Rostliny jako zdroje isoflavonoidů
Plants as source of isoflavonoids
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/63298Identifikátory
SIS: 140780
Kolekce
- Kvalifikační práce [6671]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vytlačilová, Jitka
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Zdravotní laborant
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické botaniky a ekologie
Datum obhajoby
2. 6. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
isoflavonoidy, rostliny, biologická aktivitaKlíčová slova (anglicky)
isoflavonoids, plants, biological activityUNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ KATEDRA FARMACEUTICKÉ BOTANIKY A EKOLOGIE Název bakalářské práce: ROSTLINY JAKO ZDROJE ISOFLAVONOIDŮ Kandidát: Karin Raabová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Bakalářská práce 2014/2015, s. 65 Isoflavonoidy patří mezi nízkomolekulární sekundární metabolity rostlin produkované mnoha rostlinnými čeleděmi, zejména pak rostlinami z čeledi bobovitých (Fabaceae). Jsou běžnou součástí lidské stravy (hrách, fazole, sója) a mají mnoho biologických účinků, jako jsou například estrogenní nebo antioxidační účinky, ale mohou vykazovat i larvicidní aktivitu. K následnému průkazu přítomnosti těchto látek v rostlinách se nejčastěji používají speciální instrumentální (HPLC, MS, DAD) nebo imunologické (ELISA, RIA) metody. Tato bakalářská práce je literární rešerší, jejímž cílem bylo shromáždit informace o rostlinných zdrojích isoflavonoidů. Mezi jejich významné zdroje z rostlinné říše patří např. Pueraria, Dalbergia, Astragalus, Belamcanda a Gynerium. Klíčová slova: isoflavonoidy, rostliny, biologická aktivita, identifikace
CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE PHARMACEUTICAL FACULTY IN HRADEC KRÁLOVÉ DEPARTMENT OF PHARMACEUTICAL BOTANY AND ECOLOGY Title of the Bachelor thesis: PLANTS AS SOURCE OF ISOFLAVONOIDS Candidate: Karin Raabová Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Bachelor thesis 2014/2015, pp. 65 Isoflavonoids belong to the low molecular weight secondary metabolites of plants produced by many plant families, particularly plants of the family Fabaceae. They are a common part of the human diet (peas, beans, soybeans) and have many biological effects, such as the estrogenic and antioxidant effects, but also can exhibit larvicidal activity. To subsequent establish the presence of these substances in plants are most often used special instrumental (HPLC, MS, DAD) or immunological (ELISA, RIA) methods. This thesis is a literature review, which aimed to gather information about plant sources of isoflavonoids. Among their significant sources of the Kingdom Plantae belong for example Pueraria, Dalbergia, Astragalus, Belamcanda and Gynerium. Keywords: isoflavonoids, plants, biological activity, identification