Zobrazit minimální záznam

On-line SPE HPLC method optimization for determination of patulin mycotoxin in apple drinks
dc.contributor.advisorŠatínský, Dalibor
dc.creatorHolznerová, Anežka
dc.date.accessioned2017-05-26T15:13:10Z
dc.date.available2017-05-26T15:13:10Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/63695
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Bc. Anežka Holznerová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Testování a optimalizace on-line SPE HPLC podmínek pro stanovení mykotoxinu patulinu v jablečných nápojích. K vývoji metody, kterou by bylo možno detekovat mykotoxin patulin v jablečných nápojích a džusech, bylo využito vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) ve spojení s on-line extrakcí na tuhou fázi (SPE) pomocí techniky přepínání kolon pro úpravu vzorku. Vzorek džusu o objemu 250 µl byl přímo dávkován do systému. Po nástřiku vzorku došlo k extrakci patulinu z matrice džusu na extrakční předkoloně. Kovová extrakční předkolona o rozměrech 25 x 3 mm, byla naplněna Supel MIP Patulin sorbentem, který je specifickým "molekulárně vtištěným polymerem" (MIP) určeným pro selektivní extrakci patulinu z jablečné matrice. Jako promývací fáze pro odstranění balastní matrice byl vybrán 1% roztok NaHCO3, který protékal MIP kolonkou rychlostí 2 ml/min po dobu 2,5 minuty. Po uplynutí této doby došlo k přepnutí ventilu a zbytkové látky matrice zachycené na extrakční předkoloně společně s patulinem byly dále separovány na analytické koloně Kinetex Biphenyl 150 x 4,6 mm (velikost částic 5µm). Mobilní fáze o složení 20 %...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Bc. Anežka Holznerová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of Diploma Thesis: On-line SPE HPLC method optimization for determination of patulin mycotoxin in apple drinks The issue of food contamination with mycotoxins is a serious problem worldwide. These substances are highly toxic to humans and chronic effects on the human organism in very low doses may cause long-term medical complications. In our work we focused on one of the most common dietary mycotoxins - patulin, which is found in apples and related products (especially apple juices). High performance liquid chromatography (HPLC) coupled with on- line solid phase extraction (SPE) using a column switching technique for sample treatment was developed for determination of mycotoxin patulin in apple drinks and juices. A volume of 250 µl of juice sample was injected directly into the on-line SPE-HPLC system. After injection of the sample the extraction of patulin from juice matrix was carried out on SPE precolumn. SPE precolumn 25 x 3 mm was filled with Supel MIP Patulin sorbent, which is a specific "molecularly imprinted polymer" (MIP) designated for the selective extraction of patulin from an apple matrix. As the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleTestování a optimalizace on-line SPE HPLC podmínek pro stanovení mykotoxinu patulinu v jablečných nápojíchcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-02
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId140880
dc.title.translatedOn-line SPE HPLC method optimization for determination of patulin mycotoxin in apple drinksen_US
dc.contributor.refereeSolich, Petr
dc.identifier.aleph002003792
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
thesis.degree.disciplineSpecialist in Laboratory Methodsen_US
thesis.degree.programZdravotnická bioanalytikacs_CZ
thesis.degree.programHealthcare bioanalyticsen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOdborný pracovník v laboratorních metodáchcs_CZ
uk.degree-discipline.enSpecialist in Laboratory Methodsen_US
uk.degree-program.csZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.degree-program.enHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Bc. Anežka Holznerová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Testování a optimalizace on-line SPE HPLC podmínek pro stanovení mykotoxinu patulinu v jablečných nápojích. K vývoji metody, kterou by bylo možno detekovat mykotoxin patulin v jablečných nápojích a džusech, bylo využito vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) ve spojení s on-line extrakcí na tuhou fázi (SPE) pomocí techniky přepínání kolon pro úpravu vzorku. Vzorek džusu o objemu 250 µl byl přímo dávkován do systému. Po nástřiku vzorku došlo k extrakci patulinu z matrice džusu na extrakční předkoloně. Kovová extrakční předkolona o rozměrech 25 x 3 mm, byla naplněna Supel MIP Patulin sorbentem, který je specifickým "molekulárně vtištěným polymerem" (MIP) určeným pro selektivní extrakci patulinu z jablečné matrice. Jako promývací fáze pro odstranění balastní matrice byl vybrán 1% roztok NaHCO3, který protékal MIP kolonkou rychlostí 2 ml/min po dobu 2,5 minuty. Po uplynutí této doby došlo k přepnutí ventilu a zbytkové látky matrice zachycené na extrakční předkoloně společně s patulinem byly dále separovány na analytické koloně Kinetex Biphenyl 150 x 4,6 mm (velikost částic 5µm). Mobilní fáze o složení 20 %...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Bc. Anežka Holznerová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of Diploma Thesis: On-line SPE HPLC method optimization for determination of patulin mycotoxin in apple drinks The issue of food contamination with mycotoxins is a serious problem worldwide. These substances are highly toxic to humans and chronic effects on the human organism in very low doses may cause long-term medical complications. In our work we focused on one of the most common dietary mycotoxins - patulin, which is found in apples and related products (especially apple juices). High performance liquid chromatography (HPLC) coupled with on- line solid phase extraction (SPE) using a column switching technique for sample treatment was developed for determination of mycotoxin patulin in apple drinks and juices. A volume of 250 µl of juice sample was injected directly into the on-line SPE-HPLC system. After injection of the sample the extraction of patulin from juice matrix was carried out on SPE precolumn. SPE precolumn 25 x 3 mm was filled with Supel MIP Patulin sorbent, which is a specific "molecularly imprinted polymer" (MIP) designated for the selective extraction of patulin from an apple matrix. As the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990020037920106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV