Zobrazit minimální záznam

Natural and social conditions of the Prague viticulture development illustrated by the example of Dejvice
dc.contributor.advisorFoltýn, Dušan
dc.creatorŠvábík, Jakub
dc.date.accessioned2017-05-17T01:38:38Z
dc.date.available2017-05-17T01:38:38Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/59304
dc.description.abstractV práci popisuji vývoj pražského vinařství od jeho počátků až do roku 1848 a ukazuji, jak bylo zásadním způsobem ovlivněno přírodními a společenskými podmínkami. V úplných počátcích vinařství se zabývám šířením pěstování révy a rozvojem vinařské kultury v celých Čechách. Z přírodních podmínek věnuji nejvíce prostoru vývoji klimatu a zmiňuji dopady klimatických změn nejen na vinařství. Ze společenských podmínek mělo na pražské vinařství největší dopad právo. Zabývám se prameny českého horenského práva, ale zejména rozebírám nejdůležitější právní listiny, které rozvoj vinohradnictví determinovaly. Jedním z nejvýznamnějších období pro vinařství v okolí Prahy byla doba panování Karla IV. Zabývám se jeho plánem rozsáhlé výsadby vinohradů okolo Prahy a rozebírám nejen jeho dopady, ale uvažuji o záměrech panovníka a důvodech, které ho k tomuto aktu vedly. Na příkladu Dejvic ukazuji, jak vinařství ovlivnilo charakter dřívějšího okolí Prahy v mnoha ohledech. Pro ilustraci uvádím i příklady vývoje několika vybraných dejvických vinic, na kterých jsou vidět konkrétní dopady obecně zmiňovaných dějinných událostí. Pokouším se také nalézt odpověď na to, proč a jakým způsobem dejvické vinařství zaniklo.cs_CZ
dc.description.abstractI devoted my thesis to the development of the Prague viticulture since 1848 and I show that natural and social conditions largely influenced it. At the very beginning I deal with how grape cultivation spread and how winemaking developed in the Czech lands. As for the natural conditions, the most significant part focuses on climate and the climate change that influenced not only viticulture. As for the social conditions, it was the law that had the biggest impact on winemaking. I deal with the Czech viticulture right sources and analyse the most important legal documents which determined the viticulture development. One of the most noteworthy periods of the viticulture near Prague was the reign of Charles IV. I inform the reader about his plan to plant grapes extensively and not only do I examine its impact, but I also comment on his intentions and the reasons that made him do so. The example of Dejvice illustrates how winemaking influenced the nature of Prague surroundings in many ways. To support this, I give examples of the development of some vineyards in Dejvice that show the particular impact of the mentioned historical events. I also try to find the answer why and how the viticulture in Dejvice vanished.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectvinařstvícs_CZ
dc.subjectvínocs_CZ
dc.subjectPrahacs_CZ
dc.subjectDejvicecs_CZ
dc.subjectklimacs_CZ
dc.subjectprávocs_CZ
dc.subjectviniční usedlostics_CZ
dc.subjectviticultureen_US
dc.subjectwineen_US
dc.subjectPragueen_US
dc.subjectDejviceen_US
dc.subjectclimateen_US
dc.subjectlawen_US
dc.subjectvineyard estatesen_US
dc.titlePřírodní a společenské podmínky rozvoje pražského vinařství na příkladu Dejviccs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-01-15
dc.description.departmentKatedra dějin a didaktiky dějepisucs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId107429
dc.title.translatedNatural and social conditions of the Prague viticulture development illustrated by the example of Dejviceen_US
dc.contributor.refereeCharvátová, Kateřina
dc.identifier.aleph001557341
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools History - Foundations of Humanitiesen_US
thesis.degree.disciplineUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy dějepis - základy společenských vědcs_CZ
thesis.degree.programUčitelství pro střední školycs_CZ
thesis.degree.programTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra dějin a didaktiky dějepisucs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro základní školy a střední školy dějepis - základy společenských vědcs_CZ
uk.degree-discipline.enTraining Teachers of General Subjects at Lower and Higher Secondary Schools History - Foundations of Humanitiesen_US
uk.degree-program.csUčitelství pro střední školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Training for Secondary Schoolsen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csV práci popisuji vývoj pražského vinařství od jeho počátků až do roku 1848 a ukazuji, jak bylo zásadním způsobem ovlivněno přírodními a společenskými podmínkami. V úplných počátcích vinařství se zabývám šířením pěstování révy a rozvojem vinařské kultury v celých Čechách. Z přírodních podmínek věnuji nejvíce prostoru vývoji klimatu a zmiňuji dopady klimatických změn nejen na vinařství. Ze společenských podmínek mělo na pražské vinařství největší dopad právo. Zabývám se prameny českého horenského práva, ale zejména rozebírám nejdůležitější právní listiny, které rozvoj vinohradnictví determinovaly. Jedním z nejvýznamnějších období pro vinařství v okolí Prahy byla doba panování Karla IV. Zabývám se jeho plánem rozsáhlé výsadby vinohradů okolo Prahy a rozebírám nejen jeho dopady, ale uvažuji o záměrech panovníka a důvodech, které ho k tomuto aktu vedly. Na příkladu Dejvic ukazuji, jak vinařství ovlivnilo charakter dřívějšího okolí Prahy v mnoha ohledech. Pro ilustraci uvádím i příklady vývoje několika vybraných dejvických vinic, na kterých jsou vidět konkrétní dopady obecně zmiňovaných dějinných událostí. Pokouším se také nalézt odpověď na to, proč a jakým způsobem dejvické vinařství zaniklo.cs_CZ
uk.abstract.enI devoted my thesis to the development of the Prague viticulture since 1848 and I show that natural and social conditions largely influenced it. At the very beginning I deal with how grape cultivation spread and how winemaking developed in the Czech lands. As for the natural conditions, the most significant part focuses on climate and the climate change that influenced not only viticulture. As for the social conditions, it was the law that had the biggest impact on winemaking. I deal with the Czech viticulture right sources and analyse the most important legal documents which determined the viticulture development. One of the most noteworthy periods of the viticulture near Prague was the reign of Charles IV. I inform the reader about his plan to plant grapes extensively and not only do I examine its impact, but I also comment on his intentions and the reasons that made him do so. The example of Dejvice illustrates how winemaking influenced the nature of Prague surroundings in many ways. To support this, I give examples of the development of some vineyards in Dejvice that show the particular impact of the mentioned historical events. I also try to find the answer why and how the viticulture in Dejvice vanished.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra dějin a didaktiky dějepisucs_CZ
dc.identifier.lisID990015573410106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV