Hodnocení a spotřeba rostlinných tuků při KVO, DM a dyslipidémii
Evaluation of vegetable fats consumption of patients with cardiovascular disease, diabetes mellitus, dyslipidemia
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/66350Identifikátory
SIS: 142454
Kolekce
- Kvalifikační práce [4585]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šnejdrlová, Michaela
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
9. 6. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Bakalářská práce pojednává o příjmu rostlinných tuků u pacientů s KVO, DM a dyslipidémiemi. Teoretická část se zabývá rozdělením lipidů, dále kde najdeme jednotlivé mastné kyseliny ve výživě a jaké mají účinky na náš organismus, jaké je použití rostlinných olejů. Další oddíl pojednává o metabolismu MK, jejich vstřebávání, transportu a biologických funkcích v organizmu. Závěr úvodu shrnuje onemocnění, u kterých je nutné nejenom příjem tuků sledovat, ale i vybírat ty, které mohou průběh onemocnění ovlivnit pozitivně. Praktická část je tvořena na základě dotazníkové studie, která sleduje spotřebu rostlinných tuků a použití potravin, kde se tyto tuky vyskytují. Výsledky hodnotí, zda jsou pacienti informováni a zdali dodržují dietní režim správně, popřípadě jaké dělají chyby. Sběr dat byl prováděn na III. interní klinice 1. LF UK a ve VFN v Praze. Klíčová slova: mastné kyseliny, výživa, metabolismus, dieta u onemocnění, stravovací zvyklosti
The thesis deals with intake of vegetable fats in patients with CVD (Cardiovascular Disease), DM (Diabetes Mellitus) and dyslipidemia. The theoretical part deals with the distribution of lipids, as well as sources ofvarious fatty acids in the diet and their effects on our organism. The next part describes the use of vegetable oils as well as aspects of digestion of fatty acids, their absorption, transport and metabolism. The last chapter of the introduction is dedicated to diseases, in which it is necessary not only to monitor fat intake but, also, choosing those, that can postively impact onthe disease progression. The nutritional (medical) study is made on the basis of a questionnaire survey, which monitors the consumption and use of vegetable fats andfoods containing vegetable fats. Results summarize whether patients are informed and following proper diet regimen and identify mistakes they have been making. Data collection was conducted at the 3rd Department ofInternal Medicine, 1st Faculty of Medicine and General Teaching Hospital in Prague. Keywords: fatty acids, nutrition, metabolism, diet in disease, eating habits