Vliv diety na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidémií
Influence of Diet on Blood Lipid Levels in Dyslipidemic Patients
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/62783Identifikátory
SIS: 158184
Kolekce
- Kvalifikační práce [4504]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šnejdrlová, Michaela
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
18. 6. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Dieta, dyslipidémie, cholesterol, triglyceridyKlíčová slova (anglicky)
Diet, dyslipidemia, cholesterol, triglyceridesBakalářská práce zkoumá vztah mezi stravovacími návyky a dyslipidémií. Jejím cílem je zjistit, zda má dieta vliv na hladinu plazmatických lipidů. Práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část pojednává o tuku v lidském organismu obecně, o jeho metabolismu a rizicích aterosklerózy. Výzkumná část popisuje práci s pacienty, kteří trpí poruchou metabolismu lipidů. Pacienti, kteří podstoupili dietní edukaci, se po dvou měsících diety dostavili na kontrolní odběr. Ten měl ukázat, zda a nakolik dieta ovlivnila jejich hladinu cholesterolu a triglyceridů. Pacienti rovněž pro potřeby získání údajů vyplňovali dotazník o svých stravovacích návycích. Ukázalo se, že nutriční intervence měla za následek průměrný pokles hladiny triglyceridů i celkového a LDL-cholesterolu. Snížila se ale i hladina HDL-cholesterolu. Dotazníkové šetření prokázalo, že se pacienti s poruchami tukového metabolismu nedopouštějí zásadnějších prohřešků proti dietě doporučované při dyslipidémií. Výsledky práce naznačily, že pacienti s dyslipidémií sice dodržují hlavní zásady správného stravování, při vyšším stupni compliance by ale výsledky nepochybně mohly být lepší. Pravidelná dietní reedukace je proto důležitá a může přispět ke zlepšení jejich zdravotního stavu. Klíčová slova: Dieta, dyslipidémie, cholesterol,...
The bachelor thesis is focused on the relationship of eating habits and dyslipidemia. Its aim is to find out whether diet influences blood lipid levels. The paper is divided into a theoretical and a research part. The theoretical part handles with lipids of the human organism in general, their metabolism and the risks of atherosclerosis. The research part describes work with patients who suffer from lipid metabolism disorders. The patients had a diet consultation and, two months after, they had their blood drawn to see the results of cholesterol and triglycerides levels. The patients also filled in a questionnaire concerning their eating habits. It turned out that nutritional intervention had resulted in an average decrease in triglycerides and total as well as LDL-cholesterol levels. However, HDL-cholesterol level decreased as well. Furthermore, the questionnaire enquiry showed that dyslipidemic patients do not, in general, disobey recommendations of the dyslipidemic diet. The results of the paper showed that dyslipidemic patients follow recommendations of a healthy diet. However, there is still space for improvement. Thus, regular diet consultations are important and can help improve state of health of dyslipidemic patients. Keywords: Diet, dyslipidemia, cholesterol, triglycerides