dc.contributor.advisor | Schneidrová, Dagmar | |
dc.creator | Protivová, Iva | |
dc.date.accessioned | 2018-09-12T10:43:00Z | |
dc.date.available | 2018-09-12T10:43:00Z | |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/5659 | |
dc.description.abstract | Nová fakta a výsledky mnoha studií poukazují na nezastupitelné výhody mateřského mléka a kojení. Kojení představuje nejen přirozený nutriční, imunologický, sociální a ekonomický komfort pro dítě a matku, ale přispívá také ke vzniku a prohloubení psychologické vazby, která se rozvíjí mezi matkou a dítětem. (1,2,3,6,7,8,10,18,20) Důvod, proč v 60tých a 70tých letech minulého století nastal ve Spojených státech a v Evropě rapidní odklon od kojení, pramení z technologického rozvoje a rozvoje vědy ve dvacátém století. Umělá výživa z lahve byla laboratorně připravovaná a přesně sledovaná a kontrolovaná co do obsahu. Byla prezentována jako zaručená hygienická a zdravotně plnohodnotná výživa. Kojení se jevilo jako nevědecké, málo technologické. Při monitorování hmotnosti a růstu dětí vyhrávaly děti uměle živené, na základě čehož byly stanoveny normy. Děti kojené těmto normám nevyhovovaly a jejich výživa byla pokládána za nedostatečnou. V této době poklesla dětská úmrtnost, neboť se zlepšily sociální podmínky a zdravotnická péče, přičítalo se to však moderní umělé kojenecké výživě. Tento odklon od kojení byl zastaven díky různým iniciativám a skupinám na podporu zdraví, dnes je pohled na kojení jako na optimální zdroj výživy kojence přinášející i jiné než nutriční výhody.(13) Komerční tlak ze strany výrobců a... | cs_CZ |
dc.description.abstract | New facts and the results of many studies point to the irreplaceable benefits breast milk and breastfeeding. Breastfeeding is not only natural nutrition, immunological, social and economic comfort for baby and mother, but contributes also to the emergence and deepening psychological bond that develops between mother and child. (1,2,3,6,7,8,10,18,20) Why in the 60s and 70s of the last century occurred in The United States and Europe, the rapid shift away from breastfeeding stems from technological development and the development of science in the twentieth century. Artificial nutrition the bottle was prepared in the laboratory and precisely monitored and controlled as to the content. It was presented as the hygienic and health A full nutrition. Breastfeeding appeared to be unscientific, low technology. When monitoring of weight and growth in children artificially fed children have won at based on which standards have been set. Children breastfed these standards and did not meet their nutrition was considered poor. At this time, decreased child mortality, as improved social conditions and health care, attributing it but modern artificial formulas. This deviation from breastfeeding was stopped due to various initiatives and groups to promote health, Today is a look at breastfeeding as the optimal source of... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.title | Náplň kurzů předporodní přípravy z hlediska přípravy ke kojení | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2006 | |
dcterms.dateAccepted | 2006-11-29 | |
dc.description.department | Ústav hygieny | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Hygiene | en_US |
dc.description.faculty | Third Faculty of Medicine | en_US |
dc.description.faculty | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 13169 | |
dc.title.translated | The contents of the antenatal preparation courses, focused on the preparation for breast-feeding | en_US |
dc.identifier.aleph | 001188168 | |
thesis.degree.name | MUDr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | - | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | - | en_US |
thesis.degree.program | General Medicine | en_US |
thesis.degree.program | Všeobecné lékařství | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 3. lékařská fakulta::Ústav hygieny | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Third Faculty of Medicine::Department of Hygiene | en_US |
uk.faculty-name.cs | 3. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Third Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 3.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | - | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | - | en_US |
uk.degree-program.cs | Všeobecné lékařství | cs_CZ |
uk.degree-program.en | General Medicine | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Nová fakta a výsledky mnoha studií poukazují na nezastupitelné výhody mateřského mléka a kojení. Kojení představuje nejen přirozený nutriční, imunologický, sociální a ekonomický komfort pro dítě a matku, ale přispívá také ke vzniku a prohloubení psychologické vazby, která se rozvíjí mezi matkou a dítětem. (1,2,3,6,7,8,10,18,20) Důvod, proč v 60tých a 70tých letech minulého století nastal ve Spojených státech a v Evropě rapidní odklon od kojení, pramení z technologického rozvoje a rozvoje vědy ve dvacátém století. Umělá výživa z lahve byla laboratorně připravovaná a přesně sledovaná a kontrolovaná co do obsahu. Byla prezentována jako zaručená hygienická a zdravotně plnohodnotná výživa. Kojení se jevilo jako nevědecké, málo technologické. Při monitorování hmotnosti a růstu dětí vyhrávaly děti uměle živené, na základě čehož byly stanoveny normy. Děti kojené těmto normám nevyhovovaly a jejich výživa byla pokládána za nedostatečnou. V této době poklesla dětská úmrtnost, neboť se zlepšily sociální podmínky a zdravotnická péče, přičítalo se to však moderní umělé kojenecké výživě. Tento odklon od kojení byl zastaven díky různým iniciativám a skupinám na podporu zdraví, dnes je pohled na kojení jako na optimální zdroj výživy kojence přinášející i jiné než nutriční výhody.(13) Komerční tlak ze strany výrobců a... | cs_CZ |
uk.abstract.en | New facts and the results of many studies point to the irreplaceable benefits breast milk and breastfeeding. Breastfeeding is not only natural nutrition, immunological, social and economic comfort for baby and mother, but contributes also to the emergence and deepening psychological bond that develops between mother and child. (1,2,3,6,7,8,10,18,20) Why in the 60s and 70s of the last century occurred in The United States and Europe, the rapid shift away from breastfeeding stems from technological development and the development of science in the twentieth century. Artificial nutrition the bottle was prepared in the laboratory and precisely monitored and controlled as to the content. It was presented as the hygienic and health A full nutrition. Breastfeeding appeared to be unscientific, low technology. When monitoring of weight and growth in children artificially fed children have won at based on which standards have been set. Children breastfed these standards and did not meet their nutrition was considered poor. At this time, decreased child mortality, as improved social conditions and health care, attributing it but modern artificial formulas. This deviation from breastfeeding was stopped due to various initiatives and groups to promote health, Today is a look at breastfeeding as the optimal source of... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, Ústav hygieny | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
dc.identifier.lisID | 990011881680106986 | |