mediators and lipophilic additives were tested in optimization of response characteristics of sensors. The most interesting response showed membrane with 2-Nitrophenyl phenyl ether as a solvent mediator and Potassium tetrakis(2-chlorophenyl)borate as a lipophilic additive. Sensors with the best characteristics are...