dc.contributor.advisor | Nováková, Lucie | |
dc.creator | Pavlík, Jakub | |
dc.date.accessioned | 2017-05-26T17:06:14Z | |
dc.date.available | 2017-05-26T17:06:14Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/64317 | |
dc.description.abstract | Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Jakub Pavlík Školitel: doc. PharmDr. Lucie Nováková, Ph. D. Název diplomové práce: Využití UHPLC-MS/MS metody pro hodnocení vlivu ochucovadel na obsah katechinů v čajích a na matricové efekty Tato diplomová práce vychází z poznatků uveřejněných v časopise Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis [1], ve kterém je popsán výskyt matricových efektů v několika vzorcích ochucených čajových nálevů. Naměřené matricové efekty nebyly příliš vysoké (od -5.3 % do +10,4 %), stejně jako počet hodnocených vzorků. V rámci výzkumu v této diplomové práci k analýze komerčně dostupný čajů, přičemž se jednalo o čaj sáčkový (Pickwick) a sypaný (Basilur). Sypaný čaj byl použit pro tvorbu vlastních lépe definovaných směsí. Pro výzkum bylo použito 11 různých ochucovadel, která jsou běžně využívána. Jednalo se o: plod brusinky, list máty, plod šípku, citrónovou kůru, pomerančovou kůru, kořen zázvoru, květ růže, skořicovou kůru, citrónovou trávu, květ jasmínu a vanilku. Analýza probíhala na přístroji ACQUITY Ultra Performance LC (Waters) s kolonou - ACQUITY CSH C18 2,1 x 100 mm, 1,7 μm (Waters)a s využitím podmínek popsaných v článku [1]. Byl hodnocen obsah katechinů a matricové efekty, a to v ochucených i... | cs_CZ |
dc.description.abstract | Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Jakub Pavlík Supervisor: Assoc. Prof. PharmDr. Lucie Nováková, Ph. D. Title of Diploma thesis: Use of UHPLC-MS/MS method for the evaluation of the effect of flavouring additives on the content of catechins in tea samples and matrix effects This diploma thesis is based on the findings published in the Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis [1], which describes the incidence of matrix effects in several samples of flavored tea infusions. Measured matrix effects were not very high (ranging from -5.3% to + 10.4%), as well as the number of analyzed samples. Therefore, the research in this thesis was focused on the analysis of commercially available teas using a tea bagged (Pickwick) and loose leaf tea (Basilur). Loose leaf tea has been used for the preparation of custom blends with better defined composition. In total, 11 different flavors which are commonly used were tested in this study including: cranberry fruits, mint leaf, rosehip fruit, lemon zest, orange zest, ginger root, rose flower, cinnamon bark, lemon grass, jasmine blossom and vanilla. Analyses were carried out on the ACQUITY Ultra Performance LC coupled to triple quadrupole mass spectrometer Quattro Micro (Waters)... | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Využití UHPLC-MS/MS metody pro hodnocení vlivu ochucovadel na obsah katechinů v čajích a na matricové efekty | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2015 | |
dcterms.dateAccepted | 2015-06-02 | |
dc.description.department | Department of Analytical Chemistry | en_US |
dc.description.department | Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 149473 | |
dc.title.translated | Use of UHPLC-MS/MS method for the evaluation of the effect of flavouring additives on the content of catechins in tea samples and matrix effects | en_US |
dc.contributor.referee | Chocholoušová Havlíková, Lucie | |
dc.identifier.aleph | 002003743 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Odborný pracovník v laboratorních metodách | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Specialist in Laboratory Methods | en_US |
thesis.degree.program | Zdravotnická bioanalytika | cs_CZ |
thesis.degree.program | Healthcare bioanalytics | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Odborný pracovník v laboratorních metodách | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Specialist in Laboratory Methods | en_US |
uk.degree-program.cs | Zdravotnická bioanalytika | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Healthcare bioanalytics | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Jakub Pavlík Školitel: doc. PharmDr. Lucie Nováková, Ph. D. Název diplomové práce: Využití UHPLC-MS/MS metody pro hodnocení vlivu ochucovadel na obsah katechinů v čajích a na matricové efekty Tato diplomová práce vychází z poznatků uveřejněných v časopise Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis [1], ve kterém je popsán výskyt matricových efektů v několika vzorcích ochucených čajových nálevů. Naměřené matricové efekty nebyly příliš vysoké (od -5.3 % do +10,4 %), stejně jako počet hodnocených vzorků. V rámci výzkumu v této diplomové práci k analýze komerčně dostupný čajů, přičemž se jednalo o čaj sáčkový (Pickwick) a sypaný (Basilur). Sypaný čaj byl použit pro tvorbu vlastních lépe definovaných směsí. Pro výzkum bylo použito 11 různých ochucovadel, která jsou běžně využívána. Jednalo se o: plod brusinky, list máty, plod šípku, citrónovou kůru, pomerančovou kůru, kořen zázvoru, květ růže, skořicovou kůru, citrónovou trávu, květ jasmínu a vanilku. Analýza probíhala na přístroji ACQUITY Ultra Performance LC (Waters) s kolonou - ACQUITY CSH C18 2,1 x 100 mm, 1,7 μm (Waters)a s využitím podmínek popsaných v článku [1]. Byl hodnocen obsah katechinů a matricové efekty, a to v ochucených i... | cs_CZ |
uk.abstract.en | Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Jakub Pavlík Supervisor: Assoc. Prof. PharmDr. Lucie Nováková, Ph. D. Title of Diploma thesis: Use of UHPLC-MS/MS method for the evaluation of the effect of flavouring additives on the content of catechins in tea samples and matrix effects This diploma thesis is based on the findings published in the Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis [1], which describes the incidence of matrix effects in several samples of flavored tea infusions. Measured matrix effects were not very high (ranging from -5.3% to + 10.4%), as well as the number of analyzed samples. Therefore, the research in this thesis was focused on the analysis of commercially available teas using a tea bagged (Pickwick) and loose leaf tea (Basilur). Loose leaf tea has been used for the preparation of custom blends with better defined composition. In total, 11 different flavors which are commonly used were tested in this study including: cranberry fruits, mint leaf, rosehip fruit, lemon zest, orange zest, ginger root, rose flower, cinnamon bark, lemon grass, jasmine blossom and vanilla. Analyses were carried out on the ACQUITY Ultra Performance LC coupled to triple quadrupole mass spectrometer Quattro Micro (Waters)... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990020037430106986 | |