Kavárna jako architektonický problém: čtveřice ostravských kaváren
Café as an architectural problem: four cafés in Ostrava
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/62799Identifiers
Study Information System: 164445
Collections
- Kvalifikační práce [2255]
Author
Advisor
Referee
Pech, Milan
Faculty / Institute
Catholic Theological Faculty
Discipline
History of Christian Arts
Department
Institute of Christian Art History
Date of defense
18. 6. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Katolická teologická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Kavárna, Ostrava, Elektra, Palace, Savoy, Fénix, společnost, architekturaKeywords (English)
Café, Ostrava, Elektra, Palace, Savoy, Fenix, society, architectureKavárna jako architektonický problém: Čtveřice ostravských kaváren Anotace Tato práce se snaží reflektovat ostravskou architekturu na příkladu čtyř historických kaváren. Podrobně se zabývá kavárnami Elektra, Palace, Savoy a Fénix. Práce rozebírá jejich stavební vývoj, zabývá se současným stavem a využitím dnešních prostor. Na těchto čtyřech podnicích se snaží ukázat, jak svou existencí tyto kavárny kompenzovaly neideální prostředí průmyslového města. Představuje nástin společnosti lidí, která tyto kavárny navštěvovala a to především v období první republiky, kdy byl kavárenský rozkvět největší. Ptá se, zda se ostravská kavárna v něčem odlišovala od brněnské či pražské, ať ve svém stavebním pojetí či sociálním. V poslední řadě se snaží najít paralelu v dnešních ostravských kavárnách, ukázat, že i dnes se v Ostravě stále najdou podniky, které navazují na elegantní interiéry starých kaváren.
Café as an architectural problem: Four cafés in Ostrava Abstract The work is trying to reflect architecture in Ostrava on the example of four historic cafés. In detail it deals with café Elektra, Palace, Savoy and Fenix. The work analyzes their construction development, deals with current state and use of those spaces today. On those four places it is trying to present, how these cafés could compensate for non-ideal enviroment of industrial city. It presents the society which visited these cafés and that is especially in the era of the first republic when the boom of cafés was the biggist. It asks the question if Ostrava cafés was any different from Brno or Prague cafés, both in it is construction and social meaning. At last it is trying to find the parallel in today Ostrava cafés, show that even today in Ostrava we can still find places that are built on the elegance of old cafés interiors.