Zobrazit minimální záznam

Principles of dietotherapy in diabetic kidney disease
dc.contributor.advisorFlekač, Milan
dc.creatorKlbíková, Tereza
dc.date.accessioned2017-05-16T10:56:27Z
dc.date.available2017-05-16T10:56:27Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/56355
dc.description.abstractBakalářská práce pojednává o dietních opatřeních při diabetickém onemocnění ledvin. V teoretické práci se zabývá obecně pojmem diabetes mellitus 2. typu, jeho definicí, klasifikací, epidemiologií, léčbou a komplikacemi. Dále rozebírá samostatně pojem diabetické onemocnění ledvin jako velmi závažnou komplikaci diabetes mellitus 2. typu a rozebírá zásady dietní léčby při tomto onemocnění. Konkrétně pojednává o dietoterapii u predialyzovaných, hemodialyzovaných a transplantovaných pacientů. Předmětem praktické části bakalářské práce je aplikace teoretických poznatků v klinické praxi. Cílem je sestavení jídelního plánu a tabulky záměn k němu přiřazeném pro pacienty predialyzované a transplantované. Dále zhodnocení jejich příjmu stravy, rozbor zdravotního stavu pacienta a laboratorní hodnoty u vybraných pacientů. Práce se zabývá možností realizace výživových doporučení v klinické praxi, jejich úskalími a možnostmi, jak jim čelit. Klíčová slova: diabetes mellitus 2. typu, diabetické onemocnění ledvin, dietoterapie, příjem stravy, jídelní pláncs_CZ
dc.description.abstractThis thesis deals with dietary measures concerning diabetic kidney disease. The theoretical part deals with the general concept of type 2 diabetes mellitus, it's definition, classification, epidemiology, treatment and complications. Further on, it analyzes separately the concept of diabetic kidney disease as a serious complication of type 2 diabetes mellitus and discusses principles of dietotherapy in case of this disease. Specifically, this thesis elaborates on dietotherapy of nondialysed, maintenance dialysis and transplant patients. The subject of the practical part of the thesis is the application of theoretical knowledge in clinical practice. The aim is to build an eating plan and its assigned alternatives for transplant and nondialysed patients. Further on this thesis evaluates their food intake, analyzes the patient's condition and laboratory values of selected patients. It also deals with the possibility of implementation of dietary recommendations in clinical practice, their difficulties and possibilities how to face them. Key words: diabetes mellitus type 2, diabetic kidney disease, dietotherapy, food intake, eating planen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleZásady dietní léčby při diabetickém onemocnění ledvincs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-06-11
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId126430
dc.title.translatedPrinciples of dietotherapy in diabetic kidney diseaseen_US
dc.contributor.refereeZakiyanov, Oskar
dc.identifier.aleph001595867
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csBakalářská práce pojednává o dietních opatřeních při diabetickém onemocnění ledvin. V teoretické práci se zabývá obecně pojmem diabetes mellitus 2. typu, jeho definicí, klasifikací, epidemiologií, léčbou a komplikacemi. Dále rozebírá samostatně pojem diabetické onemocnění ledvin jako velmi závažnou komplikaci diabetes mellitus 2. typu a rozebírá zásady dietní léčby při tomto onemocnění. Konkrétně pojednává o dietoterapii u predialyzovaných, hemodialyzovaných a transplantovaných pacientů. Předmětem praktické části bakalářské práce je aplikace teoretických poznatků v klinické praxi. Cílem je sestavení jídelního plánu a tabulky záměn k němu přiřazeném pro pacienty predialyzované a transplantované. Dále zhodnocení jejich příjmu stravy, rozbor zdravotního stavu pacienta a laboratorní hodnoty u vybraných pacientů. Práce se zabývá možností realizace výživových doporučení v klinické praxi, jejich úskalími a možnostmi, jak jim čelit. Klíčová slova: diabetes mellitus 2. typu, diabetické onemocnění ledvin, dietoterapie, příjem stravy, jídelní pláncs_CZ
uk.abstract.enThis thesis deals with dietary measures concerning diabetic kidney disease. The theoretical part deals with the general concept of type 2 diabetes mellitus, it's definition, classification, epidemiology, treatment and complications. Further on, it analyzes separately the concept of diabetic kidney disease as a serious complication of type 2 diabetes mellitus and discusses principles of dietotherapy in case of this disease. Specifically, this thesis elaborates on dietotherapy of nondialysed, maintenance dialysis and transplant patients. The subject of the practical part of the thesis is the application of theoretical knowledge in clinical practice. The aim is to build an eating plan and its assigned alternatives for transplant and nondialysed patients. Further on this thesis evaluates their food intake, analyzes the patient's condition and laboratory values of selected patients. It also deals with the possibility of implementation of dietary recommendations in clinical practice, their difficulties and possibilities how to face them. Key words: diabetes mellitus type 2, diabetic kidney disease, dietotherapy, food intake, eating planen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990015958670106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV