Zobrazit minimální záznam

Meeting nutrition standards for school meals in primary schools and its relation to different conditions
dc.contributor.advisorKudlová, Eva
dc.creatorPourová, Veronika
dc.date.accessioned2017-05-26T17:48:39Z
dc.date.available2017-05-26T17:48:39Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/64552
dc.description.abstractTato bakalářksá práce hodnotí vztah mezi plněním výživových norem pro školní stravování a výživovými hodnotami podávaných jídel. Sleduje také, jakými potravinami je nejvíce plněn spotřební koš. V teoretické části jsou sepsány zásady zdravého stravování pro děti ve věku 7-11 let v rámci celkového a školního stravování. Dále je popsána legislativa týkající se školního stravování. Na konci této části jsou zmíněny projekty, které se zabývají školním stravováním v České republice. Praktická část hodnotí obsah makro živin a obsah soli ve školních pokrmech. Dále zkoumá způsob plnění spotřebního koše v 15 školních jídelnách ze 4 krajů ČR. Výzkum byl provedem vyhodnocením výdejek ze skladu a vztažením na výkaz plnění spotřebního koše za 1 měsíc. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že obsah živin ve školních pokrmech z velké části neodpovídá doporučeným hodnotám pro děti a že podávané pokrmy obsahují vysoké množství soli. Zdá se, že spotřební koš je alespoň z části plněn potravinami vhodnými pro děti a že je často použito čerstvé zeleniny a ovoce, je však stále prostor pro zlepšování kvality poskytovaného stravování. Výsledky této práce umožňují kritický pohled na školní stravování na základě podrobného rozboru měsíčního stravování v 15 jídelnách, ukazují, ve kterých oblastech je nutné stravování zlepšovat a...cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor thesis pursues the topic of the relationship between meeting the nutrition standards for Czech school dining system and final nutrition values of the meals. It also pursues, which types of food fulfill the consumer's basket the most. The theoretical section mentiones the rules of children's healthy nutrition in the age of 7-11 in terms of general and school eating habits. Laws relating to school dining system are also described. In the end of this section are mentioned projects that pursue the school dinig system in the Czech Republic. The practical section evaluates the proportions of macronutrients and salt content in school meals. It also evaluates the way of meeting the nutrition standads for school meals in 15 school canteens from 4 regions in the Czech Republic. The survey was accomplished by evaluating canteens' stock issue slips and comparing them to a statement of meeting the nutrition standards in 1 month. It was discovered that the macronutrient content doesn't match the rules of children's nutrition in most of the cases and that the salt intake from school meals is too high. It seems that the nutrition standards are at least in some part fulfilled by healthy food suitable for children. The use of fresh vegetable and fruit seems to be high. Also, there is still a place for...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titlePlnění výživových norem pro školní stravování na základních škol v závislosti na různých podmínkáchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-18
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId158678
dc.title.translatedMeeting nutrition standards for school meals in primary schools and its relation to different conditionsen_US
dc.contributor.refereeVysoká, Lenka
dc.identifier.aleph002010339
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato bakalářksá práce hodnotí vztah mezi plněním výživových norem pro školní stravování a výživovými hodnotami podávaných jídel. Sleduje také, jakými potravinami je nejvíce plněn spotřební koš. V teoretické části jsou sepsány zásady zdravého stravování pro děti ve věku 7-11 let v rámci celkového a školního stravování. Dále je popsána legislativa týkající se školního stravování. Na konci této části jsou zmíněny projekty, které se zabývají školním stravováním v České republice. Praktická část hodnotí obsah makro živin a obsah soli ve školních pokrmech. Dále zkoumá způsob plnění spotřebního koše v 15 školních jídelnách ze 4 krajů ČR. Výzkum byl provedem vyhodnocením výdejek ze skladu a vztažením na výkaz plnění spotřebního koše za 1 měsíc. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že obsah živin ve školních pokrmech z velké části neodpovídá doporučeným hodnotám pro děti a že podávané pokrmy obsahují vysoké množství soli. Zdá se, že spotřební koš je alespoň z části plněn potravinami vhodnými pro děti a že je často použito čerstvé zeleniny a ovoce, je však stále prostor pro zlepšování kvality poskytovaného stravování. Výsledky této práce umožňují kritický pohled na školní stravování na základě podrobného rozboru měsíčního stravování v 15 jídelnách, ukazují, ve kterých oblastech je nutné stravování zlepšovat a...cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor thesis pursues the topic of the relationship between meeting the nutrition standards for Czech school dining system and final nutrition values of the meals. It also pursues, which types of food fulfill the consumer's basket the most. The theoretical section mentiones the rules of children's healthy nutrition in the age of 7-11 in terms of general and school eating habits. Laws relating to school dining system are also described. In the end of this section are mentioned projects that pursue the school dinig system in the Czech Republic. The practical section evaluates the proportions of macronutrients and salt content in school meals. It also evaluates the way of meeting the nutrition standads for school meals in 15 school canteens from 4 regions in the Czech Republic. The survey was accomplished by evaluating canteens' stock issue slips and comparing them to a statement of meeting the nutrition standards in 1 month. It was discovered that the macronutrient content doesn't match the rules of children's nutrition in most of the cases and that the salt intake from school meals is too high. It seems that the nutrition standards are at least in some part fulfilled by healthy food suitable for children. The use of fresh vegetable and fruit seems to be high. Also, there is still a place for...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990020103390106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV