Skladba stravy u pacientů závislých na tabáku
Food composition in tobacco dependent patients
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/63749Identifiers
Study Information System: 133352
Collections
- Kvalifikační práce [4587]
Author
Advisor
Referee
Králíková, Eva
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Addictology
Department
Institute of Hygiene and Epidemiology First Faculty of Medicine Charles University in Prague
Date of defense
12. 9. 2014
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
kouření-nikotin-strava- závislostKeywords (English)
smoking-nicotine-alimentation-addictionBakalářská práce se zaměřuje na stravování lidí, kteří byli kuřáky a nyní abstinují. Pomocí kvalitativního výzkumu sleduji a vyhodnocuji jejich stravovací návyky, případné změny v těchto zvycích v období abstinence. Teoretická část pojednává o vlastnostech tabáku, účincích nikotinu na organismus, s přihlédnutím k účinkům ovlivňujícím stravování a hmotnost. Popisuji zdravotní důsledky nezdravého stravování v kombinaci s následky kouření. V práci jsou rozebrána obecná výživová doporučení a doporučení specifická pro kuřáky. Samostatná kapitola je věnována závislosti, její podstatou, vznikem, formami, projevy, s podrobnějším rozborem závislosti na tabáku. V praktické části jsou uvedeny analýzy jídelníčků respondentů a výsledky srovnání stravování v době kouření a v době abstinence respondentů.
This bachelor thesis deals with eating habits of ex-smokers. I observe and analyze their eating habits and changes by qualitative methods. The theoretical part discusses tobacco, nicotine effects on the organism and on eating habits and weight. I describe health consequences of unhealthy eating habits combined with smoking. The text discusses general nutrition recommendations and recommendations specifically for smokers. A separate chapter is dedicated to addiction, its nature, genesis, forms, and manifestations, and in more detail to nicotine addiction. The practical part describes the respondents' dietary regimens and results of the comparison of eating habits while smoking and while being abstinent.