Dietní prevence diabetes mellitus II. Typu
Dietary prevention of type II. diabetes
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/66335Identifikátory
SIS: 142447
Kolekce
- Kvalifikační práce [4585]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Horová, Eva
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
9. 6. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Úvod: Tématem této bakalářské práce je dietní prevence diabetes mellitus 2. typu. Dietní změny v prevenci diabetu jsou jedním ze základních opatření. Prevence diabetu je velmi důležitá a pro správné uplatnění preventivních opatření je potřeba porozumět jeho patofyziologii a znát jeho příčiny, následky a komplikace. Cíle bakalářské práce: Teoretická část shrnuje aktuální poznatky z oblasti diabetologie, obezitologie a prevence diabetu 2. typu, především té dietní. Praktická část zpracovává výsledky průzkumu, který byl směřován na osoby v riziku diabetu 2. typu, především na jedince s rodinnou anamnézou diabetes mellitus. Hlavní dílčí cíle průzkumu zahrnovaly: stravovací návyky a zvyklosti respondentů, znalosti v oblasti dietní prevence diabetu 2. typu, povědomí o souvislosti obezity s výskytem diabetu a o vlivu fyzické aktivity v prevenci diabetu 2. typu. Metodika: Průzkum probíhal formou anonymního a dobrovolného dotazníku. Dotazníky byly rozdány pacientům na oddělení všeobecné interny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pacientům praktické lékařky a v kardiologické ambulanci na Praze 10. Shrnutí výsledků průzkumu: Stravovací návyky a doporučená konzumace různých druhů potravin nebyly u části respondentů v souladu se zásadami zdravého životního stylu a dietní prevencí diabetu. Znalost některých...
Introduction: The subject of this bachelor thesis is the dietary prevention of type 2 diabetes mellitus. Dietary changes are one of the basic measures in diabetes prevention. Diabetes prevention is very important and for a correct application of preventive measures it is necessary to understand its pathophysiology and know its causes, consequences and complications. The objectives of the bachelor thesis: The first part summarizes the current knowledge in the field of diabetology, obesitology and prevention of type 2 diabetes, particularly the diet one. The practical part analyses results of a survey that was targeted at those at risk of type 2 diabetes, especially in people with a family history of diabetes mellitus. The main intermediate objectives of the research included: eating habits and customs of respondents, knowledge of dietary prevention of type 2 diabetes, awareness of the relation between obesity and diabetes prevalence and of the impact of physical activity in the prevention of type 2 diabetes. Methodology: The survey was conducted through an anonymous and voluntary questionnaire. Questionnaires were distributed to patients at the Department of General Internal Medicine of the General University Hospital in Prague, patients of the general practitioner and at the cardiology clinic in...